Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Οκτ-2018 14:45

  Νέα "επίθεση" των shorts (και) στην Εθνική Τράπεζα

  Νέα "επίθεση" των shorts (και) στην Εθνική Τράπεζα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Προσεκτικά αλλά σταθερά τα τρία βρετανικά funds που έχουν εγκατασταθεί στην ελληνική αγορά, ειδικά από το καλοκαίρι του 2017, προχωρούν σε ενίσχυση των αρνητικών τους θέσεων απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, αψηφώντας την ήδη "μεγάλη" βουτιά που έχουν σημειώσει οι μετοχές τους το τελευταίο διάστημα με τις απώλειες στον τραπεζικό δείκτη να ξεπερνούν το 40% τους τελευταίους τρεις μήνες.

  Ακόμα και οι προσπάθειες ανάκαμψης που έχει σημειώσει το Χ.Α από την ημέρα του τραπεζικού μίνι κραχ στις αρχές του μήνα, δεν φαίνονται να πείθουν το Lansdowne Partners, το Marshall Wace και το Oceanwood Capital Management – τα οποία διατηρούν μεγάλες short θέσεις και σε πολλές τράπεζες της ευρωπεριφέρειας και ειδικά της Ιταλίας – να υποχωρήσουν από τα αρνητικά τους "στοιχήματα".

  Τα προβλήματα και οι προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών, τα οποία υπογράμμισε χθες και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ - από τη μετάδοση της αναταραχής στην Ιταλία έως το υψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων αλλά και την αδύναμη κερδοφορία - διατηρούν όπως δείχνουν τα πράγματα, τις επιθετικές διαθέσεις των shorts.

  Μετά την κίνηση του Marshall το οποίο προχώρησε την περασμένη Παρασκευή 19 Οκτωβρίου σε αύξηση των shorts του επί των μετοχών της Πειραιώς και στο 1% από 0,90% που τις διατηρούσε από τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Oceanwood Capitla Management αναδιάρθρωσε και αυτό τη στρατηγική του.

  Έτσι, τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου προχώρησε σε αύξηση των short θέσεών του στην Εθνική Τράπεζα και στο 0,60% επί των μετοχών της, από 0,54% στο οποίο τις είχε αυξήσει μόλις πριν 10 ημέρες.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως οι συνολικές short θέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς φτάνουν τις 15,7 εκατ. μετοχές ή το 3,60% του συνόλου, με το Lansdowne Partners να έχει τη μεγαλύτερη θέση και στο 2,60% ή τις 11,4 εκατ. μετοχές.

  Κατά τα άλλα, το Lansdowne Partners διατηρεί αμετάβλητες τις αρνητικές θέσεις που έχει από τις αρχές του μήνα σε Eurobank (1,28%) και  Alpha Bank (0,51%), ενώ σταθερά short παραμένει και στη μετοχή της ΔΕΗ (1,51%).

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ