Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Νοε-2018 12:00

  Χρηματιστήριο και ομόλογα αποδεικνύουν πως η Ελλάδα παραμένει ένα "disaster story"

  Χρηματιστήριο και ομόλογα αποδεικνύουν πως η Ελλάδα παραμένει ένα "disaster story"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Με τον διεθνή Τύπο και τους ξένους αναλυτές να μιλούν πλέον για επιστροφή της ελληνικής κρίσης, με αιτία και αφορμή την απαξίωση των αποτιμήσεων των ελληνικών τραπεζών και την εκτόξευση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο όταν και "ξέσπασε" η ιταλική κρίση - κρατώντας έτσι ερμητικά κλειστές τις πόρτες των αγορών για την Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να μιλά για επιστροφή στην κανονικότητα και για ένα επιτυχημένο ελληνικό story.

  Οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών το λιγότερο που μπορούν να χαρακτηριστούν είναι "ζημιωμένοι", ενώ και εκείνοι που πίστεψαν στις προοπτικές της Ελλάδας αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα στις δοκιμαστικές εξόδους που έκανε το ελληνικό Δημόσιο τόσο το καλοκαίρι του 2017 με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, όσο και τον περασμένο Φεβρουάριο με την έκδοση του 7ετούς, και εκείνοι που άνοιξαν long θέσεις στις τραπεζικές μετοχές, έχουν σίγουρα χάσει το "στοίχημα".

  Οι short θέσεις των hedge funds στο ελληνικό Χρηματιστήριο και ειδικά στις τραπεζικές μετοχές, δεν είναι οι μοναδικές υπαίτιες για την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και με τη συνολική κεφαλαιοποίησή τους να έχει "γονατίσει" στα 4 δισ ευρώ περίπου (55% πτώση από τις αρχές του έτους), δυόμισι φορές μικρότερη από αυτήν μετοχών όπως η Coca Cola. Ναι, έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα ή να εντείνουν το αρνητικό κλίμα και έτσι την πίεση στις τιμές των τραπεζικών μετοχών, ωστόσο προφανώς οι αδυναμίες της Ελλάδας και οι προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών, δίνουν λόγους και "τροφή" για αυτά τα αρνητικά τους πονταρίσματα. Χθες, την ημέρα του τραπεζικού κραχ, τα βρετανικά funds είχαν μάλιστα προχωρήσει σε μείωση των short θέσεών τους στις τράπεζες. Το Marshall Wace είχε προχωρήσει σε νέα μείωση της short θέσης του στην Τράπεζα Πειραιώς στο 0,64% από 0,74% πριν, ενώ το Oceanwood είχε μειώσει τη short θέση του στην Εθνική στο 0,61% από 0,89%.

  Η εικόνα του Χ.Α την τελευταία εβδομάδα αποτελεί την απόλυτη απόδειξη πως οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί από τα σχέδια των ελληνικών Αρχών, της ΤτΕ και του ΤΧΣ, για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών. Φυσικά δεν βοήθησε το κλίμα και η ετυμηγορία της MSCI η οποία ουσιαστικά "πέταξε" τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έξω από τον βασικό της δείκτη για την Ελλάδα, βγάζοντας τες έτσι από το ραντάρ πολλών επενδυτών. Ωστόσο, αυτή η κίνηση υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα επενδυτικό στοίχημα με καλές προοπτικές, παρά την έξοδο από τα μνημόνια. Τα σχέδια των ελληνικών αρχών για τις τράπεζες φυσικά είναι σημαντικά αφού δείχνουν ότι υπάρχει δέσμευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς υπογραμμίζουν στους επενδυτές ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Και σε αυτή την φάση, δεν θέλουν να αυξήσουν της έκθεσή τους σε assets που ενέχουν ρίσκο.

  Και γιατί να το κάνουν; Αν πάρουμε για παράδειγμα το βρετανικό fund Somerset Capital, θα δούμε πως τα στοιχήματα υπέρ της μεταμνημονικής Ελλάδας, κάθε άλλο παρά αποδίδουν.

  Το Somerset, όπως αναφέρει το Bloomberg, αύξησε σημαντικά τις long θέσεις του στην Alpha Bank φέτος, ωστόσο η μετοχή της έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 40% από τις αρχές της χρονιάς. Ειδικότερα, το fund έχει θέσεις ύψους 1,46% στην ελληνική τράπεζα. Αν και είχε ανοίξει long θέσεις στην Alpha από τον Σεπτέμβριο του 2017, το μεγαλύτερο μέρος της θέσης τους αποκτήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2018 όπου η μέση τιμή της Alpha Bank αυτό το διάστημα ήταν 1,93 ευρώ (διαπραγματεύονταν από 1,68 έως 2,12 ευρώ). Χθες βρέθηκε στα ιστορικά χαμηλά του 1,07 ευρώ.

  Όπως οι shorts δεν είναι ο μοναδικός λόγος για την κατάρρευση του Χ.Α, ούτε και η Ιταλία είναι η μοναδική υπαίτια για την αδυναμία του ελληνικού Δημοσίου να βγει στις αγορές, έχοντας μείνει αποκλεισμένο εδώ και εννέα μήνες. Χθες, τα ιταλικά ομόλογα, παρόλο που η Ιταλία αποτελεί το επίκεντρο των ανησυχιών και των αναταραχών, σημείωσαν μικρότερη επιδείνωση από ότι τα ελληνικά, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βγει εδώ και τρεις μήνες από το καθεστώς των μνημονίων και παρόλο που στο Eurogroup οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξες. Και σήμερα η βελτίωση που παρουσιάζει η αγορά ομολόγων είναι ελάχιστη και πολύ μικρότερη σε σχέση με το ράλι που σημειώνει η ιταλικά αγορά.

  Μπορεί για την περίπτωση της Ελλάδας να ταιριάζει το "Ήταν στραβό το κλήμα...", ωστόσο είναι πάνω από ξεκάθαρο πως όποιος θεώρησε πως η οκταετής κρίση τελείωσε μαζί με το τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο και η χώρα έχει μπει στον δρόμο της κανονικότητας, προφανώς αποδείχθηκε λάθος. Όσο και αν οι δανειστές προσπαθούν να στείλουν θετικά μηνύματα καθώς, με την Ιταλία να "βράζει" και με την πολιτική αβεβαιότητα στο Βερολίνο να χτυπά "κόκκινο", θέλουν να αποφύγουν ένα νέο δράμα γύρω από την Ελλάδα, ωστόσο μεταμνημονιακά οι αγορές είναι αυτές που "μιλούν". Και προς το παρόν η "ετυμηγορία" τους είναι πως η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη, έχει υψηλό ρίσκο και η εμπιστοσύνη θα αργήσει να επιστρέψει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων