Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Νοε-2018 12:51

  Capital Economics: "Σκουπίδια" τα ιταλικά ομόλογα, έρχονται και χειρότερα

  Capital Economics: "Σκουπίδια" τα ιταλικά ομόλογα, έρχονται και χειρότερα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα ιταλικά κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονται τώρα σαν "σκουπίδια" (junk), όπως σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της, υπογραμμίζοντας πως το spread μεταξύ των αποδόσεων 10ετών ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2019, καθώς τα προβλήματα της Ιταλίας κλιμακώνονται και η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται.

  Το προσαρμοσμένο spread (OAS) έναντι των γερμανικών ομολόγων σύμφωνα με τον δείκτη της BoA Merrill Lynch για τα ιταλικά μακροπρόθεσμα ομόλογα έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας έχουν ενταθεί. Στις 310 μονάδες βάσης περίπου, το spread είναι τώρα πολύ υψηλότερο από αυτό πολλών άλλων ομολόγων των οποίων οι εκδότες έχουν επίσης αξιολόγηση χαμηλού επενδυτικού βαθμού (η αξιολόγηση της Ιταλίας είναι BBB, με βάση τον μέσο όρο των τριών οίκων αξιολόγησης).

  Για παράδειγμα, επισημαίνει η Capital Economics, το spread της Ιταλίας είναι περίπου διπλάσιο από αυτό της Πορτογαλίας και περίπου 90 μ.β. υψηλότερο από εκείνο του μέσου ομολόγου της ίδιας διάρκειας που εκδίδεται από τις εταιρείες με πιστοληπτική ικανότητα BBB στην ευρωζώνη.

  Παρ' όλο που η Ιταλία διαθέτει πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικού βαθμού, διαπραγματεύεται ως εκδότης χαμηλού επενδυτικού βαθμού: το spread της είναι παρόμοιο με εκείνο του μέσου ομολόγου που εκδόθηκε από εταιρείες με πιστοληπτική ικανότητα ΒΒ στις ΗΠΑ. Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης, όταν τα spreads ήταν ευρύτερα και στις δύο περιπτώσεις.

  Το γεγονός ότι η Ιταλία διαπραγματεύεται ήδη ως εκδότης με βαθμολογία κατώτερης του επενδυτικού βαθμού δείχνει ότι έχουν αποτιμηθεί πολλές άσχημες ειδήσεις γύρω από τη χώρα. Ωστόσο, η Capital Economics αμφιβάλλει ότι αυτό θα εμποδίσει την αύξηση του OAS της Ιταλίας για δύο λόγους.

  Πρώτον, εκτιμά πως οι ανησυχίες για την Ιταλία θα ενταθούν τα επόμενα τρίμηνα καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διευρύνεται και η ΕΚΤ αρχίζει να προχωρά σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.  Σε αυτό το σενάριο, η Ιταλία θα μπορούσε εύκολα να αρχίσει να διαπραγματεύεται ως εκδότης με ακόμη χειρότερη αξιολόγηση από το BB, όπως συνέβη και στην Ελλάδα κατά την ευρωπαϊκή κρίση.

  Δεύτερον, τα πιστωτικά spreads στις ΗΠΑ θα αυξηθούν γενικότερα το επόμενο έτος, καθώς το σωρευτικό αποτέλεσμα της νομισματικής σύσφιξης θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομίας.

  Τα πιστωτικά spreads στην ευρωζώνη τείνουν να παρακολουθούν στενά αυτά των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνεται.

  Η Capital Economics εκτιμά λοιπόν πως τα ιταλικά spreads θα συνεχίσουν να αυξάνονται, προβλέποντας πως αυτό έναντι του γερμανικού ομολόγου θα αυξηθεί στις 350 μ.β. έως τα τέλη του 2019.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων