Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Απρ-2019 12:44

  Citi: Επιμένει σε ράλι άνω του 30% στην Ευρώπη - το ισχυρό "όπλο" των μερισμάτων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ράλι της τάξης του 30% συνεχίζει να βλέπει η Citi στις ευρωπαϊκές μετοχές παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν εμφανίζονται αισιόδοξοι αυτή τη στιγμή και συνεχίζουν να φεύγουν από τις αγορές της περιοχής.

  Οι επενδυτές έχουν πραγματοποιήσει μαζική φυγή από τις ευρωπαϊκές αγορές με τις καθαρές εκροές να κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας ακόμα και εκείνες που σημειώθηκαν μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016 καθώς και εκείνες που προηγήθηκαν των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας το 2017, όπως σημειώνει η Citigroup.

  Οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την πολιτική καθώς και τη μακροβιότητα του τρέχοντος οικονομικού κύκλου είναι μεγάλες και επιμένουν, όπως τονίζει. Μάλιστα σε πρόσφατη δημοσκόπηση της αμερικάνικης τράπεζας στο περιβάλλον των επενδυτών διεθνώς που αφορούσε το εξής ερώτημα: "Εκτιμάτε πως οι ευρωπαϊκές μετοχές θα σημειώσουν κέρδη άνω του 30% έως τα τέλη του 2020" όπως σηματοδοτούν οι σχετικοί δείκτες της Citi;  Το 70% είπε "όχι" με μόνο το 23% να απαντά "ναι".

  ψψ
   
  Ωστόσο, η Citi επιμένει, υπογραμμίζοντας πως συνεχίζει να "βλέπει" ισχυρές πιθανότητες σημαντικών αποδόσεων το 2019-2020. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις: η μέση μερισματική απόδοση στην Ευρώπη είναι κατά 10% υψηλότερη από τον μέσο όρο μετά το 1985. Παράλληλα οι αποδόσεις των ομολόγων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

  Η Citi εκτιμά πως η μερισματική πολιτική των εισηγμένων θα δεχθεί ώθηση από τη μέτρια ανάπτυξη σε Ευρώπη και παγκόσμια οικονομία το διάστημα 2019- 2020, τις καλές ταμειακές ροές στους περισσότερους κλάδους της αγοράς και τους χαμηλούς μέσους δείκτες χρέους/EBITDA. Ακόμη και εάν ληφθούν υπόψη χαμηλότερες αναμενόμενες προσδοκίες για την ανάπτυξη σε σχέση με τις ήδη πολύ χαμηλές εκτιμήσεις, για το διάστημα 2019-2020, οι δείκτες της Citi δίνουν σήμα για περαιτέρω ράλι 30% έως το τέλος του 2020, με δεδομένο ότι οι τιμές των μετοχών θα κλείσουν το χάσμα σε σχέση με τα μερίσματα. Αυτό, όπως εξηγεί, σημαίνει πως οι ευρωπαϊκές μετοχές θα οδηγηθούν σε re-rating από την τρέχουσα μερισματική απόδοση του 3,7% στο 3,4% μόνον. Σύμφωνα με την Citi αυτό είναι ένα πολύ εφικτό σενάριο ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη τις τρέχουσες τοποθετήσεις των επενδυτών.

  Κατά την άποψη της Citi, τώρα, σε αντίθεση με τις αρχές του 2018, οι ΗΠΑ, η Κίνα και οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν όλο και περισσότερα κίνητρα να μην δουν άλλο αρνητικό σοκ ανάπτυξης, καθώς αυτό θα είχε σημαντικές αρνητικές συνέπειες για όλες τις περιοχές. Ένας συνδυασμός μιας πιο ήπιας (dovish) Fed σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, μιας μη αρνητικής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και τη στήριξη της πολιτικής της Κίνας, είναι πιθανό να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των μακροοικονομικών στοιχείων της Κίνας, τα οποία και αποτελούν τη βάση των ανησυχιών των επενδυτών για την παγκόσμια οικονομία. Τα πιο σταθερά οικονομικά στοιχεία της Κίνας θα εκμηδενίσουν τις πιθανότητες η Ευρώπη να πέσει σε ύφεση, όπως σημειώνει η Citi, γεγονός που θα δώσει σημαντική ώθηση στις μετοχές της περιοχής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων