Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 07-Απρ-2019 20:00

  Χρηματιστήριο: Έρχεται re-rating στις τραπεζικές μετοχές, ποιες είναι οι νέες τιμές-στόχοι

  Χρηματιστήριο: Έρχεται re-rating στις τραπεζικές μετοχές, ποιες είναι οι νέες τιμές-στόχοι
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η επιτάχυνση της μείωσης των NPEs, η βελτίωση των μεγεθών των ελληνικών τραπεζών, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τα σχέδια των ΤΧΣ, ΤτΕ και Eurobank για την ταχύτερη μείωση των NPEs, ο νέος νόμος Κατσέλη και η βελτίωση της αγοράς ακινήτων αποτελούν τα "όπλα" που έχουν "εγκλωβίσει" τους shorts στις τραπεζικές μετοχές.

  Το μπαράζ θετικών εκθέσεων που δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα για τον κλάδο είναι χαρακτηριστικό αυτής της αλλαγής ψυχολογίας απέναντι στον κλάδο, ενώ αίσθηση προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η κίνηση της Moody's που δημοσιοποίησε τρία reports τα οποία είχαν καταλυτικό ρόλο στην αγορά, όπως επισημαίνουν παράγοντές της.

  Ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος πρόσφατα προχώρησε στη διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας έτσι την απόφαση του ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου ύστερα από εννέα χρόνια, προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε μπαράζ εκθέσεων για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο με επίκεντρο τις επιπτώσεις από τη βελτίωση της αγοράς ακινήτων, τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη αλλά και τον μηδενισμό του ELA, δίνοντας εμμέσως πλην σαφώς το σήμα στους επενδυτές ότι οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών έχουν πλέον βελτιωθεί σημαντικά.

  Την ίδια στιγμή, αναμένεται και νέα σειρά θετικών ειδήσεων, οι οποίες θα προσφέρουν σημαντικές στηρίξεις στην πορεία του Γενικού Δείκτη προς υψηλότερα επίπεδα.

  Κέρδη 2,5 δισ. ευρώ σε τρεις μήνες

  Ο τραπεζικός δείκτης στο Χ.Α. βρίσκεται χωρίς αμφιβολία σε bull market (η οποία "χρηματιστηριακά" ορίζεται ως άνοδος άνω του 20% από τα πρόσφατα χαμηλά), έχοντας ενισχυθεί κατά 65% από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2019, ενώ οι χρηματιστηριακές επιδόσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών μεμονωμένα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές.

  Η Πειραιώς έχει "τρέξει" κατά 144% από τα χαμηλά 52 εβδομάδων που άγγιξε τον Ιανουάριο, η Εθνική έχει ενισχυθεί κατά 102% από τα χαμηλά 52 εβδομάδων που επίσης άγγιξε τον Ιανουάριο, η Alpha Bank να είναι στο +57% από τα χαμηλά της 1ης Φεβρουαρίου και τη Eurobank στο +66% από τα δικά της χαμηλά (Νοέμβριος 2018). Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών έχει αυξηθεί κατά 2,5 δισ. ευρώ μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες και διαμορφώνεται πλέον στα 6,04 δισ. ευρώ, από τα περίπου 3,5 δισ. ευρώ που έφτασε τον Ιανουάριο.

  Οι εντυπωσιακές άμυνες που βγάζουν οι τραπεζικές μετοχές στις πιέσεις που εμφανίζονται στο ταμπλό μετά και την ισχυρή τους άνοδο καθώς και η επιμονή του ανοδικού momentum κόντρα στη επιμονή των short funds οφείλονται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στο γεγονός ότι η αγορά προεξοφλεί μία σειρά καλών νέων γύρω από τον κλάδο, με πολλούς να μιλούν για "ήττα" των shorts.

  Οι προσδοκίες της αγοράς

  Οι προσδοκίες αφορούν τη δρομολόγηση διαδικασιών επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών κατά τα 2/3 του συνόλου τους μέχρι το τέλος του 2021, σε συνέχεια των εγκρίσεων των σχετικών σχεδίων του ΤΧΣ και της ΤτΕ από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη.

  Επίσης, πολλά χαρτοφυλάκια ποντάρουν και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στις 26 Απριλίου από την S&P καθώς και σε μία νέα κίνηση από τον ΟΔΔΗΧ, είτε με την έκδοση νέου ομολόγου είτε με το reopening υφιστάμενων εκδόσεων, γεγονός που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες διευκολύνοντας περαιτέρω τον δρόμο προς την πρόσβασή τους στις αγορές καλυμμένων ομολόγων.

  Επίσης, οι πρόωρες εθνικές εκλογές δεν έχουν ακόμη αποκλεισθεί με τα funds να προσδοκούν πως η επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα έχει φιλική προς την αγορά ατζέντα, θα προσχωρήσει σε μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν την αγορά της ακίνητης περιουσίας, με τη βελτίωση των τιμών των ακινήτων που αναμένεται να ενισχύσει τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

  Παράλληλα, η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών είναι πιθανόν οδηγήσει στην επιστροφή ορισμένων από αυτές που αποκλείσθηκαν και πάλι στο "ταμπλό" των βασικών δεικτών της MSCI. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Νοέμβριο η MSCI προχώρησε στη διαγραφή των μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας καθώς και από τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI EM EMEA.

  Το ριμπάουντ του Χ.Α. δείχνει πως η MSCΙ κατά την επόμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της στις 13 Μαΐου θα εντάξει και πάλι στον Standard δείκτη την Εθνική και τη Eurobank, με την Πειραιώς, ωστόσο, να συνεχίζει να παραμένει εκτός καθώς η κεφαλαιοποίησή της, αν και έχει αυξηθεί σημαντικά από το φθινόπωρο του 2018, παραμένει αρκετά μακριά από το 1 δισ. ευρώ που αποτελεί το όριο για παραμονή μιας εταιρείας στους Standard δείκτες.

  Τι προβλέπουν οι αναλυτές

  Μόλις εκτελεσθούν τα σχέδια των NPEs, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να οδηγηθούν σε re-rating, όπως εκτιμά η IBG Research. Μετά την απώλεια περίπου 50 δισ. ευρώ λόγω της κρίσης του 2015, οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών αυξάνονται σταθερά το τελευταίο έτος, κερδίζοντας το 50% της πτώσης αυτής. Παράλληλα, η συνολική ρευστότητα του ευρωσυστήματος έχει μειωθεί σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά το 2008, δηλαδή λίγο πριν από την κρίση. Η μείωση της ανεργίας βοηθά, επίσης, τη δυναμική της ποιότητας του ενεργητικού, ενώ τα ελληνικά NPLs μειώνονται, ο δείκτης κάλυψης της ρευστότητας έχει αυξηθεί περισσότερο από 20 μονάδες βάσης από το 2010 και η απομόχλευση σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των καταθέσεων έχουν ενισχύσει την ρευστότητα του κλάδου.

  Η IBG για την Alpha Bank δίνει τιμή-στόχο τα 1,52 ευρώ και σύσταση buy, επισημαίνοντας πως ο καταλύτης που θα οδηγήσει σε περαιτέρω re-rating της μετοχής είναι το σχέδιο επιτάχυνσης της μείωσης των NPEs. Για τη Eurobank δίνει δίνει τιμή-στόχο το 0,76 ευρώ και σύσταση buy, ενώ τονίζει πως ο βασικός καταλύτης για την πορεία της είναι η εφαρμογή του σχεδίου μετασχηματισμού της. Για την Εθνική καταλύτης για το re-rating αποτελεί το νέο business plan της τράπεζες, ενώ η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 2,04 ευρώ με σύσταση buy. Για την Πειραιώς δίνει σύσταση neutral και τιμή-στόχο το 1,47 ευρώ, με την έκδοση του ομολόγου Tier II και την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών να αποτελούν τα "ορόσημα" για την περαιτέρω άνοδο της μετοχής της.

  "Ορόσημο" τα αποτελέσματα

  Αν και τα αποτελέσματα δ' τριμήνου δεν αποτελούν μείζονα μοχλό για τον κλάδο, ωστόσο λειτουργούν ως ένα άλλο ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες καθώς σηματοδοτούν την ολοκλήρωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης που ξεκίνησαν το 2015 καθώς και το δεύτερο πλήρες έτος υπεραπόδοσης σε ό,τι αφορά το αρχικό σχέδιο μείωσης των NPEs που συμφωνήθηκε με τoν SSM το 2016, σημειώνει η Axia Research.

  Όπως επισημαίνει, χαιρετίζει την ολοκλήρωση του σχεδίου της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς, παρά την περιορισμένη κεφαλαιακή της θέση έναντι των κεφαλαιακών απαιτήσεων, αποδεικνύεται ότι η τράπεζα έχει θετική πορεία παρά τις προσδοκίες για το αντίθετο. Η Εθνική ανακοίνωσε ένα ενδιαφέρον τρίμηνο με συνέχιση της μείωσης των NPEs, ενώ υλοποίησε εξοικονόμηση κόστους από το πρόσφατο σχέδιο εθελουσίας εξόδου. Η ώθηση στα καθαρά έσοδα από τόκους από το swap του Titlos αναμένεται να υποστηρίξει την ετήσια απόδοση της τράπεζας, όπως εκτιμά.

  Σε ό,τι αφορά την Eurobank, η Axia Research αναφέρει πως η τράπεζα παρουσίασε τριμηνιαία αποτελέσματα με ισχυρές συνολικές τάσεις και τώρα επικεντρώνονται στη συγχώνευση με την Grivalia και την τιτλοποίηση των NPEs. H Alpha Bank παρουσίασε κάπως απογοητευτικά τριμηνιαία αποτελέσματα λόγω της αναγνώρισης πρόσθετων απομειώσεων παγίων περιουσιακών στοιχείων, έκθεσης σε συγκεκριμένα NPEs και την εμπροσθοβαρή αναγνώριση της απομείωσης από μελλοντικές συναλλαγές NPE. Από την άλλη πλευρά, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μία προετοιμασία της τράπεζας για ένα ομαλότερο 2019, καθώς οι νέοι CEO και CFO ανέλαβαν καθήκοντα στις 2 Ιανουαρίου.

  Η Axia δίνει σύσταση buy για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα με τιμή-στόχο τα 2,25 ευρώ και τα 2,59 ευρώ αντίστοιχα, και περιθώρια ανόδου 69% και 48%. Για την Πειραιώς δίνει τιμή-στόχο τα 2,51% με περιθώριο ανόδου 77% και σύσταση neutral, ενώ δεν καλύπτει τη μετοχή της Eurobank καθώς ο όμιλος AXIA Ventures στον οποίο ανήκει είναι σύμβουλος της Grivalia στο deal με τη συστημική τράπεζα.

  Οι τραπεζικές μετοχές μετά το ράλι

  Το πρόσφατο ράλι έχει κάνει αρκετές μετοχές στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο μη ελκυστικές, εκτιμά πάντως η Alpha Finance. Όπως αναφέρει, οι Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank διαπραγματεύονται πλέον με δείκτες τιμής/λογιστική αξία στο 0,34, 0,12, 0,32 και 0,27 αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης για τη Eurobank ενισχύεται στο 0,46 μετά τη συγχώνευση με την Grivalia και στο 0,60 μετά την τιτλοποίηση.

  Για να δικαιολογήσει το επίπεδο του 0,60 η Eurobank θα πρέπει να εμφανίσει απόδοση ιδίων κεφαλαίων 8,5% και κάτι τέτοιο αναμένεται μετά το 2020-2021, υποδηλώνοντας ότι η αγορά ήδη αποτιμά αυτή τη βελτίωση, έτσι το προφίλ ρίσκου/απόδοσης στα τρέχοντα επίπεδα δεν είναι ελκυστικό.

  Η Εθνική Τράπεζα, ωστόσο, στο 0,32, προσφέρει πιο ελκυστική σχέση ρίσκου/απόδοσης και για αυτό η Alpha Finance υπογραμμίζει την προτίμησή της στη μετοχή της. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει σημειώσει εντυπωσιακό "ράλι", αλλά με τον δείκτη CET 1 FL στο 10,7% και τον δείκτη NPEs στο 53%, η σχέση ρίσκου/απόδοσης δεν είναι ελκυστική. Έτσι, η Alpha Finance διατηρεί ουδέτερη σύσταση για τον κλάδο, με τιμή-στόχο τα 0,72 ευρώ για τη Eurobank, τα 1,62 ευρώ για την Εθνική και τα 0,89 ευρώ για την Πειραιώς.

  Τι λέει η Moody's σε 3 εκθέσεις για οικονομία και αγορά

  Η βελτίωση της δυναμικής της αγοράς εργασίας καθώς και της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 αναμένεται, σύμφωνα με τη Moody's, να στηρίξει τη μέτρια αύξηση των των τιμών των κατοικιών τους επόμενους 12-18 μήνες. Αυτό θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα, χρεόγραφα από τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων (RMBS) και τις τράπεζες. Όπως σημειώνει, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν 1,5% σε μέσο όρο το 2018, που αποτελεί τον πρώτο θετικό ρυθμό την τελευταία 10ετία, κυρίως λόγω της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των αυξημένων ξένων επενδύσεων στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας.

  Η βελτίωση στην αγορά ακινήτων θα μειώσει τις ζημίες στα καλυμμένα ομόλογα και στα RMBS εάν υπάρξει default των δανειοληπτών και τα ακίνητα χρειαστεί να πωληθούν για την ανάκτηση των απλήρωτων χρεών. Οι υψηλότερες τιμές θα μειώσουν επίσης τους δείκτες δανείων προς αξία (LTVs) για τα εκκρεμή στεγαστικά, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο αθέτησης. Παράλληλα, θα ενισχύσουν και τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των NPEs καθιστώντας ευκολότερη την πώληση χαρτοφυλακίων με στεγαστικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ενώ θα αυξήσουν και τα κίνητρα για τους δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, δεδομένης της υψηλότερης δυνητικής αξίας των ακινήτων τους.

  Καταλύτης ο νέος "νόμος Κατσέλη"

  Σε δεύτερη έκθεσή της η Moody's χαρακτηρίζει "πιστωτικά θετικές" για την Ελλάδα αλλά και τις ελληνικές τράπεζες τις αλλαγές του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση. Ο νέος νόμος Κατσέλη, όπως επισημαίνει, περιορίζει τους επιλέξιμους δανειολήπτες για την απόκτηση προστασίας από την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας (σε σύγκριση με τον νόμο που έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου) και γι’ αυτό είναι πιστωτικά θετικός. Επιπλέον, θα ωφελήσει το κράτος επειδή αφαιρεί μια σημαντική διαφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές.

  Ο νέος και αυστηρότερος νόμος είναι πιστωτικά θετικός για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα ενισχύσει τις προσπάθειές τους για τη μείωση του μεγάλου αποθέματος των NPEs στο 21,2% έως τα τέλη του 2021. Οι τράπεζες θα επωφεληθούν επίσης, αφού τα αυστηρότερα κριτήρια θα αποθαρρύνουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί η ικανότητα των τραπεζών να ασκήσουν πίεση για την αναδιάρθρωση των δανείων που διατηρούν δανειολήπτες που μπορούν να τα εξυπηρετούν, τονίζει ο οίκος.

  Μηδενισμός του ELA

  Αναφερόμενη στον μηδενισμό του ELA από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, η Moody’s σε τρίτη έκθεσή της τονίζει πως αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει την προσπάθεια διαφοροποίησης του μείγματος χρηματοδότησης, θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη των καταθετών, ενώ θα τονώσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών μη εξασφαλισμένων ομολόγων, όπως συνέβη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, όταν ο κλάδος επανέκτησε την πρόσβαση στις μη εξασφαλισμένες αγορές κεφαλαίου, έχοντας και τότε όπως και τώρα, εξοφλήσει πλήρως τον ELA.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων