Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Φεβ-2019 11:44

  Η επίθεση των funds συνεχίζεται – Άνοιγμα short θέσεων σε Εθνική, νέες "βολές" σε Eurobank

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Παρά την αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, η οποία ξεκίνησε από τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής και ώθησε τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου, δημιουργώντας έτσι σενάρια για κλείσιμο ή σημαντική μείωση των shorts στις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών, τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τα διαψεύδουν. Όπως δείχνουν τα πράγματα, τα βρετανικά short funds που δίνουν εδώ και καιρό ισχυρό "παρών" στο ελληνικό Χρηματιστήριο, ξεκίνησαν με επιθετικές διαθέσεις και τον Φεβρουάριο, ειδικά απέναντι στις μετοχές της Eurobank και της Εθνικής.

  Έτσι, το Oceanwοοd Capital Management, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο ανοίγοντας short θέσεις στην Εθνική Τράπεζα και στο 0,51% επί των μετοχών της και μέσα σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, όταν η τραπεζική αντίδραση μετρούσε τη δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, προχώρησε σε αύξηση των θέσεών του και στο 0,60% επί των μετοχών της Εθνικής.

  Παράλληλα, την 1η Φεβρουαρίου το ίδιο βρετανικό fund, το Oceanwood, προχώρησε σε νέα αύξηση των shorts του στην Eurobank, ανεβάζοντας το 1,02% που κατείχε στις 25 Ιανουαρίου στο 1,17%, και αυτή τη Δευτέρα προχώρησε σε ακόμα μια αύξηση των shorts του στο 1,2% επί των μετοχών της Eurobank.

  dd

  To Lansdowne παραμένει σταθερό με 1,81% shorts επί των μετοχών της Eurobank, 0,83% επί των μετοχών της Alpha Bank και 2,74% επί των μετοχών της Πειραιώς.

  Αξίζει να αναφέρουμε πως από την περασμένη Παρασκευή έχει ξεκινήσει μία σημαντική ανάκαμψη των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών η οποία συνεχίζεται και σήμερα. Μέσα σε μία εβδομάδα περίπου, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει σημειώσει δυναμικό ράλι της τάξης του 34,4% "ανεβάζοντας" την κεφαλαιοποίησή της στα 333 εκατ. ευρώ, η Εθνική έχει ενισχυθεί κατά 12,4%, η Alpha Bank είναι στο +6,7% και η Eurobank στο +6,2%. Ο τραπεζικός δείκτης έχε σημειώσει άλμα 9,94% ξεφεύγοντας από τα ιστορικά χαμηλά που σημείωσε λίγο πριν το τέλος του Ιανουαρίου.

  Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η συνέχιση της διαδικασίας για την εκκαθάριση των NPLs από τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια διαμορφώνει προϋποθέσεις για αντιστροφή του πολύμηνου σκηνικού υποτιμητικής κερδοσκοπίας στον κλάδο.

  Οπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, ο Φεβρουάριος έχει ξεκινήσει με ανοδικές διαθέσεις, με τις τράπεζες να διαφοροποιούν τη συμπεριφορά τους κινούμενες με μειωμένη μεταβλητότητα σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα και την υπερπουλημένη Πειραιώς να οδηγεί την ανοδική κίνηση του τραπεζικού δείκτη, χωρίς ωστόσο να συνδυάζεται με ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης επιδίωξε την υπέρβαση των 650 μονάδων, ζώνη όπου οι δυσκολίες είναι ήδη αρκετές ενώ ακόμη περισσότερες θα υπάρξουν στην περιοχή των 660-665 μονάδων. Θα χρειαστούν επομένως νέοι καταλύτες και οριστικοποίηση των μεθοδεύσεων μείωσης των κόκκινων δάνειων προκειμένου να διατηρηθεί το κλίμα επανόδου της εμπιστοσύνης στο χρηματιστήριο, ενώ κρίσιμη είναι η έκθεση της Fitch για την ελληνική οικονομία, που αναμένεται την Παρασκευή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων