Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Οκτ-2017 16:10

  ABN Amro: Το μεγάλο comeback, "οργασμός" καλυμμένων ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες

  ABN Amro: Το μεγάλο comeback, "οργασμός" καλυμμένων ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην μεγάλη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην αγορά καλυμμένων ομολόγων αναφέρεται η ABN Amro, υπογραμμίζοντας την τεράστια επιτυχία που σημείωσε η Εθνική Τράπεζα.

  Όπως σημειώνει, η Εθνική Τράπεζα επέστρεψε επιτυχώς στην αγορά των καλυμμένων ομολόγων, αντλώντας εύκολα 750 εκατ. ευρώ με τριετές καλυμμένο ομόλογο. Το ομόλογο ήταν κατηγορίας sub-investment και κατά συνέπεια το deal προσφέρθηκε με βάση την απόδοση (αρχικά στο 3,25%) και αγοράστηκε κυρίως από μη παραδοσιακούς επενδυτές καλυμμένων τίτλων.

  Η ζήτηση, όπως τονίζει η ΑΒΝ Αmro, ήταν ισχυρή, γεγονός που επέτρεψε μία απόδοση της τάξης του 2,9%. Αυτό οδήγησε σε μια σημαντική ανάκαμψη σε σύγκριση με άλλα καλυμμένα ομόλογα, καθώς τα 3ετή ομόλογα του πυρήνα διαπραγματεύονται με αρνητική απόδοση, ενώ τα 3ετή ομόλογα της περιφέρειας προσφέρουν μια ελαφρώς θετική απόδοση.

  Όπως τονίζει η τράπεζα, η έκδοση πωλήθηκε κυρίως στους διαχειριστές κεφαλαίων. Τα στατιστικά στοιχεία του deal έδειξαν ότι 110 επενδυτές έδωσαν προσφορές αξίας 1,9 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου / Ιρλανδίας αντιπροσώπευσαν το 46%, ενώ το 15% αφορούσε τη Γερμανία, το 14% στην Ιταλία, το 6% στις Σκανδιναβικές χώρες και το 5% την υπόλοιπη Ευρώπη.

  Η κατανομή ανά τύπο επενδυτή έδειξε ότι το 56% της συμφωνίας αγοράστηκε από διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, 17% από τράπεζες, 14% από hedge funds και 11% από κεντρικές τράπεζες / επίσημα ιδρύματα.

  Συνολικά, αυτό έδειξε ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων ήταν πράγματι οι μεγαλύτεροι επενδυτές στη συμφωνία, πιθανώς αντανακλώντας την ελκυστική απόδοση για ένα τέτοιο βραχυπρόθεσμο ομόλογο.

  Σε γενικές γραμμές, τονίζει η τράπεζα, το δυναμικό comeback αντικατοπτρίζει ότι η ελληνική οικονομία σταδιακά απομακρύνεται από τα χειρότερα, με αποτέλεσμα την αύξηση των τραπεζικών αναγκών χρηματοδότησης.

  Στα ίδια βήματα κινείται και η Eurobank, σημειώνει η ABN Amro. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει τα βήματα της Εθνικής Τράπεζας, εκδίδοντας άμεσα ένα 3ετές conditional pass-through (CPT)  καλυμμένο ομόλογο, ενώ από την Τετάρτη βρίσκεται σε roadshow για το deal.

  Τα νέα ομόλογα θα εκδοθούν από το πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ της τράπεζας, το οποίο έχει αξιολόγηση B3 από την Moody's. Αυτό σημαίνει ότι το ομόλογο θα είναι sub-investment grade και δεν θα συμπεριληφθεί στον δείκτη καλυμμένων ομολόγων iBoxx euro. Επιπλέον, η δομή του CPT μοιάζει με αυτή της Εθνικής Τράπεζας.

  Τέλος, όπως αναφέρει η ABN, ο εκδότης δεσμεύεται σε ένα ελάχιστο επίπεδο over-collateralisation (OC) της τάξης του 25%, ενώ το ανώτατο όριο για τον δείκτη LTV (ο λόγος του ύψους του στεγαστικού δανείου προς την εμπορική αξία του ακινήτου) είναι 80% για στεγαστικά δάνεια. Η Eurobank ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι να διατηρηθεί η δομή του προγράμματος στα πλαίσια των προϋποθέσεων που απαιτούνται για το τρίτο πρόγραμμα αγορών καλυμμένων ομολογιών της ΕΚΤ, CBPP3.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ