Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Οκτ-2018 11:06

  Οι θέσεις των βρετανικών short funds την παραμονή του τραπεζικού κραχ στο Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε αύξηση των short θέσεών του στην Eurobank προχώρησε, την παραμονή του μεγάλου τραπεζικού sell-off στο Χρηματιστήριο, το βρετανικό fund Lansdowne Partners, ενώ την ίδια στιγμή μείωσε τις αρνητικές του θέσεις στην Alpha Bank το Oceanwood Capital Management.

  Την ώρα που η "Μαύρη Τετάρτη" του ελληνικού Χρηματιστηρίου και κυρίως των τραπεζικών μετοχών, έχει οδηγήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ξεκινήσει έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μετοχών μέσω κινήσεων short-selling κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Χαράλαμπο Γκότση να δηλώνει χθες πως κατά την άποψή του υπήρξαν κινήσεις, που εν πολλοίς δεν ήταν δικαιολογημένες από κάποιο έκτακτο μεγάλο γεγονός, το οποίο θα οδηγούσε σε μια τέτοια μεγάλη πτώση. Τα νέα στοιχεία της Αρχής, τα οποία δημοσιοποιούν μόνο τις σημαντικές short θέσεις (άνω του 0,50%), δείχνουν πως δεν υπήρξε κάποια σημαντική διαφοροποίηση η οποία να παραπέμπει σε "επίθεση" των shorts. Φυσικά, δεν είναι μόνο τα τρία βρετανικά funds – Lansdowne, Oceanwood, Marshall Wace – τα οποία έχουν θέσεις στις τράπεζες, ωστόσο σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα, η αίσθηση που δίνεται δεν είναι αυτή της επίθεσης των "σορτάκιδων".

  Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Κ, στις 2 Οκτωβρίου και μία μέρα πριν το τραπεζικό κραχ, το Lansdowne προχώρησε σε αύξηση των short θέσεών του επί της μετοχής της Eurobank και στο 0,81% από το 0,77% που τις είχε αυξήσει την αμέσως προηγούμενη ήμερα, την 1η Οκτωβρίου.

  Από την πλευρά του το Oceanwood Capital Managment, την ίδια ήμερα προχώρησε σε μείωση των αρνητικών του θέσεων στην Alpha Bank και στο 0,60% από 0,71% στις 28 Σεπτεμβρίου.

  Κατά τα άλλα οι θέσεις των funds στις τράπεζες παρέμειναν αμετάβλητες την παραμονή του sell-off. Το Oceanwood - το οποίο έχει μηδενίσει τα shorts του στην Eurobank - διατηρεί τις μειωμένες από τις 27 Σεπτεμβρίου short θέσεις του στην Εθνική και στο 0,79%, ενώ το Lansdowne Partners διατηρεί την από τις 28 Σεπτεμβρίου αυξημένη short θέση του στην Πειραιώς και στο 2,60% επί των μετοχών της. Tέλος, το Marshall Wace εμφανίζεται να μην έχει αλλάξει στρατηγική από τον Ιούλιο όπου και διατηρεί 0,90% short θέσεις στην Πειραιώς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων