Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Νοε-2018 11:16

  Morgan Stanley: Πολλές οι ασάφειες του σχεδίου της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

  Morgan Stanley: Πολλές οι ασάφειες του σχεδίου της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σοβαρά ερωτήματα θέτει η Morgan Stanley για το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων της ΤτΕ μετά και τη δημοσιοποίησή του χθες. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, θεωρεί την πρόταση ως ένα θετικό βήμα, ωστόσο πολλά παραμένουν ασαφή και αναπάντητα.

  Όπως εξηγεί η Morgan Stanley, η ΤτΕ προτείνει ότι ένα "σημαντικό μέρος" των ΝΡΕ μαζί με μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) θα μεταφερθούν σε ένα SPV. Σύμφωνα με το ενδεικτικό παράδειγμα που αναφέρει, ώστε να εκτιμηθούν οι άμεσες επιπτώσεις από τη μεταβίβαση περίπου 40 δισ. ευρώ NPEs, προβλέπονται (με στοιχεία α΄ εξαμήνου 2018):

  * Μείωση αποθέματος των κόκκινων δανείων (NPEs) κατά 47%.

  * Μείωση του δείκτη κάλυψης NPEs από συσσωρευμένες προβλέψεις (coverage ratio) στο 41% από 49%.

  * Βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των NPEs αφού στην Εταιρία Ειδικού Σκοπού μεταβιβάζεται το πλέον προβληματικό μέρος τους, ήτοι οι καταγγελμένες απαιτήσεις.

  * Διατήρηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε διψήφιο επίπεδο και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις αυτές δεν έχουν λάβει υπόψη ωφέλειες από την ενίσχυση των προ-φόρων αποτελεσμάτων και την ενδεχόμενη μεταβολή των συντελεστών στάθμισης κινδύνου για τον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας) μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

  * Περιορισμός συμμετοχής των DTCs στα εποπτικά κεφάλαια στο 30% από 57%.

  Όπως τονίζει η M.S, στο παράδειγμα της Τράπεζας της Ελλάδος, 40 δισ. ευρώ NPEs μεταφέρονται από τις ελληνικές τράπεζες στο SPV μαζί με 7,4 δισ.  DTC. Τα NPEs μεταφέρονται στη λογιστική αξία, την οποία η M.S υπολογίζει σε € 16,7 δισ. με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ. Μετά τη μεταφορά των NPEs γίνονται assets του και τιτλοποιούνται. Τα DTCs αποτελούν το μετοχικό κεφάλαιο του οχήματος.

  Η τρέχουσα κάλυψη NPEs στις ελληνικές τράπεζες είναι 49,0%, επομένως η λογιστική αξία είναι 51,0% ή 43,9 δισ. ευρώ σε επίπεδο συστήματος. Η αξία των NPEs μετά τη μεταφορά είναι 36,5 δισ. ευρώ, δηλαδή η λογιστική αξία μείον τα ίδια κεφάλαια ύψους 7,4 δισ, το market value είναι συνεπώς 42,4% της ακαθάριστης αξίας των NPEs. Το έλλειμμα μεταξύ της λογιστικής αξίας και της τεκμαρτής αγοραίας αξίας είναι 8,6% (51,0% μείον 42,4%).

  Το μετοχικό κεφάλαιο ύψους € 7,4 δισ. αποτελεί ένα buffer απορρόφησης ζημιών για τους κατόχους senior ομολόγων. Αυτό σημαίνει ότι εάν η πραγματοποιηθείσα αξία των NPEs είναι χαμηλότερη από τη λογιστική αξία των NPEs στο επίπεδο του SPV, το μετοχικό κεφάλαιο απορροφά τις ζημίες και καλύπτει έτσι τα senior ομόλογα. Ωστόσο, το σημείο στο οποίο δεν υπάρχει πλέον buffer είναι αν η πραγματοποιηθείσα αξία είναι χαμηλότερη από την αξία της αγοράς, δηλαδή το 42,4%.

  Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν είναι τα εξής:

  1. Χρησιμοποιώντας το ενδεικτικό παράδειγμα που παρέθεσε η ΤτΕ και καταλήγει πως η τεκμαρτή αγοραστική αξία για τα NPEs που θα μεταφερθούν στο SPV διαμορφώνεται στα 42,4 σεντς στο δολάριο. Eίναι αυτή η σωστή τιμή;

  2. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα, o δείκτης NPE μετά τη μεταφορά διαμορφώνεται στο 32,9% με κάλυψη 41,0%. Αυτό ελευθερώνει τις τράπεζες στο να δανείσουν και είναι αρκετό για τη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης;

  3. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει ότι η συμμετοχή του DTC στα εποπτικά κεφάλαια θα μειωθεί στο 30% από 57% σήμερα. Αυτό βοηθά τις τράπεζες να προχωρήσουν σε πιο επιθετική εκκαθάριση των βιβλίων τους;

  4. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα, η ΤτΕ δηλώνει ότι ο δείκτης CET1 μειώνεται κατά 3% σε μέσο όρο. Πώς θα αντικατασταθεί αυτό το κεφάλαιο αν υπάρχει έλλειμμα έναντι των κανονιστικών απαιτήσεων;

  5. Θα εγκριθεί η πρόταση από τον SSM;

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων