Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Νοε-2018 12:44

  BofA: Υποβαθμίζει τη Motor Oil και κόβει την τιμή-στόχο λόγω των εξαγορών

  BofA: Υποβαθμίζει τη Motor Oil και κόβει την τιμή-στόχο λόγω των εξαγορών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε αρνητική γυρίζει τη στάση της η BofA Merrill Lynch για τη Motor Oil και την υποβαθμίζει σε underperform (αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγοράς) από ουδέτερη, θέτοντας την τιμή στόχο στα 17 ευρώ από 20,90 ευρώ πριν, λόγω των πρόσφατων εξαγορών του ομίλου μετά την απόκτηση του 50% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και του 97% της IBG.

  Όπως επισημαίνει, η λογική πίσω από αυτές τις εξαγορές παραμένει ασαφής και οι συνέργειες αυτές παραμένουν αβέβαιες, ενώ βλέπει κίνδυνο επιδείνωσης της διακυβέρνησης και έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του ομίλου. Οι ανησυχίες σχετικά με τη στρατηγική αυτή θα "χτυπήσουν" την επενδυτική ψυχολογία κατά την άποψή της.

  Όπως σημειώνει η BofA, η Motor Oil ανακοίνωσε την εξαγορά του 97,08% της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος, το 94,52% της CPB Asset Management ΑΕΔΑΚ και το 100% των Factors Laiki και Forfaiters S.A για 73,5 εκατ. ευρώ. Η Motor Oil σχεδιάζει να πουλήσει πλειοψηφικά μερίδια σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και να διατηρήσει μερίδιο μειοψηφίας στο μέλλον. Επίσης ανακοίνωσε την απόκτηση τριών εταιρειών μέσων ενημέρωσης: τη δορυφορική τηλεόραση Alpha, την Alpha Radio S.A. και την Alpha Radio Kronos S.A., μέσω μιας σειράς σχετικών συναλλαγών με συνολικό αντίτιμο 33 εκατ. ευρώ.

  Καθαρή αύξηση χρέους κατά 59%, κίνδυνος εκροών

  Οι εξαγορές θα αυξήσουν το βασικό καθαρό χρέος της Motor Oil κατά 103,5 εκατ. ευρώ ή 59%, στα 288 εκατ. ευρώ, όπως επισημαίνει. Το καθαρό χρέος / EBITDA θα αυξηθεί από 0,2x σε 0,5x το 2018. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω ταμειακών εκροών στα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία (ειδικά στον τραπεζικό κλάδο) μετά την ενοποίηση των περιουσιακών στοιχείων. Η BofA δεν ενσωματώνει τις εξαγορές σε αυτό το στάδιο δεδομένου ότι υπόκεινται σε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές και δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία ακόμη.

  Το discount δικαιολογείται

  Η Motor Oil διαπραγματεύεται σήμερα με εκτιμώμενο δείκτη P/Ε 2018 στο 8,2 και με EV / EBITDA στο 4,5, κοντά στον μέσο όρο τριετίας.Η BofA εκτιμά ότι ένα discount της τάξης του 20% είναι δικαιολογημένο λόγω των κινδύνων διακυβέρνησης.

  Έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά τη στρατηγική

  Η Motor Oil δεν παρείχε κανένα λογικό επιχείρημα για την αγορά περιουσιακών στοιχείων εκτός της περιοχής δραστηριοποίησή της (δηλ. Ελλάδα) και του βασικού κλάδου δραστηριοποίησής της (δηλαδή διύλιση πετρελαίου και λιανική πώληση προϊόντων πετρελαίου). Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 24 Οκτωβρίου η Motor Oil ενέκρινε την τροποποίηση του "Άρθρου 3 - Εταιρικός Σκοπός". Προφανώς, ο σκοπός της τροπολογίας ήταν να επεκταθεί το επιχειρηματικό της χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξαγορών.

  Η BofA επισημαίνει πως δεν πιστεύει ότι αυτές οι εξαγορές αναμένονταν από την αγορά, επομένως θα αναζητηθούν διευκρινίσεις από την εταιρεία όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της και τη διάθεση της ρευστότητάς της.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ