Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Φεβ-2018 16:09

  Credit Suisse: Ποιο "σήμα" θα ενεργοποιήσει μία νέα βίαιη διόρθωση στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Credit Suisse: Ποιο "σήμα" θα ενεργοποιήσει μία νέα βίαιη διόρθωση στις αγορές

  Η Credit Suisse εντοπίζει το επίπεδο στο οποίο μπορεί να βρεθούν οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και να οδηγήσουν σε ελεύθερη πτώση τις μετοχές, καθώς όπως επισημαίνει, τα υψηλότερα επιτόκια δεν επηρεάζουν πάντα αρνητικά τις μετοχές.

  Θεωρητικά, τα υψηλότερα επιτόκια κάνουν τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές, καθώς τα ομόλογα προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις και οι μετοχές χάνουν την ελκυστικότητά τους.

  Η Credit Suisse υποστηρίζει ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να ανησυχούν για αυτή τη δυναμική, τουλάχιστον όχι ακόμα. Ωστόσο, η τράπεζα προειδοποιεί για ενδεχόμενη αναταραχή στις αγορές, καθώς η Fed  προετοιμάζει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ελβετικής τράπεζας, οι μετοχές έχουν ιστορικά αυξηθεί εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων όταν η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ παρέμενε κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, αυτό το σημείο καμπής είναι η απόδοση του 3,5% ή περίπου 60 μονάδες βάσης πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

  Σύμφωνα με την άποψη της Credit Suisse λοιπόν, μόλις η απόδοση των 10ετών Treasuries ξεπεράσει το 3,5%, αυτό θα ανοίξει την πόρτα της ισχυρής διόρθωσης στις μετοχές. Η ιστορία δείχνει πως οι μετοχές σημειώνουν θετικές αποδόσεις από το 2014 όταν η απόδοση των Treasuries διαμορφωνόταν στο 3% ή χαμηλότερα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, μόλις τα αμερικάνικα yields "γράψουν" 3,5%, οι μετοχές θα πάρουν την κατηφόρα.

  "Οι μετοχές ανταποκρίνονται θετικά στις αυξήσεις των επιτοκίων, μέχρι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ φτάσουν σε κάποιο συγκεκριμένο όριο", όπως τονίζει ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Credit Suisse, Jonathan Golub, σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας. "Η έρευνά μας δείχνει ότι το 1991-2014, το όριο αυτό ήταν το 5%-6%, αλλά μειώθηκε στο 3,5% τα τελευταία χρόνια."

  Ελευθερία Κούρταλη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων