Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Νοε-2018 17:44

  Μικρές απώλειες… μεγάλες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Οριακά πτωτικά έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, εμφανίζοντας για μία ακόμη συνεδρίαση έντονες αποκλίσεις μεταξύ των τίτλων του, αλλά και αρκετή νευρικότητα και μεταβλητότητα σε επίπεδο γενικού δείκτη. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 603,11 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 601,70 μονάδων (-0,42%) και 606,71 μον. (+0,41%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,23%, στις 1.598,16 μονάδες, ενώ στο -3,17% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 914,60 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,64% στις 418,78 μονάδες.

  Οι μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν και σήμερα στο ταμπλό, αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά ότι η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής των θέσεων, με αρκετά μεγάλα χαρτοφυλάκια να κινούνται και να τοποθετούνται με... φροντίδα στα επίπεδα του Γενικού Δείκτη. Όπως και χτες, έτσι και σήμερα μερίδα τίτλων κινήθηκε έντονα πτωτικά, ενώ άλλες βρέθηκαν σε έντονη ανοδική τροχιά. 

  Βέβαια, οι συναλλακτικοί ρυθμοί στην αγορά υποχώρησαν σήμερα, δείχνοντας ότι η αγορά κράτησε μια επιφυλακτική στάση στο περιθώριο των διαφόρων σεναρίων που διακινούνται ένθεν και ένθεν για τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών. Η ορατότητα είναι χαμηλή σε αυτό το μέτωπο, καθώς όπως έχουν επισημάνει αρκετοί αναλυτές, οι λεπτομέρειες πολλών σχεδίων είναι ακόμη άγνωστες.

  Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια έντονη κινητικότητα τόσο από τον τραπεζικό κλάδο, όσο και σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να δοθούν πιο ριζικές λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα που καθηλώνει τους τίτλους - σηματωρούς της αγοράς. Εάν και αυτές οι λύσεις δείχνουν να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τις επιπτώσεις τους στους υφιστάμενους μετόχους. 

  Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Κεφαλαίου", ο μεγαλύτερος προβληματισμός των τραπεζών είναι το πώς τέσσερις τράπεζες με τέσσερα διαφορετικά μοντέλα στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, και πολλές κατηγορίες προβληματικού ενεργητικού, αλλά κυρίως διαφορετικά επίπεδα προβλέψεων, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν υπό ένα ενιαίο σχήμα (εν προκειμένω ένα όχημα ειδικού σκοπού, όπως προτείνει η ΤτΕ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Κ", οι τράπεζες φαίνεται να προσανατολίζονται στη δημιουργία τεσσάρων σχημάτων (SPV), όχι ενός για την καθεμία, αλλά στην ουσία τεσσάρων καλαθιών στα οποία θα διανείμουν κατά την κρίση τους κατηγορίες NPLs.

  Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, η αγορά δεν ξεχνά ότι κατά την εβδομάδα που διανύουμε  οδεύουμε και προς την κορύφωση του rebalancing των δεικτών του MSCI, με τον standard της Ελλάδας από την προσεχή Δευτέρα να μην διαθέτει στη λίστα του τις Εθνική, Πειραιώς και Eurobank. Τα index trucked funds, λοιπόν, διευθετούν τις απαραίτητες εκκρεμότητες με τις εν λόγω μετοχές, προκειμένου ο Δεκέμβριος να μην τα βρει κόντρα στο καταστατικό τους.

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε απώλειες 5,54%, με τη Βιοχαλκο να κλείνει στο -2,18%, και τις ΟΠΑΠ, Eurobank, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο και Motor Oil να καταγράφουν πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά οι Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Alpha Bank, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ. 

  Στον αντίποδα, η Aegean έκλεισε στο +3,04%, η Εθνική κέρδισε 2,15%, ενώ Coca Cola, Jumbo, ΔΕΗ, Grivalia, ΑΔΜΗΕ και Τέρνα Ενεργειακή σημείωσαν κέρδη ανώτερα του 1%. Ήπια ανοδικά οι ΟΛΠ, Φουρλής, Σαράντης και Τιτάν.

  Επίσης, έντονες πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Ιντραλοτ, η οποία έκλεισε με απώλειες 26,89% και τον όγκο της να εκτοξεύεται στις 517 χιλ. τεμάχια, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, έδειξαν ζημιές, περαιτέρω αύξηση του καθαρού δανεισμού και μεγάλη μείωση της καθαρής θέσης. Στο -18,76% έκλεισε και η Intracom Συμμετοχών. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων