Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Δεκ-2018 15:29

  Deutsche Bank για ελληνικές τράπεζες: Επιτάχυνση της μείωσης των NPLs στο δ' τρίμηνο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τους υψηλότερους δείκτες NPLs στην Ευρώπη, έτσι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής τους αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της για την πορεία των NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών.

  Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 4% σε τριμηνιαία βάση στο τρίτο τρίμηνο με το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης να σημειώνεται από την Alpha Bank η οποία ολοκλήρωσε την πώληση των δύο χαρτοφυλακίων NPLs, το Jupiter ύψους 1 δισ. ευρώ και το Mercury 1,3 δισ. ευρώ.
  Η οργανική μείωση των NPLs ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη αν και βελτιώθηκε έναντι του β’ τριμήνου, όπως σημειώνει η Deutsche Bank, τονίζοντας πως αναμένει πρόσθετες βελτιώσεις στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Μετά την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένει επίσης επιτάχυνση των στόχων μείωσης για το 2019-2021.

  g

  Στο τρίτο τρίμηνο του 2018, ο δείκτης NPLs του ελληνικού τραπεζικού κλάδου ήταν στο 49%, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν μειώσει το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων assets κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 15% σε ετήσια βάση. Ο κύριος μοχλός της μείωσης ήταν οι εκκαθαρίσεις και οι πωλήσεις. Όλες οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει πωλήσεις χαρτοφυλακίου, και είτε έχουν ολοκληρωθεί όπως στην περίπτωση της Alpha Bank σε αυτό το τρίμηνο, είτε θα ολοκληρωθούν όπως στην περίπτωση της Εθνικής στο α’ εξάμηνο του 2019. Σε όρους τριμηνιαίων επιδόσεων, η Alpha Bank ήταν η τράπεζα που μείωσε το μεγαλύτερο μέρος των NPLs στο τρίτο τρίμηνο και κατά 8% σε τριμηνιαία βάση ακολουθούμενη από την Τράπεζα Πειραιώς που μείωσε τα NPLs κατά 3%. Η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιταχύνουν τη μείωση των NPL το δ’ τρίμηνο χάρη στις περισσότερες εκκαθαρίσεις.

  b

  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει νέους στόχους για τα NPLs για την τριετία 2019-2021 όπου αναμένεται να μειώσουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 15% με 17%. Η μεγαλύτερη όμως είδηση του τριμήνου, όπως τονίζει η D.B, ήρθε τον Νοέμβριο, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε το σχέδιό της για πιο αποφασιστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη χρήση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC). Το σχέδιο που εκπόνησε η Τράπεζα της Ελλάδος χρειάζεται ακόμη την έγκριση του SSM και άλλων πιστωτών, αλλά θα επιτρέψει τη μείωση των κόκκινων δανείων χειρότερης ποιότητας με τη μεταφορά DTCs,  κάτι που θα βοηθήσει στην ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η Alpha Bank θα πρέπει να επωφεληθεί περισσότερο από το σχέδιο, καθώς θα βοηθήσει την τράπεζα να μειώσει το απόθεμα NPLs της ταχύτερα χάρη στους υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες που διαθέτει σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές συστημικές τράπεζες (CET-1 στο 15,2%).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων