Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Μαϊ-2019 10:25

  Morgan Stanley: Υποβαθμίζει Alpha Bank - Πειραιώς, αναβαθμίζει Eurobank - Εθνική

  Morgan Stanley: Υποβαθμίζει Alpha Bank - Πειραιώς, αναβαθμίζει Eurobank - Εθνική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Εν μέσω αναταραχής των διεθνών αγορών η οποία έχει επηρεάσει έντονα το ελληνικό Χρηματιστήριο το οποίο έχει υποχωρήσει πάνω από 6% αυτήν την εβδομάδα, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 7% μέσα σε δύο συνεδριάσεις, η Morgan Stanley επισημαίνει στους επενδυτές μέσα από νέα έκθεσή της πως η εντυπωσιακές αποδόσεις που σημειώνουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών από τα τις αρχές περίπου του έτους, δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη τους.

  Όπως σημειώνει η αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα, οι τιμές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών έχουν ενισχυθεί φέτος κατά 13% έως 94%, με την αγορά να αποτιμά ταχύτερη επίλυση του προβλήματος της ποιότητας του ενεργητικού του κλάδου, ωστόσο οι μετοχές δεν αποτιμούν την διαφοροποίηση που υπάρχει στην εξυγίανση των ισολογισμών μεταξύ των τραπεζών μεμονωμένα.

  Έτσι, η Morgan Stanley προχωρά σε μείωση της σύστασή της για την Alpha Bank σε underweight από equal-weight με τιμή-στόχο το 1,20 ευρώ, τονίζοντας πως η αγορά είναι υπεροβολικά επικεντρωμένη στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, CET1 ο οποίος είναι ο υψηλότερος στον κλάδο. Ο CET1 του 17,4% της Alpha θα πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της κάλυψης των NPEs. Η κάλυψή τους (η χαμηλότερη στην Ελλάδα με 48% NPEs) σημαίνει ότι η τιτλοποίηση θα μεταφραστεί σε χτύπημα των ιδίων κεφαλαίων που θα μπορούσε να καταστήσει αυτό το εργαλείο πολύ κοστοβόρο, κάτι το οποίο μπορεί να μην επιτρέψει να γίνει εξυγίανση του ισολογισμού ανάλογη με αυτήν της Eurobank.

  Παράλληλα, υποβαθμίζει και την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σε underweight με τιμή-στόχο το 1,30 ευρώ, καθώς όπως σημειώνει, "οι επιλογές για την τράπεζα είναι περιορισμένες". Το CET1 στο 14% και η κάλυψη των NPEs στο 49% μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα της Πειραιώς να αντιμετωπίσει τα NPEs.

  Εν τω μεταξύ, για τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα τονίζει πως και οι δύο μπορούν να επιτύχουν NPEs κάτω του 10% το 2021 με κόστος στα ενσώματα ίδια κεφάλαια το οποίο ωστόσο είναι διαχειρίσιμο λόγω των ανώτερων δεικτών κάλυψης που διατηρούν οι δύο τράπεζες. Έτσι, προχωρά στην αναβάθμιση και των δύο τραπεζών σε overweight από equal-weight. Για την Eurobank η τιμή-στόχος είναι το 1 ευρώ και για την Εθνική τα 3,10 ευρώ.

  Η Morgan Stanley συμπεριλαμβάνει τις τιτλοποιήσεις στην αξιολόγησή της, όπως επισημαίνει, μετά την ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης από την Eurobank και τα παραδείγματα που υπάρχουν από την Ιταλία. Ωστόσο, τονίζει, δεν αναμένεται να επωφεληθούν όλες οι μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών, με την ανάλυση των ισολογισμών τους να δείχνει ότι οι απώλειες από τα NPEs θα διαβρώσουν γρήγορα τον υψηλό δείκτη CET1 για όποιες τράπεζες  δεν έχουν επαρκείς προβλέψεις για  τα NPEs.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ