Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Νοε-2018 12:19

  SocGen: Μείνετε μακριά από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία το 2019

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Μετά από μια δύσκολη χρονιά για τα risk assets το 2018, η Societe Generale βλέπει περαιτέρω πτωτική πορεία  για τους παγκόσμιους δείκτες μετοχών στους επόμενους 12 μήνες, επισημαίνοντας πως η προοπτική ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας στις αρχές ή τα μέσα του 2020 θα επηρεάσει τις αγορές μετοχών έντονα στο β' εξάμηνο του 2019. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η τράπεζα συστήνει στους επενδυτές να μείνουν μακριά από τις μετοχές της περιφέρειας.

  Στις ΗΠΑ, η SocGen αναμένει πως η πιο περιοριστική νομισματική πολιτική θα ωθήσει τις αποτιμήσεις των μετοχών χαμηλότερα, ενώ οι πολιτικές συγκρούσεις και οι εμπορικές εντάσεις πιθανόν να αποτελέσουν σημαντική πηγή αστάθειας. Ωστόσο, αναθεωρεί τον στόχο για τον δείκτη S&P 500 για το τέλος του 2019 ελαφρώς  υψηλότερα, καθώς οι οικονομολόγοι τις τράπεζας "αναβάλουν" τις προβλέψεις τους για ύφεση στις ΗΠΑ κατά δύο τρίμηνα. Λαμβάνοντας υπόψη μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ στις αρχές και στα μέσα του 2020, το μοντέλο αποτίμησης της SocGen υποδεικνύει ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να βυθιστεί στις 2400 μονάδες μέχρι το τέλος του 2019 και να κινηθεί σταθεροποιητικά το 2020 συνολικά, με τον πάτο του δείκτη να αναμένεται να σημειωθεί κάποια  στιγμή το 2020.

  κ

  Μια πιθανή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης μετά από μια σειρά από απογοητευτικά τρίμηνα, το τέλος των εμπορικών εντάσεων και τη συμφωνία για το Brexit, θα μπορούσε να υποστηρίξει τις αποτιμήσεις μετοχών της ευρωζώνης στις αρχές του 2019. Ωστόσο, η ανοδική πορεία θα είναι πιθανόν περιορισμένη καθώς η δυναμική των κερδών έχει εισέλθει σε αρνητικό έδαφος. Όσον αφορά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο θα αποτελέσει πηγή αστάθειας και θα ωθήσει το ευρώ και τις αποδόσεις των ομολόγων της περιοχής σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Αυτή είναι μία εξέλιξη η οποία θα χτυπήσει τις μετοχές της περιοχής, όπως επισημαίνει η SocGen η οποία για το νέο έτος προτιμά την έκθεση σε μετοχές του πυρήνα της ευρωζώνης και συστήνει αποφυγή των μετοχών της ευρωπεριφέρειας, δηλαδή της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Ιταλίας. Σύμφωνα με την τράπεζα οι επενδυτές πρέπει να μείνουν μακριά από τις ιταλικές μετοχές στις οποίες η SocGen τηρεί underweight στάση, καθώς πέραν από την πολιτική αβεβαιότητα και την κορύφωση η οποία αναμένεται στη ρήξη μεταξύ Ρώμης και Κομισιόν, οι ισολογισμοί των εταιρειών θα παραμείνουν εξαιρετικά αδύναμοι.

  Τέλος, η SocGen αναμένει αρκετές προκλήσεις για τις μετοχές της χαμηλής κεφαλαιοποίησης της ευρωζώνης το επόμενο έτος. Τα small caps της περιοχής εξακολουθούν να επωφελούνται από ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία, όπως επισημαίνει, αλλά το περιβάλλον γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Η ρευστότητα πλέον περιορίζεται στην ευρωζώνη, καθώς η ΕΚΤ θα πρέπει να βάλει τέλος στο QE μέχρι το τέλος του 2018. Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη της προσφοράς ρευστότητας (δείκτης M1), η οποία αποτελεί παραδοσιακά δείκτη της πορείας των small caps σε σχέση με τα large caps, παρουσιάζει αδυναμία. Από την άλλη πλευρά, η κερδοφορία παραμένει ισχυρή και η μόχλευση είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερη για τις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης στην ευρωζώνη απ' ό,τι για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση  και για αυτούς τους λόγους η SocGen τηρεί neutral στάση (από overweight) στα small caps έναντι των large caps  της ευρωζώνης για το 2019.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων