Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Οκτ-2018 11:11

  Το βρετανικό fund Oceanwood αλλάζει στρατηγική απέναντι στις ελληνικές τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αλλαγή στρατηγικής για το βρετανικό fund Oceanwood Capital Management απέναντι στις ελληνικές τράπεζες στη λήξη του τριμήνου δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις καθαρές αρνητικές θέσεις των funds στις ελληνικές μετοχές.

  Συγκεκριμένα, το fund μείωσε τις θέσεις του στην Alpha Bank και στην Εθνική, ενώ μηδένισε αυτές που διατηρούσε στην Eurobank. Το Oceanwood δεν έχει αρνητικές θέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς από το 2016. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ε.Κ., το Oceanwood Capital Management πλέον δεν τηρεί κάποια short θέση στην Eurobank από τις 25 Σεπτεμβρίου όπου τηρούσε αρνητικές θέσεις στο 0,49% των μετοχών της, οι οποίες είχαν μειωθεί από το 0,57% που ήταν τον Ιούλιο. Επίσης, το fund μείωσε τις short θέσεις του στις Alpha Bank και Εθνική, στο 0,94% και 0,79% αντίστοιχα, από 1% στις 17 Αυγούστου και 0,80% στις 25 Σεπτεμβρίου.

  Πάντως τα άλλα δύο βρετανικά funds δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια αλλαγή της στρατηγικής τους, με το Lansdowne Partners να διατηρεί short θέσεις στην Πειραιώς ύψους 2,51% και στη ΔΕΗ 1,40%, ενώ στην Eurobank έχει short θέσεις επί το 0,62% των μετοχών της. Το Marshall Wace έχει καθαρή αρνητική θέση 0,90% στην Πειραιώς.

  Η αλλαγή πλεύσης του Oceanwwod έρχεται στο τέλος του τριμήνου και παράλληλα με την υποβολή από τις ελληνικές τράπεζες και προς τον SSM των νέων σχεδίων μείωσης των NPEs, με την Eurobank από το β΄ τρίμηνο του 2017 να υπερβαίνει συνεχώς τους στόχους και να αποφασίζει να ακολουθήσει ακόμη επιθετικότερη στρατηγική μείωσης στο επόμενο διάστημα, με στόχο το 15% (δείκτης NPEs) στο τέλος του 2021 και το 6% - 7% το 2022. Επιπλέον, τα funds στη στρατηγική τους λαμβάνουν υπόψη και την πτώση που αγγίζει το 33% στην κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο γ' τρίμηνο μετά από τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν στο ταμπλό.

  Πάντως αυτό δεν σημαίνει πως οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές θα σταματήσουν. Αξίζει να σημειώσουμε, πως ο κλάδος συνεχίζει να προβληματίζει τα funds - και αυτό ήταν ξεκάθαρο στα πρόσφατα roadshows - καθώς εκτός από τους φιλόδοξους στόχους για τα κόκκινα δάνεια, οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν αδύναμα αποτελέσματα κερδοφορίας, ενώ το περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης της οικονομίας, η ρηχότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και η αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις προοπτικές τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων