Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Ιουν-2019 11:44

  Axia Research: To "Μητσοτάκης trade" ξεκίνησε και έχει συνέχεια – Ποιες μετοχές θα ξεχωρίσουν

  Axia Research: To "Μητσοτάκης trade" ξεκίνησε και έχει συνέχεια – Ποιες μετοχές θα ξεχωρίσουν
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η Axia Research από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε επισημάνει σε σχετική της έκθεση πως η προκήρυξη των πρόωρων γενικών εκλογών θα οδηγήσει άμεσα σε ράλι τις ελληνικές μετοχές, σε re-rating των τραπεζικών μετοχών και σε αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές υψηλής ρευστότητας από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Αυτό είναι, όπως τονίζει, αυτό που είδαμε να συμβαίνει από τη Δευτέρα 27 Μαΐου, με τον τζίρο στο Χ.Α να ενισχύεται σημαντικά και αναμένει ότι η αγορά θα παραμείνει σε μια συνολική θετική πορεία.

  Όπως σημειώνει, το ράλι των ελληνικών μετοχών έχει ως επί το πλείστον οδηγηθεί από μια γενικότερη ανάκαμψη στις Αναδυόμενες Αγορές, με τις μετοχές εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου να έχουν ανακάμψει από τις απώλειες των τελευταίων 12 μηνών, ενώ οι τράπεζες είναι σε μέσο όρο 10-20% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα επίπεδα.

  Η Axia εκτιμά πως μία δεύτερη φάση του ράλι θα μπορούσε να ξεκινήσει μόλις η αγορά αρχίσει να αισθάνεται άνετα με την προοπτική αύξησης της πολιτικής σταθερότητας μετά την εκλογική περίοδο, δηλαδή την ικανότητα της ΝΔ να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Το ράλι αυτό θα μπορούσε να διατηρηθεί ανάλογα με τις άμεσες ενέργειες της νέας κυβέρνησης και τα βήματα πολιτικής που θα ανακοινωθούν.  

  Τι ζητά η αγορά από τη νέα κυβέρνηση

  Αυτό που θα αναζητήσει η αγορά (μεταξύ άλλων) είναι ένα λεπτομερές και ξεκάθαρο πρόγραμμα με συγκεκριμένη στρατηγική και βήματα όσον αφορά: 1) τη μείωση του πραγματικού φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, 2) τη μείωση των εταιρικών εισφορών στην Κοινωνική Ασφάλιση, 3) την προσαρμογή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, 4) τις ιδιωτικοποιήσεις και 5) το άνοιγμα των αγορών, ιδίως της αγοράς ενέργειας.

  Μόλις η αγορά είναι πεπεισμένη για την αξιοπιστία των σχεδίων, το ράλι του Χ.Α  θα συνεχιστεί και θα "μεταδοθεί" και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, με το re-rating να γίνεται αισθητό σε όλη την αγορά, όπως εκτιμά η Axia.  Όπως προσθέτει ωστόσο, εάν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να ελέγξει πλήρως το Κοινοβούλιο ή αν δεν πείσει για το ποιες πολιτικές αναμένεται να ακολουθήσει, θα μπορούσαμε να δούμε μια γρήγορη διόρθωση, με το Χ.Α να παραμένει έτοιμο να αντιδράσει ανάλογα με τις εξελίξεις.

  Όσον αφορά τον αντίκτυπο από το παγκόσμιο σκηνικό, η Axia θεωρεί ότι οι εκλογές είναι ένας ισχυρός καταλύτης και αυτό θα επιτρέψει στην ελληνική αγορά να κινηθεί αυτόνομα για κάποιο χρονικό διάστημα, αρκεί να μην υπάρξει κάποια ακραία εξέλιξη (παγκόσμια ισχυρή διόρθωση).

  Ποιες μετοχές θα πρωταγωνιστήσουν

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia, οι τιμές των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα συνεχίσουν να αντιδρούν θετικά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα επίσης λόγω των εξής παραγόντων: 1) τη βελτιωμένη ψυχολογία σχετικά με τη μακροπρόθεσμη μακροοικονομική εικόνα της χώρας, 2) την πρόοδο όσον αφορά τις συστημικές λύσεις που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της μείωσης των NPEs (ιδιαίτερα τo σχέδιο του ΤΧΣ για το APS που είναι πιθανό να λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές τις επόμενες εβδομάδες) και 3) τις  εξελίξεις όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς και τη μονάδα διαχείρισης κόκκινων δανείων.

  Παράλληλα, οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Jumbo και Motor Oil αναμένεται να προσελκύσουν αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, ιδίως από funds που θα επιδιώξουν να επενδύσουν σε μετοχές υψηλής ρευστότητας από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον θα στραφεί προς τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις και σε μετοχές υψηλής ρευστότητας επίσης,  όπως οι Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis, Sarantis και EXAE.

  Η Lamda Development αναμένεται να επωφεληθεί από μια πιθανή επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού και το ίδιο ισχύει για τα ΕΛΠΕ. Ταυτόχρονα, αναμένεται οι εγκρίσεις του master plan του ΟΛΠ να κινηθούν γρηγορότερα, ενώ ο κατασκευαστικός τομέας (Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα) θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο ενόψει της αναμενόμενης επιτάχυνσης των αναπτυξιακών projects στη χώρα και των αποφασιστικών βημάτων που αναμένεται να γίνουν για να καλυφθεί το τεράστιο χάσμα των επενδύσεων που δημιουργήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια.

  Όσον αφορά τις πιο πολύπλοκες περιπτώσεις, όπως τις χαρακτηρίζει η Axia, της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, η αγορά θα περιμένει τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης, με την ΝΔ να έχει ήδη αναφέρει πως η περίπτωση της ΔΕΗ είναι μεταξύ των πρώτων που θα ληφθούν υπόψη, δεδομένης της σημασίας της εταιρείας για την ελληνική οικονομία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων