Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Απρ-2019 11:54

  Επιστροφή της Eurobank στον δείκτη MSCI Ελλάδας

  Επιστροφή της Eurobank στον δείκτη MSCI Ελλάδας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το ισχυρό ράλι των ελληνικών τραπεζικών μετοχών και οι ακόμα πιο ισχυρές αντιστάσεις που δείχνουν σε όποιες διαθέσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών εμφανίζουν οι επενδυτές, έχουν οδηγήσει στην υπεραπόδοσή τους σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης και  σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να στείλουν ξανά στην "πόρτα" των βασικών δεικτών της MSCI κάποιες από αυτές που είχαν δει την "έξοδο" μετά τη "βουτιά" που σημείωσαν οι κεφαλαιοποιήσεις τους κατά το sell-off του περασμένου έτους.

  Η MSCI ήδη ανακοίνωσε μετά το κλείσιμο των αγορών το βράδυ της Παρασκευής ότι έχει πρόθεση να εντάξει και πάλι τη μετοχή της Eurobank στον δείκτη MSCI Mid-Cap, κάτι που σημαίνει πως είναι πιθανή η ένταξή της και στον βασικό δείκτη Ελλάδας.

  Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Νοέμβριο η MSCI προχώρησε στη διαγραφή των μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας καθώς και από τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI EM EMEA. Επίσης, προχώρησε και στον υποβιβασμό τους στον MSCI Small Cap κατά την αναθεώρηση των δεικτών της. H Εurobank αποχώρησε λόγω μείωσης του βάρους του κλάδου στον δείκτη και οι Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα λόγω του επιπέδου της κεφαλαιοποίησής τους.

  Οι αναλυτές της VTB Capital είχαν σημειώσει τον προηγούμενο μήνα πως το ριμπάουντ του Χ.Α δείχνει πως η MSCΙ κατά την επόμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της θα αυξήσει τoν αριθμό των εταιρειών που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Ελλάδας, με πρώτη υποψήφια για ένταξη στον δείκτη να είναι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και δεύτερη την Eurobank. Για την Πειραιώς η VTB δεν κάνει κάποια αναφορά καθώς αν και η κεφαλαιοποίησή της έχει αυξηθεί σημαντικά από την περίοδο του έντονου sell-off ωστόσο παραμένει ακόμα μακριά από το 1 δισ. ευρώ που αποτελεί το όριο για παραμονή μίας εταιρείας στους Standard δείκτες.

  Όπως επισημαίνει η Wood σε σημερινό της σχόλιο, μετά την ανακοίνωση της MSCI ότι σκοπεύει να εντάξει στον δείκτη MSCI Mid-Cap την Eurobank μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά της Grivalia, αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η συστημική τράπεζα θα επιστρέψει στον MSCI Standard Greece.

  "Με βάση τις γνώσεις μας για τους κανόνες της MSCI, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προστεθεί η τράπεζα στον δείκτη MSCI Ελλάδας με free float 70%", επισημαίνει στο note της. Η ημερομηνία ένταξης έχει καθοριστεί από την MSCI ως "το κλείσιμο της τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης των μετοχών της Grivalia στο Χρηματιστήριο Αθηνών", η οποία ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή. 

  Πάντως, η Wood αναμένει πως όταν η Eurobank μπει στον δείκτη της MSCI, θα υπάρξουν παθητικές εισροές ύψους 128 εκατ. δολαρίων (20 φορές η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών τριμήνου ή 16 φορές η μέση αξία συναλλαγών τριμήνου για τη συνολική αξία συναλλαγών της Eurobank και της Grivalia, με την προϋπόθεση ότι η κεφαλαιοποίηση μετά την εξαγορά θα ανέλθει στα 2,9 δισ. δολάρια με free float 70%).

  Επίσης, όπως αναφέρει η Wood το βάρος της Eurobank στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών θα φτάσει το περίπου 0,04%, και στον δείκτη MSCI Ελλάδας το 14%.

  Η Wood επισημαίνει πως μία τέτοια εξέλιξη είναι θετική και σημειώνει ότι είχε ήδη υπογραμμίσει σε πρόσφατη ανάλυσή της την πιθανότητα η Eurobank να προστεθεί στον δείκτη MSCI Ελλάδας μετά την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI τον Μάιο (13 Μαΐου). Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα η ένταξή της μπορεί να έλθει νωρίτερα από το αναμενόμενο και εν όψει αυτής της αναθεώρησης.

  Η Eurobank είναι η κορυφαία επιλογή της Wood από τις ελληνικές τράπεζες και παραμένει αγοραστής των μετοχών της, λόγω του ξεκάθαρου δρόμου που έχει η τράπεζα προς τον περιορισμό των καθυστερούμενων οφειλών καθώς και της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων (ROE).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ