Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Σεπ-2018 12:47

  "Κόβει" τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών η Alpha Finance

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Κόβει" τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών η Alpha Finance

  Σε σημαντική μείωση των τιμών - στόχων καθώς και των εκτιμήσεων για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Alpha Finance σε νέο rpeort της. Όπως σημειώνει, οι νέοι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) έως το 2021 οι οποίοι θα υποβληθούν σύντομα στον SSM, πιθανόν θα απαιτήσουν από τις τράπεζες να μειώσουν τα αποθέματα των NPEs κατά περισσότερο από 50 δισ. ευρώ και στα 35 δισ. ευρώ, με το 80% περίπου της μείωσης να προέρχεται από πωλήσεις/ρευστοποιήσεις εγγυήσεων, γεγονός που θα σήμαινε ότι οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις και θα πιεστούν να ενεργήσουν πιο επιθετικά.  Με τη διαπραγματευτική δύναμη στα χέρια των αγοραστών, οι κίνδυνοι υψηλότερων προβλέψεων και αναδιάρθρωσης των δανείων/εξασφαλίσεων σε χαμηλότερες τιμές δεν είναι αμελητέοι, όπως τονίζει Alpha Finance.

  Όπως τονίζει, αναμένει ότι η πίεση των καθαρών επιτοκιακών κερδών θα επιδεινωθεί λόγω της πιο επιθετικής απομόχλευσης και των χαμηλότερων αποδόσεων των δανείων καθώς και των υψηλότερων προβλέψεων οι οποίες θα επηρεάσουν την κερδοφορία και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Έτσι, μειώνει τις τιμές - στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών και παρά το περιθώριο άνοδο που διαμορφώνεται (16% με 42%), παραμένει ουδέτερη με επιφυλακτική στάση ώστε να ληφθούν υπόψη οι αυξημένοι κίνδυνοι που αναμένονται από μια πιο απότομη προσαρμογή.  Έτσι για τη Eurobank η νέα τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 0,90 ευρώ από 1,05 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική η νέα τιμή στόχος είναι στα 2,55 ευρώ από 3,40 ευρώ, και για την Πειραιώς είναι στα 2,50 ευρώ, από 3,50 ευρώ προηγουμένως (δεν καλύπτει την Alpha Bank). 

  Παράλληλα μειώνει τις εκτιμήσεις των κερδών των τραπεζών κατά 47% και 39% για το 2019 και το 2020 αντίστοιχα,  λόγω των χαμηλότερων εκτιμήσεων για τα καθαρά επιτοκιακά κέρδη. Οπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα του β' τριμήνου εμφάνισαν τις αδύναμες τάσεις στα καθαρά επιτοκιακά κέρδη με περισσότερες προκλήσεις να αναμένονται στο επόμενο διάστημα και αδύναμη βελτίωση όσον αφορά τον σχηματισμό NPEs, αν και οι διοικήσεις διαμήνυσαν τη δημιουργία υψηλότερων προβλέψεων για να διατηρηθούν τα επίπεδα κάλυψης. Στα θετικά, οι δείκτες ρευστότητας βελτιώθηκαν, ενώ η χρηματοδότηση μέσω ELA μειώθηκε σημαντικά.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων