Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Νοε-2018 13:25

  Goldman Sachs: Bullish για τις μετοχές το 2019 – Οι τρεις λόγοι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Goldman Sachs: Bullish για τις μετοχές το 2019 – Οι τρεις λόγοι

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι αγορές μετοχών συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπες με έντονες αναταραχές μετά την πτώση τους τον Οκτώβριο, και πολλοί επενδυτές φαίνεται να διερωτώνται κατά πόσον τα risk assets θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν το 2019, σημειώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της για τις προοπτικές του επόμενου έτους.

  Το πιο σημαντικό είναι, όπως επισημαίνει, ότι οι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ φαίνονται όλο και λιγότερο φιλικές προς την αγορά: μετά από περισσότερο από οκτώ χρόνια ανάπτυξης, ο επιχειρηματικός κύκλος έχει ωριμάσει, η εγχώρια δραστηριότητα φαίνεται πολύ πιθανό να επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, καθώς η επίδραση των φορολογικών περικοπών του 2017 θα εξασθενίσει και η σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών θα αρχίσει να γίνεται αισθητή, ενώ η Fed δείχνει ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια λόγω των εντεινόμενων πληθωριστικών πιέσεων.

  Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν η συνεχιζόμενη (και ενδεχομένως κλιμακούμενη) εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι δημοσιονομικές εντάσεις στην Ιταλία και η εύθραυστη ανάπτυξη σε αρκετές οικονομίες στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών.

  Έτσι, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs είναι λογικό να υπάρχουν ανησυχίες στην επενδυτική κοινότητα σχετικά με τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες οι αγορές στους επόμενους 12 μήνες.

  Ωστόσο, παρά τις αβεβαιότητες, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως είναι πολύ νωρίς για να περιορίσουν οι επενδυτές το ρίσκο τους στις μετοχές. Αν και είναι πιθανό να απαιτηθεί αυξημένη προσοχή το 2019, η άποψή της είναι ότι τα χαρτοφυλάκια πρέπει να διατηρήσουν την έκθεσή τους στα risk assets όπως οι μετοχές για τους εξής τρεις λόγους:

  Πρώτον, οι οικονομολόγοι της G.S. αναμένουν ότι η πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης θα είναι πολύ καλή και η οικονομική δραστηριότητα εκτός των ΗΠΑ θα επιταχυνθεί. Αυτό αντανακλά κυρίως μια ανάκαμψη σε πολλές αναδυόμενες αγορές που φέτος αντιμετώπισαν έντονη αναταραχή -  Τουρκία, Αργεντινή, Ρωσία, Νότια Αφρική και Βραζιλία - και σταθερή ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο. Εξάλλου, εκτός ΗΠΑ και εκτός μερικών μικρότερων οικονομιών, τα επίπεδα της πραγματικής δραστηριότητας και η απασχόληση εξακολουθούν να εμφανίζονται χαμηλά σε σύγκριση με τους  μακροπρόθεσμους μέσους όρους, υποδηλώνοντας περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη. Και ακόμα στις ΗΠΑ, ενώ η ανάπτυξη θα μειώσει ταχύτητα, οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν σχετικά χαμηλοί.

  Δεύτερον, η δραστηριότητα στην Κίνα πιθανότατα πλησιάζει σε επίπεδα που είναι εξαιρετικά χαμηλά για την κυβέρνηση, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι η δυναμική της ανάπτυξης μπορεί να αγγίξει "πάτο" κατά τους προσεχείς μήνες, χάρη στην πιο αποφασιστική στήριξη πολιτικής. Το πενταετές σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τον διπλασιασμό του πραγματικού ΑΕΠ από το 2010 έως το 2020, με τους οικονομολόγους της G.S. να εκτιμούν ότι το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,0%. Αν και δεν αναμένεται η Κίνα να προχωρήσει σε μέτρα τόνωσης μεγάλης κλίμακας, ωστόσο οι στόχοι ανάπτυξης είναι αρκετά σημαντικοί και δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι θα λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν την περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας. Έτσι, η ανάπτυξη της Κίνας – και πολλά assets τα οποία επηρεάζονται από την επιβράδυνση του  2018 – πλησιάζει στα κατώτερα επίπεδά της.

  Τρίτον, η G.S δεν εκτιμά ότι η περαιτέρω νομισματική σύσφιξη από την Fed παρουσιάζει ανυπέρβλητους κινδύνους για τις αγορές. Για παράδειγμα, ενώ η ίδια αναμένει δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων το 2019, οι 11 από τις 13 αυξήσεις που ανέμενε από την Fed σε αυτόν τον κύκλο έχουν ήδη συμβεί ή έχουν αποτιμηθεί. Έτσι, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αναμφισβήτητα "πληρώσει" το τίμημα της στροφής της πολιτικής της Fed σε σημαντικό βαθμό: οι αποτιμήσεις των μετοχών διεθνώς έχουν μειωθεί και τα νομίσματα της περιοχής των αναδυόμενων αγορών εκείνων των χωρών με τις μεγαλύτερες ανάγκες ξένων κεφαλαίων (π.χ., Τουρκία και Αργεντινή) έχουν ήδη υποτιμηθεί απότομα. Επιπλέον, ο πληθωρισμός των ΗΠΑ παραμένει αρκετά μέτριος, έτσι η Fed έχει ακόμα περιθώρια να σταματήσει την πολιτική σύσφιξης αν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν πολύ απότομα.

  Για το 2019, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν long στα risk assets, αλλάζοντας ωστόσο την ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους, τόσο σε ό,τι αφορά τις μετοχές όσο και τα ομόλογα, καθώς και να προχωρήσουν σε στρατηγικές hedging όπου είναι δυνατόν. Όσο οι επιπτώσεις από την επιβράδυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ παραμένουν περιορισμένες, οι αποδόσεις των μετοχών εκτός ΗΠΑ θα παραμείνουν ελκυστικές, όπως επισημαίνει, αν και η εμπιστοσύνη της σε ό,τι αφορά τις αγορές της Ευρώπης θα παραμείνει χαμηλή έως ότου επιλυθεί το ιταλικό δημοσιονομικό αδιέξοδο.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων