Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαρ-2019 12:38

  Πώς είδε η Deutsche Bank τα αποτελέσματα Alpha Bank και Εθνικής – Σύσταση buy

  Πώς είδε η Deutsche Bank τα αποτελέσματα Alpha Bank και Εθνικής – Σύσταση buy
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σύσταση "Buy" δίνει η Deutsche Bank στις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου 2018.

  Όπως επισημαίνει, η τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 1,9 ευρώ, 56% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής της στο ταμπλό, ενώ για την Εθνική διαμορφώνεται στα 2,1 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 40%.

  Τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) της Alpha Bank σε επίπεδο τριμήνου ήταν σταθερά στα 427 εκατ. ευρώ έναντι 425 εκατ. ευρώ που ανέμενε η γερμανική τράπεζα, καθώς η θετική συνεισφορά των δανείων και των καταθέσεων αντισταθμίστηκε από τη χαμηλότερη συμβολή των ομολόγων. Η γραμμή προμηθειών-εσόδων ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη λόγω καθαρών τραπεζικών προμηθειών, ενώ τα κόστη ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της D.B.

  Η Alpha κατέγραψε 17 εκατ. ευρώ απομείωσης περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού το τρίμηνο, το οποίο έφερε τα προ προβλέψεων κέρδη στα 304 εκατ. ευρώ. Κάτω από τη γραμμή λειτουργικών κερδών, η τράπεζα κατέγραψε πολύ υψηλότερες προβλέψεις από το αναμενόμενο, της τάξης των 750 εκατ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν: i) 399 εκατ. ευρώ ζημιών απομείωσης δανείων, ii) 270 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με τις επικείμενες συναλλαγές NPE για το 2019, iii) 56 εκατ. ευρώ από απομειώσεις άυλων και παγίων παγίων περιουσιακών στοιχείων και iv) 49 εκατ. ευρώ από άλλες προβλέψεις, εκ των οποίων τα 35 εκατ. ευρώ εξηγούνται από ζημίες σε τροποποιήσεις όρων συμβολαίων. Οι υψηλότερες προβλέψεις αντισταθμίστηκαν από τους υψηλούς αναβαλλόμενους φόρους (450 εκατ. ευρώ).    

  Η μείωση των ΝPΕs ήταν σταθερή στο τρίμηνο

  Σύμφωνα με την DB η μείωση των NPEs της Alpha Bank υποστηρίχθηκε από τη μείωση των χαρτοφυλακίων τόσο των εταιρικών δανείων όσο και των καταναλωτικών. Το απόθεμα NPEs μειώθηκε από 3,5% σε τριμηνιαία βάση σε 25,67 δισ. ευρώ. Η κάλυψη NPEs αυξήθηκε από 47% σε 48%, ενώ ο δείκτης NPE ανήλθε στο 48,9%. Η Alpha Bank επιδιώκει να μειώσει τα ελληνικά NPEs κατά 5,5 δισ. ευρώ το 2019, πράγμα που θα γίνει ως επί το πλείστον μέσω των πωλήσεων, ενώ η τράπεζα προβλέπει μια επιπλέον μείωση το 2021 της τάξης των 8,7 δις. ευρώ και στα 7,4 δις. ευρώ.

  Η τράπεζα έχει δείκτη CET 1 στο 14%, με τη μείωση να εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την απουσία οφέλους στα κεφάλαια από την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου. Η D.B θεωρεί πως το χτίσιμο κεφαλαίων το 2019 θα αποτελέσει προτεραιότητα για την τράπεζα και θα υποστηριχθεί από τη μείωση των NPE.

  Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η Deutsche Bank σημειώνει πως τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2018 "διαστρεβλώθηκαν" λόγω της αναταξινόμησης από τις θυγατρικές σε Κύπρο και Αίγυπτο. Τα NII διαμορφώθηκαν στα 269 εκατ. ευρώ έναντι 277 εκατ. ευρώ (3% χαμηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις της D.B), ενώ τα έσοδα από τις προμήθειες ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις στα 66 εκατ. ευρώ έναντι 64 εκατ. ευρώ. Η Εθνική πραγματοποίησε υψηλότερες από τις αναμενόμενες ζημιές από συναλλαγές και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδά της  να διαμορφωθούν στα 305 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων της D.B για 317 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το χάσμα των εσόδων αντισταθμίστηκε από το καλύτερο από το αναμενόμενο κόστος, 229 εκατ. ευρώ έναντι 240 εκατ. που προέβλεπε η D.B, το οποίο μεταφράζεται σε  προ-προβλέψεων έσοδα 76 εκατ. ευρώ. Επίσης καλύτερες από τις αναμενόμενες ήταν οι συνολικές προβλέψεις ύψους 64 εκατ. ευρώ έναντι 110 εκατ. ευρώ που ανέμενε η γερμανική τράπεζα.

  Υψηλότερα NPLs και χαμηλότερα άλλα NPEs

  Ο δείκτης NPE του 40,9% ήταν ελαφρώς υψηλότερος από τον εκτιμώμενο (40%), ο οποίος εμφανίζεται μειωμένος 1,1% σε τριμηνιαία βάση και 3,1% σε ετήσια βάση. Τα NPEs ύψους 16,2 δισ. ευρώ έναντι 15,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε η DB, αντισταθμίστηκαν από τα ελαφρώς καλύτερα από τα αναμενόμενα μικτά δάνεια στο τρίμηνο. Ενώ τα NPLs ύψους 11,8 δισ. ευρώ ήταν υψηλότερα από τις αναμενόμενα (11 δισ. ευρώ), άλλα NPEs ήταν χαμηλότερα, στα 4,4 δισ. ευρώ έναντι 4,8 δισ. ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στην απότομη αύξηση της δραστηριότητας πλειστηριασμών στο δ’ τρίμηνο. Επίσης, ο αναθεωρημένος στόχος μείωσης των NPEs που θα υποβληθείς τον SSM αναμένεται να διαμορφωθεί στα 11,1 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων