Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Φεβ-2018 20:00

  Χρηματιστήριο: Πόσο θα διαρκέσει το "γκάζι-φρένο" για τις μετοχές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Από την Ελευθερία Κούρταλη

  Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τα ελληνικά assets δημιουργούν οι ισχυρές αναταραχές στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, αλλάζοντας άρδην το κλίμα στην αγορά, που είχε βελτιωθεί εντυπωσιακά το τελευταίο διάστημα και είχε στείλει τόσο το ελληνικό Χρηματιστήριο όσο και τα ελληνικά ομόλογα σε ένα ισχυρό ράλι. Το ξέσπασμα του διεθνούς sell-off στις 2 Φεβρουαρίου το οποίο και πάτησε το κουμπί της risk-off διάθεσης στα χαρτοφυλάκια, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για ισχυρές πιέσεις στην αγορά, οι οποίες διατηρήθηκαν αλλά και εντάθηκαν μετά και την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου η οποία καταλήγει να είναι ένα "κακό" στοίχημα για όσους επενδυτές την υποστήριξαν.

  Επιφυλάξεις

  Το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο στα τέλη Ιανουαρίου ξεπέρασε τις 886 μονάδες και ενδοσυνεδριακά έφθασε στις 895 μονάδες, βρέθηκε μέσα σε λίγες ημέρες κάτω και από τις 820 μονάδες, διαγράφοντας σχεδόν όλα τα κέρδη που σημείωνε από τις αρχές του έτους. Η υποχώρηση αυτή συνοδεύτηκε και με έκρηξη της μεταβλητότητας, ενώ οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες ήταν μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνιστών του δυναμικού ριμπάουντ της αγοράς από τις αρχές Δεκεμβρίου, χτυπήθηκαν έντονα χάνοντας μέσα σε δύο εβδομάδες έως και 11%, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 9%, την Eurobank 8,4%, την Εθνική Τράπεζα 11% και την Alpha Bank 6,3%.

  Σε αυτό το πλαίσιο, οι ξένοι επενδυτές οι οποίοι αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς πάτησαν "φρένο", ενώ οι shorts οι οποίοι είχαν "καεί" στο πρόσφατο ράλι του Χ.Α. παραμένουν "ετοιμοπόλεμοι" αφού διατηρούν τις επιθετικές τους διαθέσεις σε τράπεζες και ΔΕΗ, βλέποντας πως το κλίμα επιδεινώνεται ποντάροντας σε διατήρηση της αβεβαιότητας και των πιέσεων στο επόμενο διάστημα.

  Έτσι, τα τρία βρετανικά funds τα οποία είχαν παραμείνει "σιωπηλά" για αρκετό διάστημα χωρίς να αλλάζουν τις θέσεις φαίνεται πως από το ξέσπασμα του sell-off έχουν αρχίσει και αναδιαρθρώνουν τα στοιχήματά τους, έχοντας το βλέμμα έντονα στραμμένα στις τραπεζικές μετοχές. Το Oceanwood Capital Management διατηρεί short θέσεις 0,60% επί των μετοχών της Alpha Bank και 0,70% επί των μετοχών της Εθνική. Το Lansdowne Partners έχει short θέσεις ύψους 1,51% στην Πειραιώς, 0,80% στην ΔΕΗ και 0,62% στην Eurobank. Τέλος, το Marshall Wace "κρατά" το σορτάρισμά του στην Πειραιώς (0,80%) αλλά και στην Εθνική (0,68%).

  Το comeback της επιφυλακτικότητας στην αγορά είναι γεγονός αφού, πρώτον, οι επενδυτές είναι πλέον πιο προσεκτικοί διεθνώς έχοντας μειώσει το ρίσκο στα χαρτοφυλάκιά τους, και δεύτερον, βλέπουν πως η Ελλάδα έχει αρχίσει και πάλι και... αναβοσβήνει αβεβαιότητα. Η υπόθεση της Novartis έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τον παράγοντα πολιτική αστάθεια στη χώρα και σε συνδυασμό με το Σκοπιανό αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα που δημιουργούν γεωπολιτικούς κινδύνους, οι επενδυτές βλέπουν πως το περιβάλλον έχει επιβαρυνθεί έντονα σε σύγκριση με αυτό που υπήρχε στην χώρα μέχρι πρόσφατα όταν το μόνο που θέμα που αφορούσε την Ελλάδα ήταν η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και οι προοπτικές για επιτυχή έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

  Προσωρινό το "φρένο"

  Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η αλλαγή κλίματος και οι πωλήσεις που σημειώθηκαν στο Χ.Α. αναμένεται να διατηρήσουν την επιφυλακτικότητα πάνω από τις ελληνικές μετοχές αφού η Ελλάδα, ως αναδυόμενη αγορά, είναι ευάλωτη στα εξωτερικά σοκ, ενώ η εκκρεμότητα που αφορά τις ελληνικές τράπεζες δημιουργεί ερωτηματικά έστω και αν οι αναλυτές δεν βλέπουν ότι από τα stress tests θα προκύψουν σημαντικές κεφαλαιακές ελλείψεις.

  Σύμφωνα με πρόσφατο note της UBS oι υποστηρικτικοί παράγοντες για την ελληνική αγορά, όπως η οικονομική ανάκαμψη, η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, και η αναμενόμενη περαιτέρω συσσώρευση του cash buffer έτσι ώστε η χώρα να βγει από το πρόγραμμα, έχουν ήδη λίγο-πολύ αποτιμηθεί. Ο δείκτης MSCI Greece διαπραγματεύεται πλέον με premium πάνω από 20% του μακροπρόθεσμου μέσου και με το υψηλότερο p/e από το 2006, ενώ διαπραγματεύεται επίσης με premium σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές. Έτσι, οι ελληνικές εισηγμένες πρέπει να προσφέρουν περαιτέρω βιώσιμες βελτιώσεις στους δείκτες κερδοφορίας για να δικαιολογήσουν νέα κέρδη στο ταμπλό.

  Εύθραυστη η εμπιστοσύνη

  Όπως υποστηρίζει ο κ. Γιάννης Βλαχάκης, σύμβουλος διοίκησης στην Κύκλος Χρηματιστηριακή, η αναστάτωση στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό και με τις εγχώριες αναταράξεις σε πολιτικό κυρίως επίπεδο έχουν φρενάρει την ανοδική τάση που είχε αποκτήσει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά τους τελευταίους μήνες. Η έλλειψη εγχώριων θετικών καταλυτών αυτή την περίοδο έχει αυξήσει την εξάρτηση των εγχώριων χρηματιστηριακών διακυμάνσεων από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Το αποτέλεσμα είναι να έχει επιβαρυνθεί το κλίμα στην εγχώρια αγορά. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο κ. Βλαχάκης, η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων η οποία ήταν με ταχύτερους ρυθμούς από τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας δείχνει πόσο εύθραυστη είναι ακόμα η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική περίπτωση.

  Αντίστοιχοι είναι και οι τριγμοί που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό Xρηματιστήριο όπου ο Γενικός Δείκτης, αφού προσέγγισε τα επίπεδα των 890 μονάδων, έχει επιστρέψει στην περιοχή των 810-820 μονάδων όπου τεχνικά υπάρχει ένα πρώτο επίπεδο στήριξης, ενώ περαιτέρω πίεση μπορεί να δοκιμάσει τα επίπεδα των 780 μονάδων.

  Μέχρι στιγμής, ενώ βραχυπρόθεσμα το κλίμα έχει διαρραγεί, παραμένουμε σε θετική μεσοπρόθεσμη τροχιά με βάση το βασικό σενάριο των εγχώριων εξελίξεων που προβλέπει επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, έναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με βάση τη γαλλική πρόταση σύνδεσης με τους ρυθμούς ανάπτυξης και θετική έκβαση των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.

  Εάν, λοιπόν, δεν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση του διεθνούς κλίματος αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκη, να υπάρξει αρχικά σταθεροποίηση της αγοράς στο τρέχον εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη (810 - 880) και εφόσον οι εγχώριες εξελίξεις κινηθούν με βάση το θετικό σενάριο θα μπορούσαμε σε επόμενη φάση να δούμε επίπεδα Γενικού Δείκτη ανώτερα των 900 μονάδων.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων