Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Δεκ-2017 13:25

  UBS: Tα ελληνικά ομόλογα στις κορυφαίες επενδυτικές προτάσεις για το 2018

  UBS: Tα ελληνικά ομόλογα στις κορυφαίες επενδυτικές προτάσεις για το 2018
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Το ευρώ, οι ιταλικές τράπεζες και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι οι κορυφαίες επενδυτικές ιδέες για το 2018, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της UBS, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης θα διευρυνθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

  Ο παγκόσμιος πληθωρισμός πρόκειται να αυξηθεί με μέτριο ρυθμό κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αλλά θα παραμείνει χαμηλός σε ιστορικούς όρους και θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική με σταθερό και βιώσιμο ρυθμό, όπως σημειώνει η ελβετική τράπεζα.

  Όπως επισημαίνει, το ισχυρό παγκόσμιο σκηνικό θα πρέπει να καλλιεργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για τις οικονομίες της ευρωζώνης έτσι ώστε να συνεχίσουν την αποκατάσταση των ισολογισμών τους, ενώ το πέρας των ιταλικών εκλογών, εάν τα πράγματα εξελιχθούν θετικά και σύμφωνα με τις προσδοκίες, θα μπορούσε να περιορίσει τις ανησυχίες γύρω από την πολίτικη της περιοχής που κυριαρχούσαν τα τελευταία χρόνια.

  "Ταύρος" για το ευρώ

  "Έχουμε bullish στάση για το ευρώ και τα ευρωπαϊκά assets τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές υποεκτιμούν τις ισχυρές βάσεις της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και ασχολούνται υπερβολικά με τα πολιτικά / διαρθρωτικά θέματα. Η bullish στάση μας συνεχίζεται και το 2018", σημειώνει η τράπεζα.

  Όπως προσθέτει, η συμβολή των επενδύσεων στην ανάπτυξη προσεγγίζει τώρα τις τάσεις πριν από την κρίση, έχοντας υστερήσει σημαντικά για αρκετά χρόνια. Το σημαντικό είναι ότι οι επενδύσεις έχουν σημαντικό περιθώριο να επιστρέψουν σε επίπεδα προ κρίσης. Μια περαιτέρω ανάκαμψη στις επιχειρηματικές επενδύσεις θα βοηθήσει έτσι ώστε η ανάκαμψη της ευρωζώνης να συμπεριλάβει κλάδους της οικονομίας που δεν είχαν επηρεαστεί προηγουμένως από την ανάκαμψη, καθώς και χώρες που προηγουμένως είχαν αφεθεί στο περιθώριο.

  "Το εύρος της ανάκαμψης αποδεικνύεται από την ουσιαστική σύγκλιση των ρυθμών ανάπτυξης στην περιοχή και αυτό θα κάνει την ανάκαμψη να έχει διάρκεια. Η ανάκαμψη στην ευρωπεριφέρεια θα συνεχιστεί, δεδομένης της σημαντικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που έχει δημιουργηθεί, και η πρόσφατη απότομη ανάκαμψη των εξαγωγών θα λειτουργήσει ως πρόσθετη στήριξη", επισημαίνει η UBS.

  Περαιτέρω θετικοί παράγοντες, οι οποίοι είναι θετικές κινητήριες δυνάμεις για τις τιμές των assets, θα μπορούσαν επίσης να προκύψουν από τη ευρωζώνη, κυρίως χάρη στην προηγούμενη δράση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

  Όπως σημειώνει, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών και τα νομίσματα όπως η τσεχική κορόνα και το πολωνικό ζλότυ αποτελούν όλα καλές επενδυτικές ιδέες σε αυτό το περιβάλλον, μαζί με το ευρώ, το οποίο η UBS προβλέπει ότι θα αγγίξει το 1,25 έναντι του δολαρίου μέχρι τα τέλη του 2018 και το 0,9500 έναντι της στερλίνας.

  Οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναμένουν ότι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου στη ζώνη του ευρώ θα επιταχυνθεί στο 4,4%, από 3,8%. Αυτό θα υποστηρίξει τη συνεχή ανάκαμψη των ευρωπαϊκών όγκων εισαγωγών και θα βοηθήσει τις προοπτικές για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

  Bullish για την Ελλάδα

  Οι πολιτικοί κίνδυνοι υποχωρούν καθώς η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται όλο και περισσότερο με τα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης. Στο μέτωπο του χρέους, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ουσιαστικά μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από τους επίσημους πιστωτές της, από ότι εκτιμά η αγορά.

  "Είμαστε long στα μακροπρόθεσμα και τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα καθώς θεωρούμε πως αυτός είναι ένας ελκυστικός τρόπος να τοποθετηθεί κανείς για την περαιτέρω εξομάλυνση του υψηλού risk premium που εξακολουθεί να είναι ενσωματωμένο στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική καμπύλη αποδόσεων", υπογραμμίζει.

  Εν τω μεταξύ, τα υψηλά επιτόκια σημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι ένα καλό "carry trade", το οποίο περιλαμβάνει τον δανεισμό σε ένα νόμισμα χαμηλού επιτοκίου για την αγορά assets υψηλού επιτοκίου, όπως προσθέτει.

  Η ευκαιρία της Ιταλίας

  Τους τελευταίους μήνες, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2018. Παράλληλα, η ιταλική οικονομία επιταχύνθηκε σημαντικά, με ετήσιο ρυθμό αύξησης στο 1,8% στο τρίτο τρίμηνο και οι δείκτες αισθήματος  δείχνουν ότι η δυναμική της ανάπτυξης παραμένει ισχυρή στο δ' τρίμηνο.

  Όπως επισημαίνει η UBS, η ταχύτερη ανάπτυξη στην Ιταλία θα έχει θετική επίδραση στην πιστωτική αξιολόγηση της χώρας, στο κόστος δανεισμού και στη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό, και το πέρας των εκλογών του επόμενου έτους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του ακόμη υψηλού risk premium των ιταλικών τραπεζικών μετοχών.

  "Ειδικά οι ιταλικές τράπεζες προσφέρουν μια ελκυστική επενδυτική ευκαιρία. Οι τράπεζες μεσαίας κεφαλαιοποίησης της Ιταλίας (Banco BPM, UBI, BPER) έχουν υποαποδόσει σημαντικά σε σχέση με τις ευρωπαϊκές (κατά 10-18%) μετά τη δημοσίευση των οδηγιών της ΕΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Οκτώβριο".

  Η UBS συστήνει αγορά του δείκτη FTSE Italia All-Share Banks για έκθεση στην αναμενόμενη ανάκαμψη των τιμών των μετοχών σε ολόκληρο τον κλάδο.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων