Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Αυγ-2018 14:03

  Τουρκία: Σε πτώση και πάλι η λίρα

  Τουρκία: Σε πτώση και πάλι η λίρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η λίρα επέστρεψε στην οδό των απωλειών μετά από ένα μικρό διάλειμμα, φλερτάροντας και πάλι με το ιστορικό χαμηλό που σημειώθηκε τη Δευτέρα, ενώ το sell-off στα τουρκικά ομόλογα συνεχίζεται, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών γύρω από τη ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ εντείνονται.

  Τη Δευτέρα, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε κατά 5,5% στο 5,4250 έναντι του δολαρίου και σε χαμηλό όλων των εποχών, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση σε σχεδόν μια δεκαετία, αφού η Ουάσιγκτον ανέφερε ότι επανεξετάζει την πρόσβαση των εξαγωγών της Τουρκίας στην αγορά των ΗΠΑ.

  Το βάθος του sell-off αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ανησυχία για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής υπό τον Ερντογάν, που έχει αυτό-προσδιοριστεί ως "εχθρός των επιτοκίων", και τον αντίκτυπο από την επιδείνωση των δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  Η χρόνια αδυναμία της λίρας (η οποία φθάνει το 27% περίπου φέτος) έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό σε σχεδόν 16% και δημιούργησε προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει με μια νέα έκτακτη αύξηση των επιτοκίων, όπως έκανε το Μάιο.

  "Η πτώση των τελευταίων εβδομάδων έχει πλέον οδηγήσει την τουρκική λίρα σε ένα επίπεδο όπου στο παρελθόν ώθησε την κεντρική τράπεζα να μειώσει επιθετικά τα επιτόκια", σημειώνει η Capital Economics. "Η πτώση της λίρας ενισχύεται από τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα αναλάβει δράση για τη στήριξη του νομίσματος", όπως προσθέτει.

  Η λίρα διαπραγματεύεται στο 5,3120 έναντι του δολαρίου, και στο 6,1503 έναντι του ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών ομολόγων σημειώνουν νέα εκτόξευση σήμερα αγγίζοντας το 20,09%, που αποτελεί νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ