Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Μαϊ-2018 11:57

  Morgan Stanley: Πώς είδε τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

  Morgan Stanley: Πώς είδε τα stress tests των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών δείχνουν κατά μέσο όρο μείωση της κεφαλαιακής απαίτησης κατά 8,9% στο δυσμενές σενάριο ή 15,5 δισ. ευρώ και δεν οδηγούν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, όπως σημειώνει η Morgan Stanley σε νέο της report.

  Ενώ δεν υπήρξε ρητό όριο επιτυχίας / αποτυχίας, όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν δημοσιεύσει απαντήσεις στην άσκηση, αποκλείοντας κάθε σχέδιο αύξησης κεφαλαίου.

  Σύμφωνα με το σενάριο των stress tests, όλες οι ελληνικές τράπεζες περνούν το κατώτατο όριο του σεναρίου που η M.S είχε θέσει για τα πανευρωπαϊκά stress tests του 2016 (CET1 5,5%, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο του 2015), αν και μόνο ο μεταβατικός δείκτης CET1 της Alpha Bank για το 2020 θα ήταν υψηλότερος από το 8% του δυσμενούς σεναρίου των stress tests των ελληνικών τραπεζών του 2015. Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει το μεγαλύτερο "χτύπημα" (9,56%), ενώ η Alpha Bank έχει το μικρότερο (8,56%). Όπως σημειώνει η M.S., η πρόσφατη απόδοση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών δείχνει ότι το θετικό αποτέλεσμα των stress tests είχε αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αγορά.

  Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 10%-21%, πραγματοποιώντας re-rating από τον μέσο όρο του 0,29 για τον εκτιμώμενο δείκτη p/bv, σε 0,35. Η M.S πιστεύει ότι αυτό αντικατοπτρίζει κυρίως τη μείωση των ανησυχιών της αγοράς για ένα δυνητικά αρνητικό αποτέλεσμα από τα stress tests (δηλαδή την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης ή capital plan). Αυτό οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στο guidance των τραπεζών και στην θετική ροή ειδήσεων.

  Οι τρέχουσες τιμές των μετοχών των τραπεζών υποδηλώνουν έλλειμμα κεφαλαίου μόνο στην Τράπεζα Πειραιώς. Με βάση τις εκτιμήσεις της M.S η Τράπεζα Πειραιώς έχει κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 0,4 δισ. ευρώ, ενώ πλεόνασμα κεφαλαίων έχουν όλες οι άλλες τράπεζες και συγκεκριμένα η Eurobank ύψους 0,1 δισ. ευρώ, η Alpha 0,45 δισ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα 0,9 δισ. ευρώ.

  Η έλλειψη ενός ορίου pass/fail είχε ήδη αυξήσει την πιθανότητα ενός θετικού αποτελέσματος στα stress tests, σημειώνει η M.S. Στα προηγούμενα stress tests το 2015, οι ελληνικές τράπεζες έπρεπε να διατηρούν CET1 τουλάχιστον 9,5% στο βασικό σενάριο και 8% σε αρνητικό σενάριο. Το 2014, στα πανευρωπαϊκά tests, το όριο για τον CET1 ήταν τουλάχιστον 5,5%.

  Κατά το πρόσφατο χρηματοοικονομικό συνέδριο της Morgan Stanley, οι ελληνικές τράπεζες υπογράμμισαν ότι το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS9 είναι ο βασικός κίνδυνος στα stress tests και η χρήση ενός πιο αυστηρού μοντέλου IFRS9 από αυτό που χρησιμοποιούν οι ίδιες οι τράπεζες. Αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των stress tests υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος αυτός δεν υλοποιήθηκε.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων