Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Αυγ-2018 12:29

  Capital Economics: Έρχεται έκτακτη αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία

  Capital Economics: Έρχεται έκτακτη αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τουρκική λίρα ανακάμπτει σήμερα ελαφρώς από την πρόσφατη ισχυρή βουτιά, αλλά η πτώση των τελευταίων εβδομάδων είναι τέτοιου μεγέθους που στο παρελθόν ώθησε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια, σημειώνει η Capital Economics, η οποία αν και ανέμενε αύξηση 200 μονάδων βάσης κατά τους επόμενους μήνες, εκτιμά πλέον πως αυτό θα συμβεί μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες.

  Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 8% έναντι του δολαρίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες και κατά 13% τον περασμένο μήνα. Οι πιο πρόσφατες πτώσεις προκλήθηκαν από ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις κυρώσεις προς την Τουρκία λόγω αντιποίνων για τη φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Αndrew Brunson.

  Οι ΗΠΑ επέβαλαν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση σε δύο Τούρκους υπουργούς την περασμένη εβδομάδα. Και την Παρασκευή ανακοίνωσαν ότι διερευνούν την επιλεξιμότητα της Τουρκίας για προτιμησιακή εμπορική μεταχείριση, αναφέροντας πως η κίνηση δεν συνδέεται με τις κυρώσεις, αλλά είναι δύσκολο να μην τις συνδέσει κανείς με τις εξελίξεις, όπως τονίζει η C.E.

  H πτώση της λίρας έχει ωστόσο επίσης ενισχυθεί από τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα αναλάβει δράση. Το γεγονός ότι διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της στα τέλη Ιουλίου, παρά την άνοδο του πληθωρισμού σε υψηλό 15ετίας, υποδεικνύει ότι η κυβέρνηση επηρεάζει τη νομισματική πολιτική. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να "απαντήσει" στην απότομη πτώση της λίρας χθες, μεταβάλλοντας τον μηχανισμό επιλογής αποθεματικού της για την ενίσχυση της ρευστότητας σε ξένο νόμισμα, παρά να αυξήσει τα επιτόκια, δεν μειώνει τις  ανησυχίες. Η λίρα μετά την ανακοίνωση υποχώρησε κι άλλο.

  Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα καθώς ο Ερντογάν έχει τώρα μεγαλύτερη δύναμη στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Αλλά η ιστορία δείχνει ότι όταν η πτώση της λίρας είναι αρκετά μεγάλη, οι φόβοι για τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα οδηγούν σε αύξηση των επιτοκίων και πλέον, όπως εκτιμά η C.E,  είμαστε κοντά σε αυτό το σημείο.

  Στα δύο πιο πρόσφατα επεισόδια κατά τα οποία η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για την αύξηση των επιτοκίων - τον Ιανουάριο του 2014 και τον Μάιο του τρέχοντος έτους - η λίρα είχε μειωθεί κατά 9% και 16% έναντι του δολαρίου αντίστοιχα, τον μήνα που προηγήθηκε. Η πτώση της λίρας τον τελευταίο μήνα δεν είναι (ακόμη) πιο σοβαρή από εκείνη που παρατηρήθηκε τον Μάιο, αλλά ήταν χειρότερη από την πτώση το 2014 που προκάλεσε αυξήσεις των επιτοκίων. Αν δεν υπάρχουν παραχωρήσεις από την κυβέρνηση για τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, είναι δύσκολο να δει κανείς την κεντρική τράπεζα της χώρας να περιμένει μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της στις 13 Σεπτεμβρίου, καταλήγει η Capital Economics.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ