Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Αυγ-2018 11:25

  Τι "βλέπουν" οι αναλυτές για τα αποτελέσματα και τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

  Τι "βλέπουν" οι αναλυτές για τα αποτελέσματα και τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συγκρατημένα θετικοί εμφανίζονται οι αναλυτές για τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών τα οποία ξεκινούν σήμερα με τις Alpha Bank και Εurobank και ολοκληρώνονται αύριο Παρασκευή με τις Εθνική και Πειραιώς.

  Η HSBC αναβαθμίζει την αξιολόγηση για τις Eurobank,  Εθνική Τράπεζα και  Πειραιώς σε buy από hold προηγουμένως. Παράλληλα, προχωρά σε μείωση των τιμών στόχων της Πειραιώς και της Εθνικής ενώ για την Eurobank προχώρησε σε αύξηση της τιμής-στόχου. Η νέα τιμή στόχος για την Εθνική είναι στα 0,29 ευρώ από 0,32 ευρώ, η νέα τιμή στόχος για την Πειραιώς είναι στα 3,2 ευρώ, από 3,4 ευρώ και για την Eurobank στα 1,25 ευρώ, από 1,02 ευρώ. Όπως σημειώνει, "βλέπει"  περιθώρια ανόδου για τις μετοχές τους με τις αποτιμήσεις τους να είναι πιο ελκυστικές μετά την πτώση κατά 30% από τα υψηλά του Απριλίου, ωστόσο αναμένει μείωση των κερδών λόγω των περισσότερων πιέσεων στην λειτουργική κερδοφορία.

  Η Wood & Company αναμένει ότι οι τάσεις στο β' τρίμηνο του 2008 θα είναι παρόμοιες με αυτές του πρώτου τριμήνου, αν και με κάποια σταθεροποίηση στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (τα οποία στο α' τρίμηνο επηρεάστηκαν αρνητικά από τα νέα λογιστικά πρότυπα IFRS 9) και με σταδιακή βελτίωση των τάσεων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η Wood αναμένει αρνητικό νέο σχηματισμό NPEs (σε μια τάση επιτάχυνσης έναντι του α' τριμήνου), με περαιτέρω πρόοδο στον εταιρικό τομέα, αλλά λιγότερο ορατή πρόοδο στον τομέα της λιανικής. Όπως εκτιμά, τα αποτελέσματα θα είναι  καθησυχαστικά, υποδεικνύοντας μια βήμα-βήμα βελτίωση στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, αλλά είναι απίθανο να έχουν κάποια μεγάλη θετική έκπληξη.

  Από την πλευρά της η Keefe, Bruyette & Woods (KBW) εκτιμά ότι στο β' τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει περαιτέρω το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και η κερδοφορία τους παρέμεινε υπό πίεση λόγω των χαμηλότερων επιτοκιακών εσόδων και τα ακόμη υψηλά επίπεδα προβλέψεων. Ωστόσο, ο διεθνής οίκος αναμένει μείωση των NPLs κατά 2% με 3% για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, περιμένοντας τα νέα στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων, Επίσης εκτιμά ότι έχει σημειωθεί βελτίωση στην κεφαλαιακή τους βάση από 10 έως 40 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση.

  Για την Πειραιώς αναμένει ένα ακόμη τρίμηνο αρνητικής κερδοφορίας ωστόσο την τοποθετεί στα μόλις -14 εκατ. ευρώ πράγμα το οποίο μπορεί να σηματοδοτήσει ένα ακόμη βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και προς τα θετικά, όπως αναφέρει. Εκτιμά ότι η μείωση των NPΕs θα είναι της τάξης του 2% σε τριμηνιαία βάση ενώ ο κεφαλαιακός δείκτης CET1 θα παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του α' τριμήνου στο 11,5%.

  Για την Alpha Bank δεν περιμένει εκπλήξεις ενώ εκτιμά ότι τα κέρδη θα ανέλθουν στα 53 εκατ. ευρώ. Τα NPLs αναμένεται να έχουν μειωθεί ένα περαιτέρω 3% ενώ ο δείκτης CET1 θα σημειώσει  βελτίωση της τάξης των 30 μ.β.

  Για την Eurobank τοποθετεί τα κέρδη στα 10 εκατ. ευρώ και τη μείωση των NPLs στο 3%. Ο κεφαλαιακός της δείκτης αναμένεται να βελτιωθεί κατά 10 μ.β και στο 12,1%.

  Τέλος, για την Εθνική εκτιμά ότι η κερδοφορία θα είναι οριακή στο 1 εκατ. ευρώ αλλά καθοριστικός παράγοντας θα είναι το επίπεδο των προβλέψεων που ήταν ευμετάβλητο στα προηγούμενα τρίμηνα. Τα NPLs αναμένεται να μειωθούν κατά 2% ενώ ο κεφαλαιακός δείκτης αναμένεται να βελτιωθεί κατά 40 μ.β στο 13,9%.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων