Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Νοε-2018 10:19

  Επιφυλακτική η Morgan Stanley για το σχέδιο της ΤτΕ για τα NPLs

  Επιφυλακτική η Morgan Stanley για το σχέδιο της ΤτΕ για τα NPLs
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιφυλακτική δηλώνει η Morgan Stanley σε ότι αφορά το σχέδιο της ΤτΕ για την δημιουργία SPV για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών καθώς όπως εκτιμά ένα τέτοιο σχέδιο θα ήταν δύσκολο να εκτελεστεί και θα μπορούσε να έχει αρνητικό αποτέλεσμα στο υφιστάμενο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών.

  Όπως επισημαίνει οι λόγοι της προσεκτικής της στάσης είναι οι εξής:

  (i) Εάν η καθαρή θέση του SPV περιλαμβάνει αναβαλλόμενους φόρους (DTAs) χωρίς καμία κυβερνητική στήριξη / εγγύηση, είναι δύσκολο οι διεθνείς επενδυτές να είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν (μέσω της αγοράς ομολόγων του SPV) την απόκτηση NPEs από τις ελληνικές τράπεζες στην καθαρή λογιστική αξία στην οποία τα κατέχουν οι τράπεζες. Αυτό το σενάριο θα σήμαινε πράγματι ότι τα NPEs που κατέχουν επί του παρόντος οι ελληνικές τράπεζες έχουν προβλεφθεί επαρκώς και ότι το πρόβλημα των NPEs ουσιαστικά δεν υπάρχει - ενώ η αγορά αποτιμά τις ελληνικές τράπεζες με εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία 12μήνου στο 0,1-0,2.

  ii) Αν, αντιθέτως, η μεταφορά NPEs πραγματοποιηθεί σε τρέχουσες τιμές αγοράς (που θα βοηθούσε το SPV να αντλήσει ομόλογα για να τα αποκτήσει) και εάν αυτές οι τιμές διαφέρουν σημαντικά από την καθαρή λογιστική αξία στην οποία κατέχονται από τις τράπεζες, η συναλλαγή αυτή θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο διαγραφών από τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.
   

  iii) Στις ελληνικές τράπεζες, περίπου το ήμισυ του κεφαλαίου έχει τη μορφή DTAs (αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων) που θεωρούνται χαμηλότερης ποιότητας από τους οίκους αξιολόγησης, δεδομένου ότι η επιλεξιμότητά τους για μετατροπή σε μετρητά ή ομόλογα εξαρτάται από τα αποθεματικά (cash reserves) της ελληνικής κυβέρνησης τα οποία είναι περιορισμένα ενώ η πρόσβαση στην αγορά παραμένει ασαφής. Η Ελλάδα σήμερα βαθμολογείται με  BB- / B + από τις  Fitch και S & P αντίστοιχα.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως η Morgan Stanley βασίζει τα παραπάνω της σχόλια στο δημοσίευμα του Bloomberg για το σχέδιο και όχι στις χθεσινές εξελίξεις όπου η ΤτΕ παρουσίασε την πρότασή της στους Έλληνες τραπεζίτες.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων