Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Απρ-2019 11:41

  Πώς είδαν οι Citigroup και Deutsche Bank τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς

  Πώς είδαν οι Citigroup και Deutsche Bank τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τιμή - στόχο το 0,76 ευρώ δίνει η Citigroup για την Πειραιώς μετά τα αποτελέσματα δ' τριμήνου του 2018, βλέποντας περιθώριο πτώσης της τάξης του 37,6% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό του Χ.Α, ενώ επισημαίνει πως αν και είναι ενθαρρυντική η συνεχής βελτίωση των εισροών ΝΡΕ, αξιολογεί τη μετοχή με σύσταση "neutral" λόγω των κινδύνων εκτέλεσης που σχετίζονται με την ενίσχυση κεφαλαίου και με τη μείωση του NPE που τώρα είναι πιο οπισθοβαρής.

  Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, η Πειραιώς σημείωσε καθαρό κέρδος από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 145 εκατ. ευρώ στο δ' τρίμηνο, ενώ τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση λόγω της αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους (+ 2% σε τριμηνιαία βάση) και των κερδών από συναλλαγές. Οι ζημίες από δάνεια μειώθηκαν κατά 8%, ενώ το κόστος κινδύνου (στα καθαρά δάνεια) διαμορφώθηκε σε 144 μονάδες βάσης το δ' τρίμηνο και σε 157 μ.β το 2018.

  Σε ό,τι αφορά το guidance, η διοίκηση στοχεύει για φέτος στην αύξηση των εκταμιεύσεων δανείων από τα 3,1 δισ. ευρώ στα 4 δισ. ευρώ (έναντι άνω των 3,5 δισ. ευρώ πριν ), στη σταθεροποίηση των καθαρών εσόδων από τόκους στο 1,4 δισ. ευρώ στηριζόμενα από τις εκταμιεύσεις και το χαμηλότερο κόστος καταθέσεων (έναντι 1,35-1,4 δισ. ευρώ πριν), στην αύξηση των προμηθειών κατά 3% στα 0,35 δισ. ευρώ και στη μείωση του κόστους κάτω του 1 δισ. ευρώ. Το 2019 το κόστος κινδύνου (επί των καθαρών δανείων) αναμένεται στο 1,6%-1,8%. Στόχος της Πειραιώς είναι να μειώσει το κόστος στα 850 εκατ. ευρώ το 2021 με μια προβλεπόμενη μείωση ύψους 150 εκατ. ευρώ το 2019-2021.

  Σε ό,τι αφορά την ποιότητα ενεργητικού, η Citi επισημαίνει πως ο σχηματισμός NPEs στην Ελλάδα ήταν αρνητικός. Τα εγχώρια NPEs μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, οδηγούμενα από τον αρνητικό σχηματισμό NPE (0,5 δισ. ευρώ), τις πωλήσεις ( 0,5 δισ. ευρώ) και τις διαγραφές ( 0,2 δισ. ευρώ). Η Πειραιώς είδε περαιτέρω πτώση στα δάνεια που "κοκκίνισαν" εκ νέου στο τρίμηνο κατά 0,04 δισ. ευρώ και στα 0,2 δισ. ευρώ, ενώ τα defaults παρέμειναν στα 0,2 δισ. ευρώ. Η κάλυψη των NPEs παρέμεινε στο 49% το δ' τρίμηνο. Η τράπεζα επικαιροποίησε τους στόχους μείωσης των NPEs στοχεύοντας σε μείωση 15 δισ. ευρώ έως το 2021 (από 12,9 δισ. ευρώ πριν)/ Το νέο σχέδιο θα φέρει τα NPEs στα 11,3 δισ. ευρώ (από 13,3 δισ. ευρώ πριν) με τον δείκτη NPEs να διαμορφώνεται στο 23%. Το 2019 στοχεύει στη μείωση κατά 3,5 δισ. ευρώ των NPEs (από 4,2 δισ. ευρώ) με πωλήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.

  Τέλος, σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια, η Citi επισημαίνει πως ο δείκτης CET1 αναπροσαρμοσμένος για τη μείωση του RWA (σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού) κατά 1,1 δισ. ευρώ από την πώληση των θυγατρικών στην Αλβανία (που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο) και στη Βουλγαρία (αναμένεται τον Απρίλιο) μειώθηκε από 14,2% το τρίτο τρίμηνο σε 14,0%. Ο fully loaded δείκτης FL CET 1 αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης στο 10,7% (10,9% pro-forma). Εκτός από την προγραμματισμένη έκδοση Tier 2 ύψους μέχρι 500 εκατ. ευρώ, η διοίκηση εργάζεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο τη συνολική βελτίωση των κεφαλαίων φέτος κατά 160-200 μ.β.

  Από την πλευρά η Deutsche Bank δίνει τιμή στόχο το 1,5 ευρώ και σύσταση hold, "βλέποντας" από την πλευρά της περιθώριο ανόδου της τάξης του 23%. Όπως επισημαίνει, η Πειραιώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 140 εκατ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της D.B για κέρδη μόλις 11 εκατ. ευρώ. Το βασικό μέρος της βελτίωσης προήλθε από χαμηλότερης ποιότητας στοιχεία.  Τα έσοδα από συναλλαγές ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της D.B (45 εκατ. ευρώ έναντι 19 εκατ. ευρώ), ενώ η τράπεζα ανέκτησε φόρους 103 εκατ. ευρώ λόγω αναγνώρισης των αναβαλλόμενων φόρων DTAs (όπως συνέβη και για την Alpha Bank).

  Όσον αφορά τα έσοδα, τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) ήταν ισχυρότερα από το αναμενόμενο στα 355 εκατ. ευρώ από 346 εκατ. ευρώ που εκτιμούσε η D.B. Τα ισχυρότερα NII προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από τα καλύτερα περιθώρια από το αναμενόμενο. Τα έσοδα από προμήθειες ήταν πιο αδύναμα, αν και αντιστάθμισαν την "πάνω γραμμή" (top line)  στα 76 εκατ. ευρώ έναντι 84 εκατ. ευρώ που αναμένονταν.

  Σε ό,τι αφορά τα κόστη, η D.B σημειώνει πως η Πειραιώς σημείωσε κόστη της τάξης των 269 εκατ. ευρώ έναντι 252 εκα.τ ευρώ που ανέμενε η γερμανική τράπεζα, λόγω του υψηλότερου από το αναμενόμενο κόστους του προγράμματος εθελουσίας εξόδου (χρέωση 18 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο).

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων