Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Νοε-2018 11:47

  UBS: Τέλος στην ηγεμονία της Wall Street, ήρθε η ώρα για ευρωζώνη- αναδυόμενες αγορές

  UBS: Τέλος στην ηγεμονία της Wall Street, ήρθε η ώρα για ευρωζώνη- αναδυόμενες αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η υπεραπόδοση των αμερικάνικων μετοχών έλαβε τέλος, σύμφωνα με την UBS, η οποία τονίζει πως η  υποαπόδοση των μετοχών των αναδυόμενων αγορών και των αγορών της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για τους επενδυτές αυτή τη στιγμή.

  Όπως σημειώνει, αν και ο δείκτης Nasdaq ανέκαμψε χθες, έχει υποχωρήσει πάνω από 3% από την αρχή αυτής της εβδομάδας, αντανακλώντας τις ανησυχίες γύρω από τη ζήτηση στον κλάδο της τεχνολογίας και τους φόβους ότι μπορεί να "χτυπηθεί" από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. Η δύναμη του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο οι τιμές των αμερικανικών μετοχών έχουν υπεραποδόσει σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο τώρα ο Nasdaq έχει γίνει το βαρίδι της Wall Street,  με απώλειες της τάξης του 13,3% από τις αρχές Οκτωβρίου, σε σύγκριση με των πτώση των παγκόσμιων μετοχών κατά 7,3% το ίδιο διάστημα. Αυτό σημαίνει, όπως τονίζει η UBS, ότι η αμερικανική αγορά μετοχών δεν οδηγεί πλέον τις παγκόσμιες αγορές. Ενώ έχει υπεραποδόσει των παγκόσμιων μετοχών κατά 9% στο εννεάμηνο, οι συνολικές επιδόσεις μέχρι στιγμής στο τρέχον τρίμηνο κινούνται στα ίδια επίπεδα με αυτά των διεθνών αγορών.

  Όπως επισημαίνει η UBS, καμία αγορά δεν μπορεί να αναμένεται να υπεραποδίδει για πάντα. Το 2002-2007 οι μετοχές των ΗΠΑ είχαν μείνει πίσω σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές με τον MSCI Emerging Markets να σημειώνει κέρδη της τάξης του 353% και τον MSCI των ανεπτυγμένων αγορών εκτός ΗΠΑ να ενισχύεται 129% έναντι μόλις 43% για τον S&P 500.

  Επίσης, οι κύριες πηγές της πρόσφατης υπεραπόδοσης των ΗΠΑ δεν ισχύουν πια. Η ώθηση στην κερδοφορία των εταιρειών από την περικοπή των φόρων στις ΗΠΑ πέρυσι, η οποία και βοήθησε στο ράλι της Wall Street μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, δεν θα επαναληφθεί το επόμενο έτος. Επιπλέον, τα περιθώρια κέρδους για τις αμερικανικές εταιρείες βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα, τη στιγμή που στις αναδυόμενες αγορές καθώς και σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

  Τέλος, οι αποτιμήσεις άλλων αγορών είναι πλέον πιο ελκυστικές. Στα μέσα Νοεμβρίου, ο δείκτης p/e των αμερικάνικων μετοχών διαμορφωνόταν κοντά στον μέσο όρο 30 ετών και στο 18, τη στιγμή που  οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών διαπραγματεύονταν με discount 24% και οι μετοχές της ευρωζώνης με discount 18% σε σχέση με τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.

  Ένα θετικό αποτέλεσμα κατά τη συνεδρίαση του G20 όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει άλλες αγορές να κλείσουν το χάσμα με τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η σύγκρουση έπληξε δυσανάλογα τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών και της ευρωζώνης.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων