Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Δεκ-2018 14:48

  To Marshall αυξάνει τις short θέσεις του στην Τράπεζα Πειραιώς παρά το ράλι

  To Marshall αυξάνει τις short θέσεις του στην Τράπεζα Πειραιώς παρά το ράλι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αν και πολλοί ανέμεναν πως τα πρώτα στοιχεία σχετικά με τις κινήσεις των short funds στις τραπεζικές μετοχές μετά και την ανάκαμψη του ελληνικού Χρηματιστηρίου αλλά και των μετοχών των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες ήμερες, θα δείξουν υποχώρηση από τις αρνητικές τους θέσεις, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει.

  Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που ολοκληρώθηκαν οι κινήσεις των funds λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI η οποία τέθηκε σε ισχύ σήμερα (με αφαίρεση των Πειραιώς, Εθνικής, Eurobank από τον MSCI Standard Greece και υποβάθμισής τους στον MSCI Small Cap), το βρετανικό hedge fund Marshall Wace προχώρησε σε μικρή αύξηση των short θέσεών του στην Τράπεζα Πειραιώς. Έτσι, από 0,59% επί των μετοχών της που ήταν οι θέσεις του από τις 20 Νοεμβρίου,την Παρασκευή αυξήθηκαν στο 0,64% επί των μετοχών της.

  Τα υπόλοιπα βρετανικά funds (Lansdowne Partners και Oceanwood Capital Management) δεν προχώρησαν σε κάποια αλλαγή της στάσης τους, με τη μεγαλύτερη συνολική short θέση να συνεχίζει να είναι στην Τράπεζα Πειραιώς και να φτάνει το 3,38% επί των μετοχών της (το Lansdowne έχει το 2,74% και το Marshall Wace το 0,64%). Το Lansdowne διατηρεί μεγάλες short θέσεις στην Alpha Bank (0,51%) και στην Eurobank (1,33%) ενώ το Oceanwood μείωσε το short του στην Eurobank κάτω από το 0,5% τον Σεπτέμβριο.

  Ο λόγος που τα funds επιμένουν αρνητικά στις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχει να κάνει με τις αμφιβολίες που έχουν γύρω από την αποτελεσματικότητα των σχεδίων των ελληνικών Αρχών (ΤτΕ και ΤΧΣ) για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του κλάδου. Υπενθυμίζουμε πως σε πρόσφατο σημείωμα του Oceanwood προς τους πελάτες του υπογράμμισε πως η μόνη λύση να ξεφύγουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών από τον κύκλο των έντονων πιέσεων που έχουν βρεθεί είναι να αντλήσουν σημαντικά ποσά νέων κεφαλαίων. "Τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ μεγάλα και σοβαρά για να επιλυθούν χωρίς σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου", τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως "τα σχέδια (των ΤτΕ-ΤΧΣ) δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που μαστίζουν τον κλάδο".

  Αξίζει να σημειώσουμε πως τα Marshall Wace, Lansdowne και Oceanwood έχουν σημαντικές short θέσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο γενικότερα. Συγκεκριμένα, αυτά τα τρία funds είναι μεταξύ των Τop-5 με τον υψηλότερο αριθμό short θέσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το Marshall έχει θέσεις σε 16 ευρωπαϊκές τράπεζες (από 12 πέρυσι), το Lansdowne σε 6 (από 5) και το Oceanwood σε 5 (από 1).

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ