Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Φεβ-2019 12:22

  Axia: Ισχυρό ράλι στο Χρηματιστήριο μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές – οι μετοχές που θα ξεχωρίσουν

  Axia: Ισχυρό ράλι στο Χρηματιστήριο μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές – οι μετοχές που θα ξεχωρίσουν
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι εκλογές αποτελούν τον βασικό καταλύτη για τις αγορές, σημειώνει η Axia Research σε νέα έκθεσή της, εκτιμώντας πως με το που θα προκηρυχθούν στην Ελλάδα οι ελληνικές μετοχές θα "τρέξουν" καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets θα τονωθεί.

  Με τις οικονομικές και τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας να είναι σχετικά υποστηρικτικές, το ερώτημα είναι γιατί οι επενδυτές παραμένουν στο περιθώριο, όπως σημειώνει και τονίζει πως θεωρεί ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στην παγκόσμια διάθεση μείωσης του ρίσκου και κυρίως στο story της ελληνικής ανάκαμψης το οποίο έχει κουράσει τους επενδυτές και οι οποίοι τώρα αναζητούν απτά αποτελέσματα.

  Όπως υπογραμμίζει η Axia, η προκήρυξη των εκλογών είναι αυτό που θα ενεργοποιήσει την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών προς την Ελλάδα και θα δημιουργήσει (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα) μομέντουμ σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στη χώρα.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της η πιθανότητα πρόωρων εκλογών είναι υψηλή παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο (αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες). Σε αυτό το σενάριο εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να βελτιστοποιήσει τα οφέλη από τις συνεχιζόμενες πολιτικές του ενέργειες, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο από πιθανή ήττα στις επερχόμενες εκλογές του ευρωκοινοβουλίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται να υπάρξει σαφήνεια σχετικά με το θέμα πριν τα τέλη Μαρτίου / αρχές Απριλίου, καθώς η κυβέρνηση προχωράει με την ατζέντα της πολιτικής της και επικεντρώνεται στον αντίκτυπο των κινήσεών της στους ψηφοφόρους.

  Εστιάζοντας στις αγορές μετοχών, οι επιδόσεις του 2018 ήταν αδύναμες (ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α σημείωσε πτώση 23,6%) και υποαπέδωσε σημαντικά του δείκτη MSCI των Αναδυόμενων Αγορών (πτώση 16,6%) και των μεγάλων δεικτών της ΕΕ (όπως ο DAX ο οποίος υποχώρησε 18,3% σε ετήσια βάση), λόγω της έντονης υποαπόδοσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

  Το 2019 ξεκίνησε με πολύ θετικούς ρυθμούς, με τον Γενικό Δείκτη να έχει ενισχυθεί κατά 9,5%, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων (εκτός τραπεζών) αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% φέτος (έναντι 7,5% το 2018). Το Χ.Α διαπραγματεύεται με δείκτη p/e στο 13,4 (εξαιρουμένων των τραπεζών), ενώ αν ενσωματωθούν τα αναμενόμενα κέρδη για το 2019, τα περιθώρια ανόδου υπερβαίνουν το 20%.

  Η Axia επισημαίνει ότι το ράλι θα έχει δύο συν ένα στάδια. Η ανακοίνωση των εκλογών θα οδηγήσει στον πρώτο γύρο αυτού του ράλι στις ελληνικές μετοχές το οποίο θα οδηγηθεί από το re-rating των τραπεζικών μετοχών και το αυξημένο ενδιαφέρον για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και υψηλής ρευστότητας.

  Στην συνέχεια, το αποτέλεσμα των εκλογών (συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερειών για το εάν η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να εξασφαλίσει 153 έδρες και των σεναρίων σχετικά με τις προεδρικές εκλογές) και το σχέδιο των 100 ημερών της νέας κυβέρνησης θα καθορίσει το επόμενο στάδιο της αντίδρασης της αγοράς.

  Παράλληλα, σε συνδυασμό με τα δύο πρώτα στάδια, θα υπάρξει νέο ράλι – το "trade Μητσοτάκη" όπως το χαρακτηρίζει,  το οποίο θα υποστηριχθεί από την πολιτική της νέας κυβέρνησης, όταν θα διατυπώσει σαφώς το πρόγραμμά της και αρχίζει να αναλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες. Μέτρα φιλικά προς τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη,  οι αναδιαρθρώσεις κρατικών εταιρειών και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να είναι μέρος των πολιτικών που θα ακολουθηθούν. Αυτό το μέρος του ράλι θα οδηγήσει σύμφωνα με την Axia, στο re-rating ολόκληρης της αγοράς καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα ενισχυθεί σημαντικά. Παράλληλα, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων, επιδιώκοντας την ανάπτυξη, ενώ δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων η οποία είναι υποτονική, θα επιταχυνθεί επίσης.

  Αν και η πορεία του ΧΑ θα συνεχίσει να εξαρτάται από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών καθώς και των αναδυόμενων αγορών, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε έναν διαφορετικό κύκλο και έτσι οι εκλογές θα αποτελέσουν έναν ισχυρό καταλύτη που θα επιτρέψει στην ελληνική αγορά να αυτονομηθεί για ένα διάστημα.

  Τα top picks και το "Mitsotakis trade"

  Η Axia εκτιμά πως οι τιμές των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα αντιδράσουν θετικά στην προκήρυξη των εκλογών ή ακόμη και λίγο νωρίτερα, καθώς υπάρχουν καταλύτες για τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από τον SSM του σχεδίου του ΤΧΣ για τη μείωση των NPEs και τα ρυθμιστικά βήματα για την εξέταση του σχεδίου της ΤτΕ, της επιτάχυνσης της διαδικασίας του deal Eurobank-Grivalia, τα νέα επιχειρηματικά σχέδια που θα ανακοινωθούν από τους νέους CEOs της Alpha Βank και της Εθνικής Τράπεζας με στόχο την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs,  τη συμφωνία για το νέο νόμο Κατσέλη και περαιτέρω πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPE.

  Όπως τονίζει η Axia, τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών ξεπερνούν το 100%, ωστόσο η εμπιστοσύνη αποτελεί τη λέξη-κλειδί για τον κλάδο. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον κλάδο οδήγησε τους επενδυτές σε στάση αναμονής με τις τιμές των μετοχών των τραπεζών να αγγίζουν ιστορικά χαμηλά λόγω και της χαμηλής ρευστότητας της αγοράς. Οι short θέσεις των funds παραμένουν επίσης ανοιχτές. Από τεχνική άποψη, μόλις επιστρέψει η εμπιστοσύνη, το short covering θα μπορούσε να υποστηρίξει περαιτέρω τις τιμές των μετοχών τους.

  Όσον αφορά τις μετοχές εκτός τραπεζικού κλάδου, η Axia γενικότερα τοποθετεί στις κορυφαίες της επιλογές τον ΟΠΑΠ και την Jumbo λόγω των θεμελιωδών μεγεθών τους, τον Μυτιληναίο και την Τέρνα Ενεργειακή λόγω των προοπτικών ανάπτυξης καθώς και τη Lamda Development την οποία θεωρεί ελκυστική επενδυτική περίπτωση.

  Στην πρώτη φάση του ράλι, με την προκήρυξη των εκλογών δηλαδή, η Axia εκτιμά πως οι μετοχές εταιρειών με ισχυρή ρευστότητα, θεμελιώδη και προοπτικές θα ξεχωρίσουν, και συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo και Motor Oil.

  Στη συνέχεια, οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις αναμένεται να μπουν και αυτές στον "χορό" της ισχυρής ανόδου. Μεταξύ αυτών θα είναι οι Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis, Σαράντης και ΕΧΑΕ ενώ εάν ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, και η Lamda Development αναμένεται να δεχθεί ισχυρή ώθηση.

  Για το "trade του Μητσοτάκη", όταν δηλαδή ανέβει στην εξουσία και ξεκινήσει την ατζέντα πολιτικής του, η Axia εκτιμά πως "άνετοι" πρωταγωνιστές θα είναι οι ΕΛΠΕ, ΓΕΚ-Τέρνα και Ελλάκτωρ. Πιο δύσκολες περιπτώσεις οι οποίες θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες της κυβέρνησης αλλά έχουν σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης είναι οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΑΔΜΗΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων