Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Απρ-2019 12:43

  Deutsche Bank: Οι ελληνικές τράπεζες επιταχύνουν τη μείωση των NPLs

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το 2018, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank σε νέα έκθεσή της. Από τα τέλη του 2016, οι ιταλικές τράπεζες έχουν μειώσει τα καθαρά NPLs κατά 47%, οι τράπεζες της Ιβηρικής κατά 56% και οι ελληνικές τράπεζες κατά 24%. Η κάλυψη NPL κυμαίνεται από 36% έως 71%, με την Ιταλία στο 51%, την Ισπανία στο 56% και την Ελλάδα στο 52% κατά μέσο όρο.

  Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η γερμανική τράπεζα αναφέρει πως η χώρα εξετάζει τρόπους επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμεvων assets. Κατά την άποψη της Deutsche Bank, βασικός οδηγός για τη διαδικασία της περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων του ελληνικού τραπεζικού κλάδου θα είναι οι νέοι στόχοι που θέτουν οι τράπεζες και ο αντίκτυπος από τα νέα μέτρα για την ταχύτερη μείωση των ΝΡΕs με τη χρήση νέων λύσεων καθώς και οι πρόσφατες αλλαγές στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

  d

  Στο δ' τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα ακαθάριστα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 4,3% με την κάλυψη να κινείται σταθεροποιητικά στο 51%, ενώ ο κύριος όγκος της μείωσης οφείλεται σε οργανικά μέτρα. Οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει νέους στόχους για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2019-2021 που θα φέρουν τον δείκτη NPL για το σύνολο του κλάδου στο 15% με 19% (high teens) το 2021.  

  Σημαντικό μέρος της ειδησεογραφίας γύρω από τον κλάδο ξεκίνησε τον Μάρτιο όταν η κυβέρνηση και οι τράπεζες συμφώνησαν για τις αλλαγές στο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα επιτρέψει τη μείωση των κινδύνων που προκύπτουν στο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων. Οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη ήταν ακόμη πιο περιοριστικές μετά τη συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας.

  ;

  Ένα από τα βασικά ζητήματα που δεν διέθετε ο αρχικός νόμος Κατσέλη, επισημαίνει η D.B, ήταν η ύπαρξη μίας γρήγορης απάντησης για τους πελάτες και ιδιαίτερα για τις τράπεζες. Ως λύση, οι αιτήσεις περιλαμβάνουν τώρα τη διαδικασία προκαταρκτικού ελέγχου σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με την Ειδική Γραμματεία για το Ιδιωτικό Χρέος να οδηγεί στην εξάλειψη των μη επιλέξιμων υποθέσεων πριν από τη μετάβαση στο δικαστήριο. Αυτό ισχύει για όλες τις αιτήσεις προστασίας που εκκρεμούν στα δικαστήρια της χώρας, που εκτιμώνται σε περίπου 135 χιλ. στα τέλη του 2018. Οι αιτούντες που απορρίπτονται κατά τη διαδικασία προκαταρκτικού ελέγχου θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου τις αιτήσεις τους για να περάσουν από διαδικασία ελέγχου.

  Μόλις ολοκληρωθεί ο προκαταρκτικός έλεγχος, οι τράπεζες θα προσφέρουν μια λύση αναδιάρθρωσης στους πελάτες. Εάν ένας πελάτης προτιμά να προσφύγει στα δικαστήρια αντί για τη ρύθμιση που προτείνεται από την τράπεζα, θα πρέπει να πληρώσει το 30% της δόσης του μέχρι να δικαστεί η υπόθεσή του. Μόλις επιτευχθεί η συμφωνία στο δικαστήριο, ο δανειολήπτης θα λάβει επιδότηση από την κυβέρνηση η οποία θα καλύπτει το 30% της δόσης. Ωστόσο, αν ο οφειλέτης αποτύχει να πληρώσει τρεις δόσεις, θα χάσει την κατάσταση προστασίας, επιτρέποντας τον πλειστηριασμό του ακινήτου.  

  ]

  Εκτός από τις εξελίξεις με το νέο νόμο Κατσέλη, η Deutsche Bank επισημαίνει πως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για την πιο αποφασιστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη χρήση μη αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC). Το σχέδιο συντάχθηκε, εξακολουθεί να χρειάζεται την έγκριση του SSM και άλλων πιστωτών, ωστόσο θα οδηγήσει στη μείωση των καταγγελλόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων (χειρότερης ποιότητας) με τη μεταφορά DTC, η οποία θα βοηθήσει στην ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Κατά την άποψη της Deutsche Bank, η Alpha Bank και σε μικρότερο βαθμό η Εθνική Τράπεζα θα επωφεληθούν περισσότερο από το σχέδιο, καθώς θα τις βοηθήσει να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ταχύτερα χάρη στις υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες (14% CET-1 fully loaded λαμβάνοντας υπόψη τα νέα λογιστικά πρότυπα IFRS9 για την Alpha Βank και 12,7% για την Εθνική Τράπεζα) καθώς και λόγω του ότι όλα τα μοντέλα που χρησιμοποιούν είναι τυποποιημένα (standardized) μειώνοντας έτσι τις επιπτώσεις στα κεφάλαια από τις μεταβιβάσεις NPL.

  ;

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων