Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Απρ-2019 20:00

  Χρηματιστήριο: Η άνοδος, το θετικό momentum, οι παγίδες

  Χρηματιστήριο: Η άνοδος, το θετικό momentum, οι παγίδες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει το ισχυρότερο ράλι των τελευταίων δύο δεκαετιών και συνεχίζει να σημειώνει τις δεύτερες καλύτερες αποδόσεις διεθνώς από τις αρχές του έτους –μετά το Χρηματιστήριο της Σανγκάης–, οι οποίες ξεπερνούν το 25%, ενώ διαπραγματεύεται σε υψηλά 10 μηνών, τη στιγμή που οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα "χτυπούν" χαμηλά 14 ετών, φλερτάροντας με τα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα, και με τους διεθνείς οίκους να συστήνουν long θέσεις, εκτιμώντας πως τα spreads θα μειωθούν περαιτέρω.

  O Γενικός Δείκτης μέχρι πρόσφατα γνώριζε μόνο μία κατεύθυνση, την κατηφορική. Από το προ της κρίσης υψηλό επίπεδο των 2.860 μονάδων, έπεσε μέσα σε επτά χρόνια στις 450 μονάδες, αφού τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια απέφευγαν τις ελληνικές μετοχές. "Τους τελευταίους 12 μήνες οι επενδυτές έχουν πλέον καλύτερη διάθεση", σχολιάζουν οι αναλυτές, σημειώνοντας πως το Χ.Α. "αρνείται" να σημειώσει διόρθωση, πέραν κάποιον μικρών διαλειμμάτων ήπιας υποχώρησης.

  Το δύσκολο "οχυρό"

  Ωστόσο, όπως έδειξε η πορεία του Χ.Α. την περασμένη εβδομάδα, αν και σε καμία περίπτωση δεν έχει χαθεί το θετικό μομέντουμ και η αγορά βγάζει έπειτα από πολύ καιρό άμυνες και αντιστάσεις στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, η υπέρβαση των 780 μονάδων και ένα νέο έντονο ανοδικό κύμα θα χρειαστούν νέους καταλύτες.

  "Η υπέρβαση των 780 μονάδων απαιτεί αυξημένες συναλλαγές ή, εναλλακτικά, περισσότερο χρόνο για να υπερπηδηθεί, με το δεύτερο ενδεχόμενο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες", σημειώνουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς. Αυτό το σημαντικό σημείο αντίστασης θα μπορούσε να "νικηθεί" εάν υπάρξουν εξελίξεις σε άλλα πεδία, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας (26 Απριλίου αναμένεται η αξιολόγηση της S&P), νέα έξοδος στις αγορές, θετικά και χειροπιαστά νέα από το μέτωπο των τραπεζών.

  Όπως σημειώνει η Beta Securities, πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει εισέλθει στο πιο δύσβατο πεδίο της φετινής ανοδικής κίνησης, καθώς η περιοχή πάνω από τις 750 μονάδες έχει σειρά εγκλωβισμένων κεφαλαίων και μεγάλο εύρος συσσώρευσης από το κοντινό παρελθόν. Ο τεχνικός παραλληλισμός είναι αυτός του "no mans land", μια σκαμμένη ζώνη τιμών από ναρκοπέδια απωλειών και πλήθος μαχών που έχασαν οι αγοραστές το καλοκαίρι του 2018 μετά τα γεγονότα της Folli Follie. Μετά, όμως, ανοίγεται ένα διαγραμματικό ξέφωτο που έχει 100 μονάδες εύκολου δρόμου έως τις 900 μονάδες. Βρισκόμαστε, επομένως, στο πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό πεδίο αντίστασης.

  "Overweight" από UBS

  Τα "όπλα", πάντως, για την κατάκτηση αυτού του "οχυρού" υπάρχουν. Μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την ελληνική αγορά είναι πως, έπειτα από πάρα πολλά χρόνια, διαβάζουμε για "αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου", κάτι που στο... λεξικό των διεθνών επενδυτικών τραπεζών σημαίνει νέες εισροές και αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

  Όπως υπογράμμισε η UBS την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα των αναλυτών της των αναδυόμενων αγορών αναβάθμισε την Ελλάδα σε "Οverweight" στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών, λόγω του ισχυρού ράλι των ελληνικών ομολόγων και της συνεχιζόμενης μείωσης των κινδύνων και της απαισιοδοξίας γύρω από τη χώρα. Το βασικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας βασίζεται, μεταξύ άλλων, και στην υπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων (NPLs, κοινωνική προστασία, προσέλκυση επενδύσεων), επισημαίνοντας πως η Νέα Δημοκρατία, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, εάν έρθει στην εξουσία, θα προχωρήσει σε θετικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την αλληλουχία και τη φύση των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή σε ταχύτερες περικοπές των φορολογικών συντελεστών.

  Σύμφωνα και με την Global X, διεθνή εταιρεία επενδύσεων στον κλάδο των ETFs, η οποία διαχειρίζεται και το ελληνικό ETF GREK, σημαντική ώθηση στην επενδυτική εμπιστοσύνη απέναντι στα ελληνικά assets δίνει και το γεγονός πως το 2019 αποτελεί έτος εκλογών για την Ελλάδα, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ισχυρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία αναμένεται να ακολουθήσει μια φιλική προς τις αγορές πολιτική σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προχωρώντας σε μειώσεις φόρων και επιτάχυνση των επενδυτικών projects που έχουν "παγώσει" εδώ και χρόνια. Η Global X, αν και επισημαίνει πως οι βουλευτικές εκλογές προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο, ωστόσο δεν αποκλείει τις πρόωρες κάλπες.

  Σημαντική στήριξη στο Χ.Α. προσφέρουν και οι εντυπωσιακές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το ράλι των τιμών τους να αναμένεται να ενισχύσει τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες και έχουν μεγάλες θέσεις σε αυτά. Μάλιστα, η Societe Generale έδωσε νέα ψήφο εμπιστοσύνης στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, συνιστώντας θέσεις αγοράς στους επενδυτές, τη στιγμή που, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα προσπαθεί να μιμηθεί την επιτυχία της Πορτογαλίας και να αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ. Όπως εκτιμά, το spread των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω και, έτσι, όσοι έχουν θέσεις σε αυτά θα βγουν κερδισμένοι, ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται να ξαναβγεί στις αγορές, πιθανόν μετά το ορθόδοξο Πάσχα της 28ης Απριλίου, αν και ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει ανάγκη για νέα χρηματοδότηση. Έτσι, παρά το ισχυρό ράλι που έχουν σημειώσει οι ελληνικοί τίτλοι το τελευταίο διάστημα, με την πτώση στις αποδόσεις τους να ξεπερνά τις 100 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους, η ίδια παραμένει long στα ελληνικά ομόλογα.

  Το "κλειδί" της MSCI

  Όλο και περισσότεροι διεθνείς οίκοι "βλέπουν" επιστροφή της μετοχής της Eurobank στους βασικούς δείκτες της MSCI, από τους οποίους εξήλθε μαζι με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς τον περασμένο Νοέμβριο, καλλιεργώντας προσδοκίες στην αγορά ότι και οι άλλες ελληνικές συστημικές τράπεζες πιθανώς να ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα. Αυτή η εξέλιξη θα δώσει νέα ώθηση στην συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α., καθώς αυτή η "αναβάθμιση" θα βάλει περισσότερες ελληνικές μετοχές και πάλι στο ραντάρ των μεγάλων μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων.

  Οι προσθήκες

  Αξίζει να σημειώσουμε πως εδώ και καιρό παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν πως πρώτη υποψήφια αυτής της επιστροφής στην... κανονικότητα είναι η μετοχή της Eurobank, καθώς η κεφαλαιοποίησή της αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά και τη συγχώνευσή της με την Grivalia. Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύθηκαν πριν από μερικές ημέρες, όταν η MSCI ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αναβάθμιση της Eurobank στον δείκτη MSCI μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap), κάτι που, σύμφωνα με τους αναλυτές, ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή της σύντομα και στους βασικούς (standard) δείκτες MSCI Ελλάδας και MSCI αναδυόμενων αγορών.

  Σύμφωνα με την J.P. Morgan, η συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia θα αυξήσει την κεφαλαιοποίηση της ελληνικής συστημικής τράπεζας κατά περισσότερο από 50% και, έτσι, η MSCI μετά την αναβάθμισή της στους δείκτες Mid Cap θα προχωρήσει στην αναβάθμισή της και στους δείκτες standard. Παράλληλα, εκτιμά ότι αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε συνολικές καθαρές εισροές ύψους 164 εκατ. δολαρίων για τη μετοχή της ελληνικής συστημικής τράπεζας.

  Αντίστοιχα, και η Wood εκτιμά πως η ένταξη της Eurobank στον δείκτη MSCI Mid Cap σημαίνει ουσιαστικά ότι η συστημική τράπεζα θα επιστρέψει και στον MSCI Ελλάδας. Oι εισροές από τα παθητικά χαρτοφυλάκια θα κινηθούν στα 128 εκατ. δολάρια, ενώ το βάρος της Eurobank στον MSCI Αναδυόμενων Αγορών θα φτάσει το 0,04% και στον MSCI Ελλάδας το 14%. Τον περασμένο μήνα οι αναλυτές της ρωσικής επενδυτικής εταιρείας VTB Capital είχαν σημειώσει πως το ριμπάουντ του Χ.Α. δείχνει πως η MSCΙ κατά την επόμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της στις 13 Μαΐου θα αυξήσει τoν αριθμό των εταιρειών που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Ελλάδας, με την προσθήκη της Eurobank και της Εθνικής.

  Έτσι, πρώτη στη σειρά για ένταξη είναι η Eurobank, ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα, υπό την προϋπόθεση ότι το θετικό κλίμα γύρω από τον κλάδο θα συνεχιστεί, κάτι που θα τονώσει ακόμα περισσότερο τη συναλλακτική δραστηριότητα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, αν και η κεφαλαιοποίησή της έχει αυξηθεί σημαντικά από τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο παραμένει ακόμη μακριά από το 1 δισ. ευρώ, που αποτελεί το "όριο" για τους βασικούς δείκτες.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών φτάνει πλέον στα 6,5 δισ. ευρώ, με αυτήν της Alpha Bank (η οποία είναι η μόνη που δεν εξήλθε από τους βασικούς δείκτες της MSCI) να είναι στα 2,25 δισ. ευρώ, της Eurobank στα 6 δισ. ευρώ, της Εθνικής στα 1,76 δισ. ευρώ και της Πειραιώς στα 753 εκατ. ευρώ.

  Οι 10+3 λόγοι για το ράλι στις τράπεζες

  H Wood εντοπίζει 10 λόγους οι οποίοι έχουν ωθήσει τον τραπεζικό κλάδο σε άνοδο της τάξης του 70% από τα ιστορικά χαμηλά του Ιανουαρίου και που εξηγούν τη σημαντικά βελτιωμένη ψυχολογία της αγοράς.

  Όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες είναι ένα high beta play και δεν αποτελεί έκπληξη η υπεραπόδοσή τους έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αν και μια διόρθωση δεν θα αποτελούσε έκπληξη μετά το ισχυρό ράλι, ωστόσο οι προοπτικές για το μακροπρόθεσμο διάστημα –παρά τις προκλήσεις των ακόμη υψηλών NPLs– είναι θετικές και ο κλάδος δεν θα οδηγηθεί σε πρόβλημα επάρκειας κεφαλαίων. Όπως τονίζει, οι ελληνικές τράπεζες αξίζουν καλύτερες αποτιμήσεις και γι' αυτό διατηρεί τη σύσταση "αγοράς" για τον κλάδο.

  Σύμφωνα, λοιπόν, με τη Wood, οι παράγοντες που διατηρούν το ενδιαφέρον των επενδυτών προς τις ελληνικές τράπεζες είναι οι εξής:

  1) Η ανάκαμψη μετά το υπερβολικό "σφυροκόπημα" του 2018, η οποία οδηγεί στην επιστροφή των τραπεζικών μετοχών σε πιο φυσιολογικά επίπεδα αποτιμήσεων.

  2) Μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από το 4,5% το 2018 σε κάτω από το 3,5%, κάτι που μειώνει το κόστος ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, ενώ ανοίγει τον δρόμο για έκδοση τίτλων από τον κλάδο.

  3) Κατάθεση του σχεδίου του ΤΧΣ (APS) για τη μείωση των NPEs στην DG Comp.

  4) Το σχέδιο της ΤτΕ για τη μείωση των NPEs αναμένεται επίσης να υποβληθεί στην DG Comp για έγκριση.

  5) Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο, μαζί με τα σχέδια των ΤΧΣ-ΤτΕ, θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν ταχύτερα το ζήτημα των NPEs.

  6) Εξελίξεις γύρω από την Εθνική και το Titlos, το οποίο θα βελτιώσει τα μεγέθη της συστημικής τράπεζας.

  7) Η βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών με τη μείωση του ELA σε οριακά επίπεδα πλέον.

  8) Η ρεαλιστική και πιο ευέλικτη στάση του SSM έναντι των τραπεζών, δίνοντάς τους χρόνο να λύσουν τα προβλήματα του κλάδου.

  9) Η βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών και η "αυτονόμηση" της Ελλάδας από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην Ευρωζώνη, κάτι που θα βοηθήσει στην περαιτέρω πτώση της ανεργίας και στην άνοδο των τιμών των κατοικιών, στηρίζοντας, έτσι, τις τράπεζες.

  10) Η σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού, με τις επικείμενες εκλογές να αναμένεται να αναδείξουν τη Νέα Δημοκρατία ως νικητή, κάτι που θα είναι θετικό για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας λόγω της φιλικής προς την αγορά ατζέντας του κόμματος.

  Οι καταλύτες

  Από την πλευρά της, η UBS "βλέπει" τρεις σημαντικούς οδηγούς για την πορεία του κλάδου.

  Πρώτον, η πιο αυστηρή νομοθεσία για τους δανειολήπτες, η οποία είναι πιο ευνοϊκή για τις τράπεζες: Ο νέος νόμος Κατσέλη θα είναι πιο θετικός για τον κλάδο, καθώς θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των NPEs.

  Δεύτερον, υπάρχουν περισσότεροι "ούριοι άνεμοι" γύρω από το μακροοικονομικό περιβάλλον: α) η άποψη των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντική στροφή και αυτό αντικατοπτρίζεται στην πολύ καλή πορεία της αγοράς ομολόγων. Η UBS εκτιμά πως έως το 2020 η απόδοση του 10ετούς (η οποία έχει ήδη υποχωρήσει πάνω από 100 μονάδες βάσης φέτος) θα υποχωρήσει περαιτέρω κατά 50 μ.β, β) το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση των 973 εκατ. ευρώ και αυτό θα ενισχύσει το cash buffer της Ελλάδας, καθώς και τις προοπτικές για μια νέα έξοδο στις αγορές, ενώ μέρος αυτής της ρευστότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των σχεδίων για τα NPEs, γ) η ανεργία διατηρεί ένα ισχυρό θετικό μομέντουμ, το οικονομικό κλίμα ανακάμπτει μετά την πτώση του Ιανουαρίου και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επίσης ενισχύεται.

  Τέλος, οι επενδυτές είναι πλέον πιο θετικοί απέναντι στις λύσεις για τα NPEs και εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για την εφαρμογή τους είναι αυξημένες, ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν εκφράσει μια γενικότερα αισιόδοξη στάση για τις προοπτικές του κλάδου.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων