Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 24-Φεβ-2019 16:00

  Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι 3 συν 1 παράγοντες που θα καθορίσουν την "τύχη" του μίνι ράλι

  Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι 3 συν 1 παράγοντες που θα καθορίσουν την "τύχη" του μίνι ράλι
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η χρηματιστηριακή αγορά μοιάζει τις τελευταίες εβδομάδες να έχει ξυπνήσει από έναν βαθύ λήθαργο, με κύριο μοχλό τις τράπεζες. Η αλλαγή της τάσης που κυριαρχούσε για μήνες στο ταμπλό είναι το τελευταίο διάστημα ξεκάθαρη πλέον, αφού ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ξεκολλήσει από τα επίπεδα συσσώρευσης γύρω από τις 600-650 μονάδες και επιχειρεί να κινηθεί σε ένα θετικό τεχνικά επίπεδο, με το βλέμμα στις 680-690 μονάδες, αλλάζοντας παράλληλα ταχύτητα.

  Κύριος οδηγός αυτής της μεταβολής του σκηνικού και τις αναθέρμανσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος ήταν οι τράπεζες, οι οποίες κατάφεραν να βρουν αντανακλαστικά μετά το "χτύπημα" ιστορικών χαμηλών στον κλαδικό δείκτη και τα χαμηλά 52 εβδομάδων –τα οποία για κάποιες από τις μετοχές του κλάδου αποτέλεσαν και ιστορικά χαμηλά επίπεδα– λίγο πριν από το τέλος του Ιανουαρίου.

  Γιατί συνέβη αυτό; Η αγορά πήρε σημαντικές ανάσες τον τελευταίο μήνα από διάφορες πηγές... οξυγόνου, όπως την κινητοποίηση που σημειώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και τις Αρχές σχετικά με τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των συστημικών τραπεζών, την προσεκτική νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, της οποίας η επιτυχία ήρθε με αντάλλαγμα ακριβούς όρους δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο (το οποίο ήταν ένα "βάρος" που έπρεπε να δεχτεί ο ΟΔΔΗΧ για να μην έχει αυτή η έκδοση την "τύχη" της έκδοσης του 7ετούς πέρσι τον Φεβρουάριο), καθώς και το γενικότερα ευνοϊκό κλίμα που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές και ειδικά στις αναδυόμενες, στις οποίες και ουσιαστικά "ανήκει" το Χ.Α.

  Κέρδη 39% σε έναν μήνα

  Ο Γενικός Δείκτης κινείται σε υψηλά τεσσάρων μηνών, έχοντας ανακάμψει κατά 14,2% από τα χαμηλά 52 εβδομάδων που σημείωσε στα τέλη Νοεμβρίου και τις 593 μονάδες, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει άνοδο 12%.

  Αντίστοιχα, ο τραπεζικός κλάδος έχει καταφέρει να ανακάμψει σημαντικά από το έντονο σφυροκόπημα που είχε δεχτεί το 2018 και που είχε στείλει τις μετοχές του έως και 80% χαμηλότερα. Από τα ιστορικά χαμηλά που σημείωσε στις 21 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και τις 372 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης εμφανίζει κέρδη 23%, ενώ το ράλι στις τραπεζικές μετοχές από τα πρόσφατα χαμηλά τους φτάνει το 39%. Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα έχει ενισχυθεί κατά 38,5% από τις 21 Ιανουαρίου, όπου βρέθηκε σε χαμηλά 52 εβδομάδων. Η Τράπεζα Πειραιώς, επίσης, από τα χαμηλά 52 εβδομάδων τα οποία σημειώθηκαν στις 31 Ιανουαρίου –και παρά τη μεταφορά της από τον οίκο FTSE στον Small Cap των αναδυόμενων αγορών από τον Mid Cap όπου βρισκόταν–, εμφανίζει άνοδο της τάξης του 38,6%. Η Alpha Bank είναι στο +28,3% από τα δικά της χαμηλά 52 εβδομάδων την 1η Φεβρουαρίου και η Eurobank έχει σημειώσει άνοδο 24,3% από τον Νοέμβριο του 2018, όπου και είχε βρεθεί σε χαμηλά 52 εβδομάδων.

  Η εικόνα των τραπεζών έδειξε πως η αγορά δεν επηρεάστηκε από τις νέες κινήσεις των short funds –το Marshall Wace προχώρησε σε άνοιγμα αρνητικών θέσεων στην Τράπεζα Πειραιώς (0,52%) και το Oceanwood προχώρησε σε αύξηση των shorts του στην Alpha Bank (0,63%) και στην Εθνική Τράπεζα (0,78%)–, αλλά έδωσε περισσότερη σημασία στην έκθεση της HSBC, στην οποία, αν και "κόπηκαν" οι τιμές-στόχοι των τραπεζών, αυτές συνεχίζουν να βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό. Συγκεκριμένα, για την Alpha Bank δίνει τιμή-στόχο τα 1,95 ευρώ από 2,43 ευρώ, για τη Eurobank τα 0,79 ευρώ από 1,25 ευρώ, για την Εθνική τα 2,40 ευρώ από 2,90 ευρώ και για την Πειραιώς τα 1,14 ευρώ από 3,20 ευρώ. Έτσι, για την Alpha βλέπει περιθώρια ανόδου 77,3%, για τη Eurobank 41,2%, για την Εθνική 95,1% και για την Πειραιώς 51%.

  Πάντως, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, παρά την κινητοποίηση γύρω από τον κλάδο, η ορατότητα ακόμη αγνοείται, και σε αυτό το γεγονός ποντάρουν τα short funds, με τις κινήσεις τους να δείχνουν πως ουσιαστικά δεν πιστεύουν ότι η ανοδική τάση θα διατηρηθεί και πως δεν εκτιμούν ότι θα χάσουν από την αύξηση των αρνητικών τους στοιχημάτων.

  Τι θα κρίνει τη συνέχεια

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνέχιση και διατήρηση της ανοδικής τάσης θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, πέραν των συνθηκών που θα διαμορφωθούν στις διεθνείς αγορές. Όπως επισημαίνουν, η έγκριση και εφαρμογή των σχεδίων επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των τραπεζών, η συνέχιση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές και οι θετικές αξιολογήσεις των οίκων, το timing των εκλογών σε συνδυασμό με τις προσπάθειες, τις κινήσεις και τα αποτελέσματα των ίδιων των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών (deals, αποτελέσματα κερδοφορίας κ.λπ.) θα βρεθούν στο ραντάρ των λίγων προς το παρόν επενδυτών που κινούνται στην ελληνική αγορά και θα καθορίσουν το χτίσιμο θέσεων και από άλλα ξένα και κυρίως μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. Αναλυτικά:

  1. Τράπεζες: Εδώ και καιρό οι αναλυτές τόνιζαν πως είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει "χειροπιαστή" πρόοδος σε ό,τι αφορά τον μεγάλο πονοκέφαλο του κλάδου, το ζήτημα της μείωσης των "κόκκινων" δανείων, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη των μετοχών τους αλλά και να δοθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο σήμα για διατηρήσιμη ανοδική τάση. Αν και η μεταβλητότητα της ελληνικής αγοράς, λόγω και της σημαντικής ρηχότητάς της, σημαίνει πως ένα ράλι εύκολα μπορεί να σβήσει, όπως και συνέβη μετά το +30% του Απριλίου του 2018 που σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης και μετά ακολούθησε το  "σφυροκόπημα" του Μαΐου αλλά και του υπόλοιπου έτους, ωστόσο αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος έχουν δώσει νέα πνοή στον κλάδο.

  Η συμφωνία για τον νέο νόμο Κατσέλη –αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις που μπορεί να τινάξουν την αξιολόγηση της Κομισιόν στον αέρα– σε συνδυασμό με την κατάθεση, την περασμένη εβδομάδα, από το οικονομικό επιτελείο στην Κομισιόν του σχεδίου για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων αποτελούν βήματα που οι επενδυτές ήθελαν να δουν για να έχουν περισσότερη ορατότητα.

  Η Deutsche Bank χαρακτηρίζει ως θετική εξέλιξη για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο τις αλλαγές στις οποίες προχώρησαν οι ελληνικές Αρχές στον νόμο Κατσέλη, καθώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Εθνική Τράπεζα θα επωφεληθεί περισσότερο, καθώς το 44% του χαρτοφυλακίου NPEs περιέχει στεγαστικά δάνεια και ακολουθεί η Alpha Bank με 34% και η Πειραιώς με 24%. Αξίζει να σημειώσουμε πως η γερμανική τράπεζα διατηρεί τις συστάσεις και τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας "Βuy" σε Alpha Bank και Εθνική, με τιμή-στόχο τα 1,5 ευρώ και 1,40 ευρώ αντίστοιχα, και "Ηold" στην Τράπεζα Πειραιώς, με τιμή-στόχο τα 0,70 ευρώ.

  Από την πλευρά της, η HSBC δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα ήδη υφιστάμενα σχέδια των ελληνικών συστημικών τραπεζών για τη μείωση των NPEs, καθώς θεωρεί πως αποτελούν μια πιο βιώσιμη λύση και μια πιο φιλική λύση για τους μετόχους από ό,τι τα σχέδια που έχουν παρουσιάσει ΤΧΣ και ΤτΕ, τα οποία χαρακτηρίζει ως ανεπαρκή, καθώς είναι απίθανο να βοηθήσουν πέρα από το να αποτελέσουν απλώς ένα "δίχτυ ασφαλείας", σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν πραγματοποιήσουν τη σχεδιαζόμενη μείωση των NPEs, ή έναν δυνητικό επιταχυντή σε περίπτωση ύπαρξης καλύτερων οικονομικών όρων, επιτρέποντας στις τράπεζες να εξομαλύνουν πλήρως τους ισολογισμούς τους. Όπως επισημαίνει, οι τέσσερις τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν κερδοφόρες όλο το διάστημα των επόμενων τριών ετών κατά το οποίο καλούνται να πετύχουν τους στόχους μείωσης (οι οποίοι είναι εφικτοί), με τις προβλέψεις να αποκλιμακώνονται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η μείωση των NPEs στην επόμενη τριετία θα φτάσει τα 53 δισ. ευρώ.

  2. Εκλογές: Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτιμάται θετικά από τους επενδυτές, καθώς, όσο νωρίτερα βγει από το κάδρο αυτή η αβεβαιότητα και αυτός ο παράγοντας που οδηγεί σε στασιμότητα την οικονομία, λόγω του προεκλογικού χαρακτήρα που τείνουν να παίρνουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων, τόσο το καλύτερο για την αγορά, καθώς θα "ξεκλειδώσει" πολλά χαρτοφυλάκια τα οποία τηρούν αυτήν τη στιγμή στάση αναμονής.

  H Citigroup συνεχίζει να εκτιμά πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πρόωρων εκλογών την άνοιξη –κάτι που θα είναι θετικό για την Ελλάδα–, σημειώνοντας πως, αν και η βελτίωση της οικονομίας έχει βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει από τις χαμηλές επιδόσεις που κατέγραφε το 2017 στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο παραμένει πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Κατά την αμερικανική τράπεζα, μια συντηρητική κυβέρνηση θα ήταν περισσότερο φιλική προς την αγορά και τις επιχειρήσεις από ό,τι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνει, οι δομικές αδυναμίες της Ελλάδας επιμένουν παρά την έξοδο από τα Μνημόνια, ενώ οι εγχώριες αποταμιεύσεις εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τις επενδυτικές ανάγκες της οικονομίας, αφού οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 65% περίπου από το 2007.

  Οι ξένοι επενδυτές φαίνεται να συνεχίζουν να είναι διστακτικοί απέναντι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, περιμένοντας και την ανακοίνωση των εκλογών, γεγονός που μπορεί να δώσει βραχυπρόθεσμα σοβαρή ώθηση στην αγορά, ενώ η αγορά συνεχίζει να περιμένει νέα σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, τον αναπτυξιακό νόμο και μια σοβαρή τραπεζική λύση για να κινηθεί πιο επιθετικά, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance.

  3. Πρόσβαση στις αγορές: Η μόνιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση της χώρας στις αγορές των ομολόγων αποτελεί για τους επενδυτές ένα ισχυρό "προαπαιτούμενο" έτσι ώστε να ανακτήσουν πλήρως την εμπιστοσύνη τους στα ελληνικά assets, με την έκδοση ενός νέου 10ετούς να αποτελεί το μεγάλο "ορόσημο" και το μεγάλο "σήμα" για τις αγορές, ένα βήμα που ακολούθησαν άλλωστε και όλες οι χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια. Όπως σημείωσε και η Citi, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τις διακυμάνσεις της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, αφού αυτή είναι πλέον η κύρια χρηματοδοτική πηγή της οικονομίας. Η πρώτη μετα-μνημονιακή έξοδος της χώρας με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου αποδείχθηκε επιτυχημένη, αφού κατάφερε να προσελκύσει επενδυτές καλής ποιότητας, με την απόδοσή του να έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 15% από τα επίπεδα της έκδοσης και να φλερτάρει την περασμένη εβδομάδα με το 3% (από το 3,60%).

  Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, μία από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο επανέκδοσης είτε του νέου 5ετούς ομολόγου είτε του 7ετούς που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Στους σχεδιασμούς του ΟΔΔΗΧ, εκτός από την επανέκδοση, υπάρχει ακόμα μία έξοδος στις αγορές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν την έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου, μια διάρκεια την οποία το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει "δοκιμάσει" να εκδώσει από την αρχή της κρίσης και την ένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα διάσωσης (τελευταία έκδοση 10ετούς ήταν τον Μάρτιο του 2010), αρκεί να επιτευχθούν τα τρία "ορόσημα", δηλαδή η έγκριση από τους "θεσμούς" του νέου νόμου Κατσέλη και του νέου πλαισίου για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων και η θετική έκθεση μετα-μνημονιακής αξιολόγησης της Κομισιόν τον Μάρτιο. Παράλληλα, η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s την 1η Μαρτίου θα λειτουργήσει ως "μπόνους" στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ, αν και εφόσον δεν υπάρξει επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές.

  Οι κινήσεις των εισηγμένων

  Ζητείται περαιτέρω ενίσχυση

  Καθοριστικές για την πορεία του Χ.Α. κρίνονται και οι κινήσεις που πραγματοποιούν οι ίδιες οι εισηγμένες, και κυρίως οι δεικτοβαρείς εταιρείες, καθώς και τα αποτελέσματα κερδοφορίας για τη χρήση του 2018, τα οποία έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται.

  Ένα από τα "βαριά χαρτιά" του Χ.Α, ο ΟΤΕ, ανακοίνωσε ενίσχυση κερδοφορίας το 2018 και αύξηση μερίσματος, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, κ. Mιχάλη Τσαμάζ, να σημειώνει πως ο ΟΤΕ επενδύει σε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ελλάδα, που θα ενισχύσουν τις επιδόσεις του σε επίπεδο έτους, και παράλληλα αναμένει σημαντική βελτίωση των ελεύθερων ταμειακών ροών το 2019. Αύξηση εσόδων και λειτουργικών κερδών το 2018 και αυξημένο μέρισμα για το 2019 ανακοίνωσε και η Coca-Cola, ενώ την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στην απόκτηση της κορυφαίας εταιρείας ζαχαροπλαστικής της Σερβίας, Bambi, έναντι 260 εκατ. ευρώ.

  Χαρακτηριστική ήταν η πολύ θετική αντίδραση της αγοράς την περασμένη Δευτέρα, με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά την ακύρωση του swap "Titlos" της Εθνικής Τράπεζας, ονομαστικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου λήξης 2023, 2025 και 2026 συνολικής ονομαστικής αξίας 3,3 δισ., με τον ΟΔΔΗΧ να επιτυγχάνει έτσι τη μείωση του χρέους κατά 724 εκατ. ευρώ, όση δηλαδή η διαφορά μεταξύ της αναπόσβεστης αξίας του "Titlos" και της ονομαστικής αξίας των τριών ομολόγων που έδωσε ως αντάλλαγμα στην τράπεζα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων