Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Μαϊ-2019 13:10

  Axia: Ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα, περιθώριο ανόδου 38%

  Axia: Ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα, περιθώριο ανόδου 38%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επικαιροποιεί η Axia τις εκτιμήσεις της για την Εθνική Τράπεζα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α' τριμήνου καθώς και του Investment Day,  όπου η διοίκηση ανακοίνωσε νέους στόχους για το 2022, και έτσι διατηρεί τη σύσταση buy για τη μετοχή της και αυξάνει την τιμή-στόχο στα 2,90 ευρώ από 2,59 ευρώ.

  Η Axia χαιρετίζει τις νέες ανακοινώσεις και τους στόχους που έθεσε η διοίκηση της Εθνικής αν και  αναγνωρίζει ότι το ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο είναι ένα σημαντικό βήμα για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Τα αποτελέσματα του α' τριμήνου έδειξαν αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους  λόγω του υψηλότερου επιπέδου των ελληνικών ομολόγων, των ισχυρών εσόδων από συναλλαγές και των χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων, ωστόσο το Investor Day έδωσε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα σχεδιάζει να μειώσει το απόθεμα των NPEΕ, να αυξήσει τα έσοδα και να μειώσει τα κόστη.

  Με λίγα λόγια, επισημαίνει η Axia, η αύξηση των εσόδων αναμένεται να οδηγηθεί από τους τόκους που έχουν κερδηθεί από τα ελληνικά ομόλογα και τα χρεόγραφα, ενώ τα νέα δάνεια και οι υψηλότερες προμήθειες θα επιτευχθούν μέσω της βελτίωσης του cross-selling, της τιμολόγησης και ψηφιακών καναλιών. Κατά την άποψή της, οι στόχοι της ΕΤΕ φαίνονται κάπως φιλόδοξοι, αλλά είναι ασφαλώς εφικτοί, υπό την προϋπόθεση ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει υποστηρικτικό στην Ελλάδα.

  Παρ' όλα αυτά, υιοθετεί μια πιο συντηρητική προσέγγιση και προβλέπει πως το 2022 το ROE θα κινηθεί στο 8,4%, ενώ η Εθνική Τράπεζα στοχεύει σε ROE 11% την ίδια χρονιά (και 5% το 2020). Αυτό αναμένεται να υποστηριχθεί από ένα επιπλέον κόστος κινδύνου 50-60 μ.β για τα καθαρά δάνεια σε σχέση με το τρέχον guidance για το βραχυπρόθεσμο / μεσοπρόθεσμο διάστημα όπου προβλέπεται στις 125 μονάδες βάσης, συμπεριλαμβανομένων των αναμενόμενων ζημιών, με το απόθεμα NPΕ να φτάνει τα 1,7 δισ. ευρώ (έναντι 14,3 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2009), δηλαδή περίπου το 5%.

  Η πρόοδος της τράπεζας κατά τα προσεχή έτη αναμένεται να υποστηριχθεί από τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, με το CET1 στο 15% το 2022 και το συνολικό κεφάλαιο στο 17% (το οποίο θα περιλαμβάνει 0,8 δισ. ευρώ Tier 2 τίτλων), σε σχέση με τη ρυθμιστική απαίτηση του 11% για τον CET1 και του 14,5% για το σύνολο κεφαλαίου, ενώ οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία αναμένεται να ενισχυθούν.

  Η σύσταση buy και η τιμή-στόχος των 2,90 ευρώ αντανακλούν τις εκτιμήσεις της Axia με βάση τις προβλέψεις για τα μεγέθη της Εθνικής το 2021, κι έτσι "βλέπει" περαιτέρω περιθώριο ανόδου για τη μετοχή της κατά 38%. Ως παράγοντες κινδύνου θεωρεί: 1) την απομάκρυνση από τους στόχους της, 2) ένα περιβάλλον με μεγαλύτερες προκλήσεις για τη μείωση των NPEs λόγω δυσκολιών στην αναδιάρθρωση των εκθέσεων , 3) τη μειωμένη ζήτηση των επενδυτών για χαρτοφυλάκια  και 4) τους πολιτικούς κινδύνους.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020