Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Νοε-2018 12:05

  Capital Economics: Τα χειρότερα έρχονται για την Ιταλία, κίνδυνος για τα ομόλογα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Capital Economics: Τα χειρότερα έρχονται για την Ιταλία, κίνδυνος για τα ομόλογα

  Οι εντάσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Ε.Ε είναι πιθανό να κλιμακωθούν αυτή την εβδομάδα, σημειώνει η Capital Economics σε νέα της έκθεση στην οποία εκτιμά ότι τόσο η οικονομία όσο και η αγορά ομολόγων της χώρας οδεύουν προς σημαντική επιδείνωση, ενώ δεν αποκλείει την κατάρρευση της κυβέρνησης.

  Ενόψει της προθεσμίας που έχει λάβει η ιταλική κυβέρνηση έως αύριο για την υποβολή ενός νέου προσχεδίου του προϋπολογισμού,  υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες ριζικής αλλαγής στα δημοσιονομικά της σχέδια, όπως εκτιμά. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 58% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμβιβαστεί με την ΕΕ. Ωστόσο, τα ανώτερα μέλη της κυβέρνησης δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι υποχώρησης. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, οι οποίοι θεωρούνται πιο συγκρατημένοι από τους ηγέτες του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, υπερασπίστηκαν τον προϋπολογισμό ενάντια στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την επικαιροποίηση των οικονομικών της προβλέψεων την Πέμπτη. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν ήταν "αβάσιμες", ενώ ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ήταν μια "ανακριβής και ελλιπής ανάλυση".

  Η Capital Economics επισημαίνει πως οι προβλέψεις της για το ιταλικό ΑΕΠ είναι ακόμη πιο απαισιόδοξες από τις προβλέψεις της Κομισιόν η οποία αναμένει ότι η οικονομία της Ιταλίας θα αυξηθεί κατά 1,2% το 2019 και κατά 1,3% το 2020. Οι προβλέψεις της C.E για το επόμενο έτος είναι παρόμοιες, αλλά εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα το 2020, περίπου στο 0,5%, καθώς κάθε θετικός αντίκτυπος από τα δημοσιονομικά κίνητρα θα εκμηδενιστεί και τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ θα αρχίσουν να "χτυπούν" την οικονομία.

  Ένας άλλος λόγος αμφιβολίας ότι η Ιταλία θα αλλάξει τον προϋπολογισμό της είναι ότι τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα ήταν αδύναμα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα στοιχεία του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, τα οποία έδειξαν ότι η οικονομία ήταν στάσιμη, υπογράμμισαν την ανάγκη για δημοσιονομικά κίνητρα. Επομένως, τα στοιχεία του σύνθετου δείκτη PMI του Οκτωβρίου, τα οποία υπογράμμισαν τη συρρίκνωση του ΑΕΠ, πιθανώς ενίσχυσαν αυτήν του τη θέση.

  Μετά την προθεσμία της Τρίτης, η Κομισιόν θα δημοσιεύσει άμεσα αρνητική γνώμη σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Αν και έχει τρεις εβδομάδες από την Τρίτη για να ανακοινώσει την απάντησή της, η C.E εκτιμά ότι δεν θα περιμένει. Έτσι πολύ σύντομα θα συστήσει να τεθεί η Ιταλία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εποπτεία του προϋπολογισμού της Ιταλίας και, ενδεχομένως, πρόστιμα. Ωστόσο, τα πρόστιμα θα είναι μικρά, σε ανώτατο αρχικό επίπεδο 0,2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η αργή ανάπτυξη, η διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα οδηγήσει σε εκτόξευση τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, η Capital Economics προβλέπει ότι η απόδοση στα 10ετή θα αυξηθεί από 3,43% σήμερα σε 4,25% μέχρι το τέλος του 2019.

  Επιπλέον, όπως εκτιμά, η ιταλική κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμα και να καταρρεύσει. Αν και κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί άμεσα, ωστόσο ήδη εμφανίζονται ρωγμές στο εσωτερικό του συνασπισμού. Την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποίησε την οδό της ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο για να εγκριθεί ένα νομοσχέδιο για θέματα ασφαλείας. Εάν έχανε την ψήφο, θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί. Στην περίπτωση αυτή, το νομοσχέδιο πέρασε χωρίς μεγάλα προβλήματα, αλλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατέφυγε σε ψήφο εμπιστοσύνης δείχνει ότι δεν της είναι καθόλου εύκολο να περάσει νέους νόμους. Ακόμη όμως και αν καταρρεύσει η κυβέρνηση, τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ιταλίας δεν τελειώσουν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λέγκα έχει ξεπεράσει τα Πέντε Αστέρια ως το πιο δημοφιλές κόμμα και είναι και αυτή υπέρ της παράβασης των κανόνων του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων