Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 23-Σεπ-2018 20:00

  Χρηματιστήριο: Πολιτική αστάθεια και τράπεζες φοβίζουν τους ξένους επενδυτές

  Χρηματιστήριο: Πολιτική αστάθεια και τράπεζες φοβίζουν τους ξένους επενδυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  "Όμηροι" των εξωτερικών εξελίξεων και των εσωτερικών προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα παραμένουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο και η αγορά ομολόγων. Η έξοδος από το έπος των μνημονίων δεν χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους επενδυτές οι οποίοι παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στα ελληνικά assets,  προτιμώντας την αποχή και το... σορτάρισμα, παρά την αύξηση της έκθεσής τους. Ταυτόχρονα, τα μηνύματα που δόθηκαν στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του 13ου Greek Roadshow της ΕΧΑΕ, δεν ήταν αισιόδοξα, ιδιαίτερα για τον τραπεζικό κλάδο, συνθέτοντας μια εικόνα η οποία δεν συνάδει με μία χώρα η οποία πριν από έναν μήνα ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

  Το χειρότερο είναι πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελεί αυτήν μίας χώρας η οποία είναι έτοιμη να... απογειωθεί, όπως συνέβη με τις άλλες χώρες που ολοκλήρωσαν τα προγράμματά τους. Ιρλανδία και Κύπρος είδαν το ΑΕΠ τους να εκτινάσσεσαι με ρυθμούς της τάξης του 4% στο έτος μετά την έξοδο, ρυθμούς που διατηρούν έως και σήμερα. Το "παράδειγμα" της Κύπρου, μάλιστα, η οποία βγήκε στις αγορές την Τρίτη με 10ετές ομόλογο προσελκύοντας 279 επενδυτές με το μεγαλύτερο ποσό προσφορών που έχει σημειωθεί από το 2014 και με τη χαμηλότερη απόδοση (2,4%) που επιτεύχθηκε πότε από τη χώρα, "υπενθύμισε" στους επενδυτές την αδυναμία της Ελλάδας να μπει στο ραντάρ τον μακροπρόθεσμων επενδυτών. 

  Έμπειρα στελέχη της αγοράς παραδέχονται πως η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη και αποκλεισμένη από τις αγορές. Η απουσία επενδύσεων και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης κρατούν τα ελληνικά assets μακριά τα funds, με το Χ.Α. να επιστρέφει στα επίπεδα του Απριλίου του 2017 αδυνατώντας να "σπάσει" ανοδικά το φράγμα των 700 μονάδων, τις τραπεζικές μετοχές να βλέπουν την κεφαλαιοποίησή τους να καταρρέει κατά 25% μέσα σε λίγες μέρες, τον κλαδικό δείκτη να επιστρέφει στον Φεβρουάριο του 2016 και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να έχουν "παγιωθεί" πάνω από το 4% και πλήττονται από έντονη μεταβλητότητα.

  Τα μηνύματα του roadshow

  Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα που στέλνει η διεθνής επενδυτική κοινότητα είναι αρνητικά, όπως αποδείχτηκε ξεκάθαρα στο διήμερο Greek Roadshow της ΕΧΑΕ την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο.

  Τα funds εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικά απέναντι στο Χ.Α. γενικότερα αλλά και στις ελληνικές τράπεζες ειδικότερα. Το "στοίχημα" της ισχυρής ανάπτυξης δεν θεωρείται από τους ξένους επενδυτές, αλλά και τους διεθνείς οίκους, ότι θα μπορέσει να κερδηθεί από την Ελλάδα, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για τις διαθέσεις των μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων αλλά και επιδεινώνει την ήδη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες.

  Το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών που βρέθηκαν στο The May Fair Hotel στη βρετανική πρωτεύουσα στις 19-20 Σεπτεμβρίου επικεντρώθηκε στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εν όψει των νέων στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για την τριετία 2019-2021 οι οποίοι θα υποβληθούν στις εποπτικές αρχές στα τέλη του μήνα, αλλά και μετά τις ανακοινώσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου οι οποίες και οδήγησαν σε μειώσεις των τιμών-στόχων των τραπεζικών μετοχών από τους επενδυτικούς οίκους (Citi, Deutsche Bank, BofA Merrill Lynch).

  Στις συναντήσεις οι ξένοι θεσμικοί επικεντρώθηκαν έντονα στα πλάνα μείωσης των NPEs αλλά και στις πωλήσεις δανείων, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ιδιαίτερα πιεστικοί σε ό,τι αφορά τα NPEs καθώς δεν πείθονται πως οι στόχοι είναι εφικτοί, με τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών να δείχνονται καταιγισμό ερωτήσεων σε αυτό το μέτωπο.

  Έντονες ήταν επίσης και οι ανησυχίες τους για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης η οποία είναι αλλά και προβλέπεται μέτρια, επισημαίνοντας πως πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να δώσουν και πάλι δάνεια για να βελτιωθούν τα έσοδα από τόκους. Το "παρών" στο roadshow έδωσαν πολλά funds αλλά και επενδυτικές τράπεζες όπως: Odey, Schroders, State Sreet, Amber Capital, Blackrock, Wellington, Fidelity, BNP Paribas, HSBC, Lazard, JP Morgan, UBS, Morgan Stanley, HSBC, Lazard, Hermes, Ιnvesco, Pimco,T Rowe Price, Adelphi Capital, GladstoneCapital κ.ά.

  "Πληγή" η χαμηλή ανάπτυξη

  Οι χαμηλές πτήσεις που εκτιμώνται για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελούν σημαντικό εμπόδιο τόσο για την πορεία του Χ.Α. όσο και για την ανάκαμψη των τραπεζών, εκτιμούν οι ξένοι θεσμικοί.

   Όπως σημείωσε και η Deutsche Bank, η προοπτική θετικής έκπληξης στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δείχνει περιορισμένη λόγω της απουσίας ισχυρής πιστωτικής ή δημοσιονομικής "ώθησης", παρά την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Όπως επεσήμανε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κομισιόν αναμένουν ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί με ρυθμό περίπου 2% φέτος και το 2019, ωστόσο η Ελλάδα ενδέχεται να μην έχει την πιστωτική, δημοσιονομική ή εξωγενή ώθηση που επέτρεψε στην Ιρλανδία και στις χώρες της Ιβηρικής να καταγράψουν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

  Σύμφωνα με την ING, η "σχεδόν καθαρή" έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα άφησε την Ελλάδα με πολλές προκλήσεις. Η πρώτη από αυτές, όπως τονίζει, είναι η επιδίωξη μιας διατηρήσιμα υψηλότερης πορείας ανάπτυξης, τηρώντας τις δεσμεύσεις των μεταρρυθμίσεων, τη στιγμή που ο ρυθμός ανάπτυξης είναι και μέτριος αλλά και ασταθής. Η αποκατάσταση βιώσιμων συνθηκών ανάκαμψης θα πρέπει να είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Ένα νέο πλαίσιο ανάπτυξης θα πρέπει να βρεθεί με καλύτερη ισορροπία μεταξύ εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης, όπως σημειώνει. "Έχοντας χάσει το 25% του ΑΕΠ της από την αρχή της κρίσης, η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα μέτρα για την αποκατάσταση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης", τονίζει η ING.

  Εκτός των ραντάρ, αλλά όχι για πάντα

  Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάζει χαμηλότερες επιδόσεις από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς δείκτες, όπως σημείωσε η Alpha Finance στο πλαίσιο του roadshow στο Λονδίνο. Το sell-off των αναδυόμενων αγορών έχει επηρεάσει σαφώς την Ελλάδα, ενώ τα απογοητευτικά αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, είχαν αρνητικό αντίκτυπο τον τελευταίο μήνα.

  Ένα σημείο ανησυχίας προέκυψε όταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι μερικά από τα ήδη ψηφισμένα μέτρα λιτότητας που πρόκειται να εφαρμοστούν το 2019-2020 θα μπορούσαν να αντιστραφούν. Ωστόσο, παρόλο που οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2019 (τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο), ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει χαμηλός. Η Alpha Finance εκτιμά ότι κανένα μεγάλο πολιτικό κόμμα δεν θα αμφισβητήσει τους ενδιάμεσους δημοσιονομικούς στόχους μετά την καταστροφική εμπειρία του πρώτου εξαμήνου του 2015 που σχεδόν προκάλεσε Grexit. Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει εκτός των ραντάρ των επενδυτών, περιμένοντας τον επόμενο καταλύτη ή την επιστροφή της όρεξης των funds για τα assets των αναδυόμενων αγορών.

  Ωστόσο, η Alpha Finance δεν αναμένει ότι η περίοδος αυτή θα διαρκέσει για πάντα, καθώς πιστεύει ότι τα βασικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Η ανάπτυξη επιταχύνει, με το α’ εξάμηνο φέτος να επιδεικνύει ρυθμό 2,2% έναντι 1,3% πέρυσι. Η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει σε σχέση με τους δημοσιονομικούς της στόχους την περίοδο 2015-2018, ενώ η ελάφρυνση του χρέους (OSI) που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μέχρι το 2022 και αυξάνει την ορατότητα έως το 2032, με τις χρηματοδοτικές ανάγκες το διάστημα 2023-2032 να εκτιμώνται κάτω του 10% του ΑΕΠ.

  Παράλληλα, οι προοπτικές κερδοφορίας των εταιρειών που παρακολουθεί η Alpha Finance παραμένουν αισιόδοξες. Οι μετοχές εκτός του τραπεζικού κλάδου διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο (2018) δείκτη τιμής προς κέρδη (p/e) στο 14, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης στα κέρδη για την περίοδο 2018-2019 (CAGR) τοποθετείται στο 10%, μετά την αύξηση κατά 55% κατά μέσο όρο την περίοδο 2013-2017. Όπως εκτιμά, "αξίζουν" να διαπραγματεύονται κατά 20% υψηλότερα, αν και το περιθώριο ανόδου θα μπορούσε να είναι υψηλότερο, αν οι πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές ηρεμήσουν και το ρίσκο της χώρας μειωθεί.

  Οι τράπεζες, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μία ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη. Οι μετοχές τους διαπραγματεύονται μόλις 0,31 φορές την ενσώματη λογιστική αξία του 2018 έναντι 0,81 για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ωστόσο, όπως τονίζει, αντιμετωπίζουν πρόσθετους κινδύνους σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά (κυρίως λόγω των επιθετικών στόχων μείωσης των NPEs), ενώ η πορεία της ανάκαμψης της κερδοφορίας θα είναι λιγότερο απότομη από ό,τι αρχικά αναμενόταν, οπότε διατηρεί "ουδέτερη" στάση προς το παρόν.

  Συνολικά, η Ελλάδα φαίνεται να έχει "γυρίσει σελίδα", εκτιμά η Alpha Finance. Η ανάπτυξη έχει αποκατασταθεί, οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ενθαρρυντικές, ο πολιτικός κίνδυνος είναι χαμηλός και το μεσοπρόθεσμο προφίλ του δημόσιου χρέους έχει καταστεί περισσότερο διαχειρίσιμο. H Alpha Finance αναμένει ότι, καθώς η οικονομία ανακάμπτει, η ανάπτυξη θα υποστηρίξει την κερδοφορία και η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στο ότι "η Ελλάδα επέστρεψε", θα "μεταφραστεί" σταδιακά σε υψηλότερες αποτιμήσεις για την ελληνική αγορά μετοχών.

  Ποιες μετοχές μπορούν να ξεχωρίσουν

  Το Χ. Α. παραμένει "τραυματισμένο"

  Στα top picks η Alpha Finance τοποθετεί τις ΟΤΕ, Jumbo και Μυτιληναίος, οι οποίες έχουν στάθμιση 15%, 10% και 20% στο χαρτοφυλάκιό της, ενώ 10% στάθμιση έχουν επίσης και οι  ΕΛΠΕ, Motor Oil, Εθνική Τράπεζα, Τιτάν και ΟΛΠ. Για τις μετοχές των τραπεζών οι τιμές-στόχοι είναι: ΕΤΕ 3,40 ευρώ και σύσταση ουδέτερη, Eurobank 1,05 ευρώ και σύσταση ουδέτερη και, τέλος, Τράπεζα Πειραιώς 3,50 ευρώ και σύσταση ουδέτερη.

  Οι τιμές-στόχοι για τον ΟΤΕ είναι στα 14,35 ευρώ και 40% περιθώριο ανόδου, για την Jumbo στα 21 ευρώ και 63% περιθώριο ανόδου και για τη Μυτιληναίος στα 14,1 ευρώ και 69% περιθώριο ανόδου.

  Όπως επισημαίνει, είναι θετική στον ΟΤΕ λόγω της περισσότερο φιλικής προς τους μετόχους πολιτικής ανταμοιβής με το 100% της ετήσιας ελεύθερης ταμειακής ροής να διανέμεται ως μερίσματα / επαναγορές και της εκτιμώμενης υψηλής ανάπτυξης στα κέρδη ανά μετοχή.

  Για την Jumbo η θετική της στάση βασίζεται στη δυναμική επέκταση στη Ρουμανία με 25 καταστήματα στα επόμενα 5 χρόνια από 10 συνολικά σήμερα, του διαφοροποιημένου φάσματος προϊόντων – τα περισσότερα από τα οποία εισήχθησαν από την Ασία και προσφέρθηκαν στους καταναλωτές σε προσιτές τιμές, του εξαιρετικού ιστορικού της διοίκησης στην επίτευξη των στόχων, της πολύ καλής top line επίδοσης (+10,6%) και των ισχυρών στοιχείων πωλήσεων στο εξωτερικό.

  Σε ό,τι αφορά τη Μυτιληναίος, επισημαίνει πως οι προοπτικές της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι ελπιδοφόρες και ο τομέας Έργων EPC αναμένεται να αποδώσει αξιοπρεπή αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, η Μυτιληναίος θα αποφασίσει σύντομα μια νέα επένδυση ύψους 500 εκατ. δολαρίων, η οποία θα διπλασιάσει την παραγωγή αλουμινίου, εκμεταλλευόμενη τις εξαιρετικά υποστηρικτικές συνθήκες της αγοράς μετά τις πρόσφατες περικοπές στην κινεζική παραγωγή και την υπόθεση Rusal.

  Τι λέει η  Eurobank Equities

  Η αγορά εμφανίζεται "τραυματισμένη" και αγνοεί τα θετικά "σήματα" όπως οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, σημειώνει η Eurobank Equities. Έτσι, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί "απαιτώντας" περισσότερη βεβαιότητα για να αυξήσουν την έκθεσή τους στην ελληνική αγορά. Όπως επισημαίνεται, το Χ.Α. χρειάζεται μια σημαντική ώθηση της εμπιστοσύνης για να βγάλει από πάνω του τα φαντάσματα του πρόσφατου παρελθόντος και να αρχίσει να μειώνεται το ρίσκο του με σταθερούς ρυθμούς.

  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει το 40% της χρηματιστηριακής αξίας τους από τον Απρίλιο, παρά τις θετικές ροές ειδήσεων (αποφάσεις του Eurogroup, αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων, stress tests της ΕΚΤ και θετικά σχόλια του ΔΝΤ, συναλλαγές NPL), σημειώνει η Eurobank Equities. Η αδύναμη επίδοσή τους αντικατοπτρίζει εκείνη των τραπεζών της Ευρωζώνης (-20%) και μπορεί να αποδοθεί επίσης σε ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες, όπως η αργή οργανική πρόοδος στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

  Θεωρεί ότι η τρέχουσα αποτίμησή τους, με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 0,25 έναντι 0,8 για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, είναι ελκυστική λόγω του υπονοούμενου ασύμμετρου προφίλ απόδοσης λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές προοπτικές (μακροοικονομικές προοπτικές, καλύτερο πλαίσιο NPEs, δευτερογενή αγορά, υψηλός δείκτης κάλυψης NPEs). Η οργανική πρόοδος στα NPEs, όπως επισημαίνει, μπορεί να παρέμεινε υποτονική, αλλά οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ευρέως εναρμονισμένες με τους στόχους του SSM μέχρι σήμερα και εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να το πράττουν, παρά τους πιο απαιτητικούς στόχους που αναμένονται μέχρι το 2021.

  Σε περίπτωση σημαντικής επανάκτησης της εμπιστοσύνης η Eurobank Equities εκτιμά ότι η πρόσφατη υποχώρηση της αγοράς έχει δημιουργήσει αρκετές αξιοσημείωτες ευκαιρίες. Τα top picks της από τις τράπεζες είναι η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, καθώς, όπως επισημαίνει, ξεχωρίζουν στα μεγέθη των ισολογισμών τους, ενώ εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου "βλέπει" πλεονάζουσα δυνητική απόδοση για τους μετόχους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo. Τέλος, επισημαίνει την προτίμησή της και στη μετοχή της Σαράντης, δεδομένου του αποδεδειγμένου ιστορικού της δημιουργίας αξίας και της ανάπτυξης που απορρέει από την επέκταση του γεωγραφικού αποτυπώματος και του συνδυασμού προϊόντων του ομίλου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ