Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Φεβ-2019 12:12

  Euroxx: Επιφυλακτική στάση για Χ.Α και τράπεζες παρά το ράλι, οι κίνδυνοι και οι καταλύτες

  Euroxx: Επιφυλακτική στάση για Χ.Α και τράπεζες παρά το ράλι, οι κίνδυνοι και οι καταλύτες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει σημειώσει πολύ καλή πορεία από τις αρχές του νέου έτους, με βασικό οδηγό τις μετοχές εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, παρ' όλο που οι ελληνικές τράπεζες, μετά από ένα ράλι στα μέσα Φεβρουαρίου, έχουν επίσης ενισχυθεί κατά 7% από τα τέλη του 2018, σημειώνει η Euroxx. Ωστόσο, αν ληφθούν υπόψη οι οικονομικές προκλήσεις και οι πολλές αβεβαιότητες που αφορούν τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, η χρηματιστηριακή τονίζει πως υπάρχουν πολλοί λόγοι να τηρήσει κανείς μία πιο προσεκτική στάση απέναντι στο Χ.Α για το υπόλοιπο του έτους.

  Κατά την άποψή της, οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιδόσεις της οικονομίας και της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς το 2019 είναι οι εξής:

  Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή: Το μακροοικονομικό σενάριο παραμένει αρκετά θετικό καθώς η ιδιωτική κατανάλωση υποστηρίζεται από την αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος και την αύξηση της απασχόλησης, ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να ανακάμψουν σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και τη σταδιακή αποκατάσταση της πίστωσης του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα πρέπει να διατηρήσει την ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, καθιστώντας ελκυστικές τις αποτιμήσεις των μετοχών.

  - Η διατηρήσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές: Η Euroxx αναμένει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκδίδει ομόλογα φέτος (ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει συνολικά σε 5-7 δισ. ευρώ). ωστόσο, είναι αναγκαίες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική πειθαρχία και οι ισχυρές τράπεζες για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών και για τη δυνατότητα του ελληνικού κράτους να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων με βιώσιμους όρους, οι οποίοι, κατά την άποψή της, θα ήταν η ασφαλέστερη ένδειξη ότι η οικονομία έχει πράγματι βγει από την κρίση.

  - Η μάχη των τραπεζών κατά των NPEs: Οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις δυνητικές ζημιές και το έλλειμμα κεφαλαίου από τις κινήσεις γύρω από τη μείωση των NPEs θα οδηγήσουν σε αυξημένη μεταβλητότητα στις τιμές των τραπεζικών μετοχών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η σαφήνεια γύρω από τα σχέδια των ΤΧΣ και ΤτΕ και η έγκριση των αναθεωρημένων σχεδίων των ελληνικών τραπεζών είναι οι βασικοί βραχυπρόθεσμοι θετικοί καταλύτες.

  - Πολιτική σταθερότητα και χρονοδιάγραμμα / αποτελέσματα των εκλογών: Η Euroxx αναμένει ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα μειωθεί το β΄εξάμηνο του έτους (η αξιολόγηση της Κομισιόν στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου  και η αποδέσμευση ή όχι των κερδών ANFA / SMP θα είναι κρίσιμα στην απόφαση για διεξαγωγή πρόωρων ή όχι εκλογών τον Μάιο), παρέχοντας έτσι ένα ευνοϊκότερο υπόβαθρο για τις ελληνικές μετοχές. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η δημοσιονομική σύνεση και οι ιδιωτικοποιήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

  Οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες

  Συνολικά, όπως και πέρυσι, η Euroxx υποστηρίζει ότι οι καταλύτες για το re-rating των ελληνικών μετοχών υπάρχουν, δηλαδή η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (και η σχετική υστέρηση της αγοράς μετοχών), η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης (αν και με πολλούς κινδύνους), οι ενθαρρυντικές δημοσιονομικές επιδόσεις, η σταθερή αύξηση των εταιρικών κερδών και οι υποστηρικτικές αποτιμήσεις.

  Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης αρνητικής αξιολόγησης της Κομισιόν σχετικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων (η έκθεσή της αναμένεται να δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου), γεγονός που θα έδινε ένα αρνητικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές, καθώς και καθυστερήσεις στην εφαρμογή των σχεδίων για τη μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών.

  Αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 2019 είναι έτος εκλογών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η μεταβλητότητα και το stock picking θα αποτελέσουν και πάλι τη βασική στρατηγική στο Χ.Α, ενώ αναμένονται κάποια κέρδη στις μετοχές προς το τέλος του έτους, όταν ο πολιτικός κίνδυνος θα μειωθεί, υποθέτοντας ότι θα έχει σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση) και ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα έχει επιταχυνθεί, υποστηρίζοντας την ανάκαμψη των επενδύσεων και την ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα.

  Τα top-picks και οι τράπεζες

  Οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx για το 2019 αφορούν μετοχές μεγάλων εταιρειών με ρευστότητα, καλά θεμελιώδη, ελκυστικές αποτιμήσεις και βιώσιμα μερίσματα (OTE, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή), ισχυρή δυναμική ανάπτυξης (Μυτιληναίος), καθώς και μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία με σημαντικό δυναμικό αναδιάρθρωσης (Ελλάκτωρ).

  Όσον αφορά τις τράπεζες, παρόλο που η Euroxx παραμένει μακροπρόθεσμα θετική για τον κλάδο, επιλέγει να μην συμπεριλάβει κάποια τράπεζα ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές της λόγω των πολλών βραχυπρόθεσμων αβεβαιοτήτων και προκλήσεων. Όπως επισημαίνει, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται στα 4,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 0,82 δισ. ευρώ ανήκουν στο ΤΧΣ. Οι εκτιμώμενοι δείκτες ενσώματης λογιστικής αξίας για το 2019 διαμορφώνονται στο 0.1-0.3x (0.7x για τις ευρωπαϊκές τράπεζες European peers), κάτι το οποίο δεν αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη ρευστότητα και ποιότητα ενεργητικού, καθώς και τις δυναμικές ανάπτυξης της κερδοφορίας του κλάδου. Το μεγάλο discount οφείλεται κυρίως στις ανησυχίες των επενδυτών γύρω από τα NPEs και τον αντίκτυπο των νέων στόχων για το 2019-2021 στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα και το κεφάλαιο, καθώς και στους φόβους ότι μία αποφασιστική αντιμετώπιση των NPEs θα οδηγήσει σε έναν νέο γύρω ενίσχυσης κεφαλαίων. 

  H Euroxx παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες κυρίως λόγω αποτιμήσεων, καθώς πιστεύει ότι η χαμηλή ορατότητα στην κερδοφορία και οι ανησυχίες για τα κεφάλαια και την ποιότητα ενεργητικού φαίνεται να έχουν αποτιμηθεί στα τρέχοντα επίπεδα. Εάν η μεσοπρόθεσμη εξυγίανση των ισολογισμών τους προχωρήσει, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ελκυστικά χαρακτηριστικά κινδύνου-αποδόσεων και υψηλά περιθώρια ανόδου των μετοχών τους, τα οποία στηρίζονται και στη βελτίωση της ρευστότητας και των θέσεων χρηματοδότησης, καθώς και τα επίπεδα κεφαλαίου και κάλυψης.

  Επίσης, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις όσον αφορά τη διαχείριση των NPES, η Euroxx παραμένει επιφυλακτικά αισιόδοξη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να καθαρίσουν τα δάνεια τους και να απορροφήσουν τις απώλειες κεφαλαίου που σχετίζονται με το "ξεφόρτωμα" των NPEs χωρίς την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα σε αυτό, κάτι που αποτελεί Ηράκλειο Άθλο, η αγορά είναι απίθανο να ξεκινήσει να αποτιμά τα βελτιωμένα μακροοικονομικά θεμελιώδη.  Έτσι, τηρεί προσεκτική στάση σχετικά με τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών βραχυπρόθεσμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων