Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Οκτ-2018 13:43

  Axia: "Κόβει" τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών

  Axia: "Κόβει" τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε μειώσεις των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Axia, οι οποίες κυμαίνονται από το -10% έως το -45%, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση "buy" για το σύνολο του κλάδου καθώς όπως σημειώνει, υπάρχει διέξοδος από το πρόβλημα των NPEs χωρίς να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στα κεφάλαιά τους.

  Πιο αναλυτικά, η Axia μειώνει την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 2 ευρώ από 2,60 ευρώ προηγουμένως, της Eurobank στο 1,07 ευρώ από 1,19 ευρώ, της Εθνικής Τράπεζα στα 2,34 ευρώ από 3,57 ευρώ, και της Πειραιώς στα 2,51 ευρώ από 4,57 ευρώ προηγουμένως. Με τις νέες τιμές-στόχους, τα περιθώρια ανόδου στις τιμές των τραπεζικών μετοχών διαμορφώνονται στο 49% με 115%.

  Όπως επισημαίνει, οι πιέσεις συνεχίστηκαν καθώς οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να πολεμούν εναντίον ενός "βουνού" μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το μακροχρόνιο ζήτημα της χαμηλής κερδοφορίας. Ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχει διέξοδος χωρίς να χρειάζονται ενέργειες οι οποίες που θα οδηγήσουν σε dilution των κεφαλαίων αρκεί οι ελληνικές τράπεζες να μπορέσουν να παράγουν ισχυρά κέρδη προ προβλέψεων και να τα διοχετεύσουν στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους. Η ικανότητα αντιμετώπισης του αποθέματος των NPEs διαφέρει μεταξύ των τραπεζών ανάλογα με το επίπεδο κάλυψης σε μετρητά και την παραγωγή κερδών. Στο συντηρητικό της σενάριο, η Axia εκτιμά ότι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank θα έχουν καλύτερες επιδόσεις (λόγω της υψηλότερης κάλυψης και του ποσού της μείωσης των NPEs) και ακολουθούν οι Alpha Bank και Πειραιώς.

  Επιπλέον, θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα καλύτερο συνολικά περιβάλλον, από ό,τι 12 ή 18 μήνες πριν. Πάντως, πιστεύει ότι έχει έρθει για αυτές "η στιγμή της αλήθειας" όπου, ειδικά μετά τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο και τις μεταρρυθμίσεις, οι τράπεζες δεν έχουν πλέον δικαιολογίες για να μην υλοποιήσουν το σχέδιό τους.  Οι αποτιμήσεις τους αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές, καθώς η αγορά θα προσαρμόσει τις εκτιμήσεις της κερδοφορίας χαμηλότερα, όπως σημειώνει, προσθέτοντας πως συνεχίζει να βλέπει περιθώρια ανόδου για τις τιμές των μετοχών τους, ωστόσο λαμβάνει υπόψη την ανησυχία των επενδυτών για το προφίλ κινδύνου / απόδοσης του συστήματος. Έτσι, παραμένει επιφυλακτικά αισιόδοξη για τον κλάδο στον τομέα, παρακολουθώντας στενά την πορεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

  Οι τιμές των μετοχών παραμένουν υπό πίεση, αν και η ορατότητα έχει βελτιωθεί και το περιβάλλον είναι λιγότερο εχθρικό. Εξαιρουμένων των εξωτερικών παραγόντων γύρω από τις αναδυόμενες αγορές και την Ιταλία, για παράδειγμα, οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στις ελληνικές τράπεζες και αυτό έχει οδηγήσει σε βουτιά της τάξης του 55% από τα υψηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκαν τον Απρίλιο. Όπως επισημαίνει η Axia, υπάρχουν ακόμη ανησυχίες σχετικά με: α) την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της μείωσης των NPEs για το διάστημα 2020-2021, β) την αναμενόμενη χαμηλή κερδοφορία σε συνδυασμό με γ) τις αυξανόμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Η παραγωγή προ φόρων κερδών θα αποτελέσει διέξοδο για τις τράπεζες από τον "ζουρλομανδύα" των NPEs καθώς οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που υπήρχαν στο παρελθόν όπως ο αντίκτυπος του IFRS 9, τα αποτελέσματα των stress tests και η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα, δεν είναι πια στο τραπέζι και αυτό έχει βελτιώσει την ορατότητα σχετικά με τις τράπεζες αλλά και τη χώρα.

  Μέρος της επιφυλακτικότητας των επενδυτών σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες έχει να κάνει με την ικανότητά τους να απορροφούν τις απώλειες από τη μείωση του αποθέματος των NPEs. Με κεφαλαιακούς δείκτες που κυμαίνονται από 14% έως 18,5%, πολλοί πιστεύουν ότι δεν αρκούν για την εκκαθάριση των ισολογισμών, κάτι που σημαίνει πως αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να αντλήσουν κεφάλαια. Όπως σημειώνεται, οι "περιοχές" στις οποίες επικεντρώνεται ο SSM κατά την αξιολόγηση των τραπεζών για το 2019, βελτιώθηκαν το 2018 σε σύγκριση με το 2017, δηλαδή τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, η διακυβέρνηση και η διαχείριση κινδύνων, οι κίνδυνοι στα κεφάλαια και οι κίνδυνοι στη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση. Παρ' όλα αυτά, αναμένει μικρή αύξηση του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας, για τελευταία φορά, κατά 0,625% έως 2,5% και εισαγωγή του buffer που σχετίζεται με τα άλλα συστημικά σημαντικά ιδρύματα (O-SIIs), στο 1,0% για όλες τις ελληνικές τράπεζες, με ετήσιες αυξήσεις 25 μονάδων βάσης.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων