Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Μαρ-2018 20:00

  Γιατί το Χρηματιστήριο παραμένει σε ομηρία

  Γιατί το Χρηματιστήριο παραμένει σε ομηρία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η επιστροφή της μεταβλητότητας, του ισχνού τζίρου, του stock picking, της παρουσίας των shorts και της επιφυλακτικότητας των longs συνεχίζει να διατηρεί εγκλωβισμένο το τελευταίο διάστημα το Ελληνικό Χρηματιστήριο κοντά στα επίπεδα στα οποία ξεκίνησε τη φετινή χρονιά. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και η νέα κόντρα ΔΝΤ-Βρυξελλών, καθώς και η στάση αναμονής σχετικά με τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, δεν δίνουν πολλά περιθώρια ανοδικών και διατηρήσιμων εξάρσεων στην αγορά. Το αντίθετο, το διάστημα έως και τον Ιούνιο, οπότε και θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα τόσο στις τράπεζες όσο και στο status της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο.

  Θετικά τα μηνύματα

  Το "οξύμωρο" είναι πως το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά assets διατηρείται και... επιμένει. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, όχι μόνο με την ισχυρή συμμετοχή των ξένων funds στη νέα έκδοση του 12μηνου εντόκου, αλλά και με την εκτόξευση του τζίρου στην ΗΔΑΤ (δευτερογενής αγορά), ο οποίος σε ημερήσια βάση ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, κάτι που δεν έχει σημειωθεί από το 2014.

  Παράλληλα, τα μηνύματα και οι οιωνοί σχετικά με την αγορά είναι αρκετά αισιόδοξα: τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών της χρήσης του 2017 είναι ιδιαίτερα θετικά, με τους αναλυτές να μιλούν για τα καλύτερα μεγέθη της τελευταίας 8ετίας, αναμένεται νέος γύρος έκδοσης εταιρικών ομολόγων, ενώ ανοίγει και πάλι ο χορός των δημόσιων εγγραφών για εισαγωγή εταιρειών στο Χ.Α. έπειτα από πολλά χρόνια ξηρασίας.

  Σε όλα τα παραπάνω "κλειδί" θα αποτελέσει το διεθνές κλίμα, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει ταρακουνηθεί αρκετά, με τους επενδυτές να προσπαθούν να μετρήσουν τις συνέπειες της –πολύ ισχυρότερης από την αναμενόμενη– παγκόσμιας ανάπτυξης, της ανόδου του πληθωρισμού, η οποία αυξάνει τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve ίσως χρειαστεί να επιταχύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, καθώς και των φόβων για εμπορικό πόλεμο, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τις προοπτικές των αγορών, σε μια περίοδο που η bull market μόλις έκλεισε τα 9 χρόνια (9 Μαρτίου) και κατά την οποία, να σημειώσουμε, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η μόνη αγορά που σημειώνει απώλειες είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τις 9 Μαρτίου του 2009 ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει 34%, τη στιγμή που ο S&P 500 έχει αυξηθεί 390%, ο ρωσικός Micex 370%, ο Hang Seng 271%, ο Nikkei 255%, ο DAX 235%, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 226%, ο ιταλικός FTSE MIB 150% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 125%.

  Οι νέες συστάσεις από τους οίκους

  Στο πλαίσιο αυτό, το ξεκίνημα των stress tests των τραπεζών και οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των εισηγμένων, αλλά και των προβλέψεων των τραπεζών για τον αντίκτυπο που θα έχει στην κεφαλαιακή του θέση η εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9, έδωσαν το έναυσμα στους διεθνείς αναλυτές να ξεκινήσουν ένα νέο μπαράζ εκθέσεων για τις ελληνικές μετοχές, όπου σε γενικές γραμμές εμφανίζονται αισιόδοξοι.

  Η Goldman Sachs εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για το αποτέλεσμα των stress tests μετά το ταξίδι της στην Ελλάδα, όπου είχε συναντήσεις με τις ελληνικές τράπεζες. Η αίσθηση από τα meetings έδειξε πιο εποικοδομητικά στοιχεία για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των stress tests και περαιτέρω ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης. Οι συζητήσεις κατέδειξαν, επίσης, την ανάγκη περαιτέρω περικοπών του κόστους για τις τράπεζες, με στόχο την αντιστάθμιση των πιέσεων στα έσοδα και των κινδύνων γύρω από την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

  Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση "Βuy" για την Alpha Bank και τη σύσταση "Νeutral" για την Εθνική, τη Eurobank και την Πειραιώς. Η νέα τιμή-στόχος για την Αlpha Βank είναι στα 2,36 ευρώ, από 2,40 ευρώ, και για τη Eurobank τα 0,88 ευρώ, από 0,85 ευρώ, ενώ σταθερές διατήρησε τις τιμές-στόχους για την Εθνική Τράπεζα (0,28 ευρώ) και την Τράπεζα Πειραιώς (3,10 ευρώ).

  Τον χορό των αποτελεσμάτων των τραπεζών άνοιξε η Eurobank, με τη Wood να σημειώνει ότι είναι θετική η μείωση των εκτιμήσεων της τράπεζας για τα NPEs, καθώς αυτό υποδεικνύει βελτίωση στην ποιότητα των assets της ελληνικής τράπεζας, ενώ τα περισσότερα από τα οικονομικά μεγέθη του δ' τριμήνου του 2017 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της. Σύμφωνα με τη Wood, η Eurobank θα κατορθώσει εκ νέου να ξεπεράσει τους στόχους για τη μείωση των NPEs και στο τρέχον έτος, μέσω πωλήσεων NPLs και απομειώσεων.

  Θετική εμφανίζεται και η Citi για τη βελτίωση της ποιότητας των assets της Eurobank και για την ενισχυμένη κεφαλαιακή της θέση, δίνοντας σύσταση "Νeutral" στη μετοχή της εν όψει του stress test.

  Η Morgan Stanley διατηρεί τη σύσταση "Εqual weight" για τη Eurobank, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση των κεφαλαίων το δ' τρίμηνο ήταν αξιοπρεπής, ωστόσο η επίπτωση του IFRS 9 ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου, καθώς θα φτάσει στις 16 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος να φτάσει στις 290 μονάδες βάσεις, ενώ η M.S είχε εκτιμήσει ότι θα έφτανε τις 215 μονάδες βάσης.

  Στα 0,65 ευρώ διατήρησε την τιμή-στόχο της Eurobank η Bank of America Merrill Lynch μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δ' τριμήνου του 2017, με σύσταση "Underperform", ενώ η AXIA σημείωσε πως η μείωση των NPEs ήταν σημαντική και οι στόχοι του 2018 είναι εντός τροχιάς, ενώ το κεφαλαιακό μαξιλάρι φαίνεται αρκετό για να αντιμετωπιστούν τα stress tests.

  Σύσταση "Buy" και τιμή-στόχο τα 22 ευρώ δίνει για τη μετοχή της Motor Oil η UBS, εστιάζοντας στην αύξηση της τάξης του 7,64% που σημείωσαν τα καθαρά κέρδη μετά φόρων της εταιρείας, φτάνοντας στο επίπεδο των 315,1 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνει, η Motor Oil διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη EV/EBITDA 12μήνου στο 5,4, έναντι του 5ετούς μέσου όρου του 4,9 και του 7,1 που έχει ο κλάδος της ενέργειας.

  Η Bank of America Merrill Lynch, από την πλευρά της, διατηρεί στα 23,50 ευρώ την τιμή-στόχο της Motor Oil, με σύσταση "Βuy", μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος για το δ' τρίμηνο του 2017, στα οποία συνδυάζει υψηλή ποιότητα ενεργητικού διύλισης, τη λιγότερο ακριβή αποτίμηση και 7% μερισματική απόδοση την περίοδο. Όπως επισήμανε, η μετοχή διαπραγματεύεται με P/E στο 7,8 με βάση τις εκτιμήσεις του 2018, δηλαδή σε 10% discount από τον ευρωπαϊκό κλάδο.


  Σπάει τα κοντέρ ο τζίρος στα ομόλογα

  "Ηχηρό" σήμα σχετικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από τα ελληνικά assets δίνεται αυτή την περίοδο από την εικόνα της αγοράς των ελληνικών ομολόγων, τα οποία, όπως φαίνεται, έχουν πάρει τη σκυτάλη της βελτίωσης μετά το sell-off που έπληξε τόσο τις μετοχές όσο και τους κρατικούς τίτλους.

  Είναι σημαντικό πως τις δύο μόνο αυτές εβδομάδες του Μαρτίου ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά (ΗΔΑΤ) ξεπερνά αυτόν που σημειώθηκε ολόκληρο το 2017, ο οποίος και ήταν στα ίδια επίπεδα με αυτόν του 2016, δηλαδή κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ σε ημερήσια βάση από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας έσπασε και το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ, κάτι που έχουμε να δούμε στην αγορά ομολόγων από το 2014, οπότε η χρονιά είχε κλείσει με συνολικό τζίρο άνω των 10 δισ. ευρώ, με την απόδοση του 10ετούς να κλείνει τη χρονιά στο 9,6% έπειτα από μήνες έντονης μεταβλητότητας.

  Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, έχουν κινηθεί πτωτικά, με ένα διάλειμμα στα μέσα της εβδομάδας, όπου σημειώθηκε άνοδος (χωρίς ωστόσο εξάρσεις), λόγω της στροφής του ενδιαφέροντος των επενδυτών στην έκδοση του εντόκου, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται εντός του στόχου και πολύ χαμηλότερα από το επιτόκιο της αντίστοιχης έκδοσης πριν από 8 χρόνια (1,25%, έναντι 4,85%). Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι επενδυτές, παρά το... στραβοπάτημα με το 7ετές ομόλογο, συνεχίζουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στους ελληνικούς τίτλους, αφού κάλυψαν και το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης των 52 εβδομάδων.

  Όπως σημειώνει η Nomura, τα ελληνικά ομόλογα έχουν χάσει περίπου τα μισά από τα πρόσφατα κέρδη τους (από την ημέρα του swap), αλλά γενικά παραμένουν τα ευρωπαϊκά ομόλογα με τις καλύτερες επιδόσεις από τον Δεκέμβριο. Η κύρια εξέλιξη σε ό,τι αφορά την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα είναι η επιστροφή της στις αγορές με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, όπως τονίζει. Το sell-off που ακολούθησε την έκδοση αμφισβήτησε την ικανότητα της Ελλάδας να έχει τακτική πρόσβαση στην αγορά στο μέλλον. Αυτή η έκδοση ήρθε σε μια πιο δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, λόγω του risk-off κλίματος αλλά και της αβεβαιότητας γύρω από το μέλλον της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό, σύμφωνα με τη Nomura, θα αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης, ενώ οι εξελίξεις στην ελάφρυνση του χρέους και το τελικό cash buffer θα πρέπει να κάνουν την επόμενη μεγάλη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές πιο εύκολη.

  Η... σκανδάλη για το επόμενο ράλι, σύμφωνα με την ιαπωνική χρηματιστηριακή εταιρεία, θα μπορούσε να είναι η θετική είδηση για την τέταρτη αξιολόγηση, καθώς και το πακέτο της ελάφρυνσης του χρέους. Ωστόσο, εάν το ΔΝΤ ζητήσει την ενεργοποίηση της μείωσης του αφορολογήτου το 2019, οι εντάσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών ή μεταξύ του ΔΝΤ και των Βρυξελλών μπορεί να επιστρέψουν.

  Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη της Nuntius Sec., δυστυχώς τα ελληνικά assets δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν από τα κολοσσιαία προγράμματα νομισματικής στήριξης που "έτρεξαν" οι κεντρικές τράπεζες. "Τώρα που σταδιακά τα προγράμματα αυτά περιορίζονται, ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να καταβάλει υπέρογκες προσπάθειες για να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες ρευστότητας, με το δεκαετές κρατικό ομόλογο, πάντως, να δίνει θετικά μηνύματα".

  Σε ό,τι αφορά το Χ.Α., όπως σημειώνει, η απουσία θετικών εγχώριων καταλυτών και το χρηματιστηριακά ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον δυσκολεύουν την αυτονόμηση-υπεραπόδοση μιας περιφερειακής αγοράς όπως η ελληνική. Προς το παρόν, ο Γενικός Δείκτης χαρακτηρίζεται από χαμηλό τζίρο και μοιάζει "εγκλωβισμένος" στο εύρος τιμών 800-850 μονάδων, με πιθανό breakout (ανοδική διάσπαση) να δίνει ανοδικό στόχο στις παρυφές των 900 μονάδων και πιθανό breakdown (πτωτική διάσπαση) να στοχεύει στη συνέχεια τις 750. Όσο ο τραπεζικός κλάδος, με δεδομένη τη σημασία του για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, παίζει τον ρόλο του "μεγάλου ασθενή", είναι δύσκολο για το υπόλοιπο ταμπλό να "σύρει το κάρο", όσο και αν οι προοπτικές κερδοφορίας αρκετών εξωστρεφών ελληνικών εισηγμένων προοιωνίζονται θετικές.

  Το μπαράζ των εταιρικών ομολόγων και το comeback των IPOs

  CHIPITA, TEMEΣ, SUNLIGHT "βλέπουν" ταμπλό

  Μετά τις επιτυχημένες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που εισήχθησαν πέρυσι προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και άλλες εισηγμένες και μη εταιρείες αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να πάρουν τη σκυτάλη.

  Έτσι, μετά τις κινήσεις από εταιρείες όπως οι Μυτιληναίος, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Sunlight, Housemarket, MLS, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, των οποίων τα επιτόκια κυμάνθηκαν μεταξύ 3% και 5%, ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα αναμένεται να μπει και αυτός στον χορό των ομολογιακών εκδόσεων, με το ύψος της έκδοσης να τοποθετείται στα επίπεδα των 120 εκατ. ευρώ. Σκοπός είναι η άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου σε υποδομές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  Το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση εταιρικών ομολογιών που θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών εξετάζει και ο όμιλος B&F, που διαχειρίζεται τα brands BSB και Lynne. Εντός του επόμενου διαστήματος θα πραγματοποιηθεί η δημόσια προσφορά, με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων έως 25 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν τόσο με την υποκατάσταση υφιστάμενου δανεισμού όσο και με την οργανική ανάπτυξη του ομίλου στις αγορές του εξωτερικού και στην Ελλάδα.

  Και η Coral (πρώην Shell Hellas), 100% θυγατρική της Μότορ Όιλ Ελλάς, βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων για έκδοση εταιρικού ομολόγου μέσω δημόσιας προσφοράς και διαπραγμάτευση στο Χ.Α. Με σύμβουλο έκδοσης την Alpha Bank, η Coral θα επιδιώξει την άντληση έως 100 εκατ. ευρώ.

  Τέλος, αν και ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχει σχεδιασμός για έκδοση του πρώτου ομολόγου ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας στην Ελλάδα και θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, από την Costamare.

  Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν πως το 2018 θα είναι το έτος επιστροφής των δημόσιων εγγραφών για την εισαγωγή νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έπειτα από μια περίοδο... ξηρασίας τεσσάρων ετών. Αξίζει να σημειώσουμε πως η τελευταία εισαγωγή ήταν αυτή της ΕΛΤΕΧ Άνεμος στις 11/4/2014.

  Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους, ετοιμάζονται ενημερωτικά αρκετών εταιρειών, με την αρχή να κάνει η Chipita, η οποία αναμένεται να επιστρέψει στο ταμπλό με παράλληλη εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (AIM), ενώ σε πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg για τα μεγάλα ΙPOs που περιμένουν οι επενδυτές το 2018 συμπεριλαμβάνεται η δημόσια προσφορά της Chipita στο Λονδίνο, με την αποτίμηση της ελληνικής βιομηχανίας να εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Sunlight αλλά και η ΤΕΜΕΣ Costa Νavarino, καθώς και η R Energy 1 στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των φωτοβολταϊκών πάρκων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων