Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Νοε-2018 11:31

  IEA: Σε επίπεδα ρεκόρ η παραγωγή πετρελαίου από ΗΠΑ, Ρωσία και Σ. Αραβία

  IEA: Σε επίπεδα ρεκόρ η παραγωγή πετρελαίου από ΗΠΑ, Ρωσία και Σ. Αραβία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία – οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου παγκοσμίως – έχουν ενισχύσει την παραγωγή τους σε επίπεδα ρεκόρ, με αποτέλεσμα η παγκόσμια προσφορά να υπερβαίνει κατά πολύ την πορεία της ζήτησης, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

  Στην τελευταία της έκθεση για την παγκόσμια αγορά η IEA σημειώνει ότι η παραγωγή από τους κορυφαίους προμηθευτές οδήγησε την παγκόσμια προσφορά στα 100,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση η παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

  Από τον περασμένο Μάιο, η παγκόσμια παραγωγή έχει σκαρφαλώσει κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με περίπου 1 εκατ. βαρέλια να αναλογούν στις ΗΠΑ και άλλα 620,000 βαρέλια την ημέρα και 445,000 βαρέλια την ημέρα να σε Σαουδική Αραβία και Ρωσία.

  Η Υπηρεσία υπογραμμίζει στην ανάλυση της ότι η άνοδος της παραγωγής ξεπερνά κατά πολύ τη συνδυασμένη μείωση από το Ιράν, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και από τη Βενεζουέλα, λόγω των προβλημάτων στην παραγωγή.

  Τον Οκτώβριο, η προσφορά της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκε στα 10,65 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η ρωσική παραγωγή ενισχύθηκε στα 11,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τις ΗΠΑ έδειξαν ενίσχυση της παραγωγής στα 11,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα αρχές Νοεμβρίου.

  Η IEA κράτησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την πορεία της ζήτησης, σημειώνοντας ότι περιμένει η ζήτηση να αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018 και 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2019.

  Το αργό Brent κινείται σταθεροποιητικά σήμερα στα 65,52 δολ. το βαρέλι μετά την κατρακύλα της Τρίτης σε ποσοστό 6,6%.

  Το αμερικανικό WTI σημείωσε βουτιά 7% χθες στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας 12 διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις που αποτελεί το μεγαλύτερο πτωτικό σερί στην ιστορία του.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ