Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Σεπ-2017 20:00

  Υψηλές προσδοκίες στο Χ.Α., αλλά… λείπουν καύσιμα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Υψηλές προσδοκίες στο Χ.Α., αλλά… λείπουν καύσιμα

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε μια περίοδο που η ρευστότητα στις αγορές εντείνεται, με τις γεωπολιτικές (Β. Κορέα) και πολιτικές (γερμανικές εκλογές) εξελίξεις να κυριαρχούν, το Χρηματιστήριο της Αθήνας μπορεί να παραμένει μια από τις ευρωπαϊκές αγορές με τα υψηλότερα κέρδη το 2017 (+28%), ωστόσο από τα μέσα του Ιουλίου βρίσκεται σε... ακινησία.

  Το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί λόγω της ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης και της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου έφερε το Χ.Α. στα επίπεδα των 850 μονάδων (υψηλό έτους στις 859 μονάδες στις 17/7). Η έξοδος ήταν επιτυχής, αποτυπώθηκε νωρίτερα στα yields των ελληνικών ομολόγων (αλλά και στις εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις που πραγματοποιήθηκαν, όπως αυτή της Μυτιληναίος και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), έκτοτε όμως αναζητείται ο νέος καταλύτης για τη συνέχεια.

  Πρόβλημα η ρευστότητα

  Επί της ουσίας, τίποτα δεν έχει αλλάξει στο outlook της αγοράς, που παραμένει εσωστρεφής και στο περιθώριο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Για ένα τόσο ρηχό χρηματιστήριο όπως το ελληνικό, με τις αυγουστιάτικες συνεδριάσεις να κινούνται στα επίπεδα των 25 εκατ. ευρώ ημερήσιου τζίρου (ακόμα και χαμηλότερα των 20 εκατ. ευρώ σε ημέρα που ήταν κλειστό, λόγω αργίας, το Xρηματιστήριο του Λονδίνου), δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Όταν 12 δεικτοβαρείς μετοχές διαμορφώνουν κατά 68,8% τη διακύμανση του Γενικού Δείκτη και σχεδόν 75% του FTSE-25, είναι σαφές πώς διαμορφώνεται η τάση.

  Παρ' όλα αυτά, η ελληνική αγορά συνεχίζει να παραμένει σε ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης, όχι όσο δώδεκα ή και έξι μήνες νωρίτερα, ωστόσο επαρκώς ικανοποιητικά ώστε να συνεχίζει να προσελκύει ενδιαφέρον. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο ΟΤΕ. Με την S&P να αναβαθμίζει προ μηνός τις προοπτικές του Οργανισμού, η Eurobank Equities προ ημερών διατήρησε τη μετοχή της εταιρείας στις κορυφαίες της επιλογές (με σύσταση "Αγορά"), αναφέροντας ότι, εκτός από growth play, ο ΟΤΕ εξελίσσεται και σε ένα divident play. Επίσης, η  Morgan Stanley τόνισε πως η μετοχή είναι φθηνότερη απ’ ό,τι φαίνεται, με τους αναλυτές να υπολογίζουν ότι ο ΟΤΕ κινείται με ένα εκτιμώμενο για το 2018 EV/EBITDA στο 3,9, όταν ο μέσος όρος του ανταγωνισμού είναι στο 6.

  Ευνοϊκά reports

  Ταυτόχρονα, η πλειονότητα των νέων εκθέσεων για ελληνικές μετοχές δίνει σημαντικά υψηλότερες τιμές-στόχους, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσιοποιούνται επιβεβαιώνουν την πορεία βελτίωσης και ενίσχυσης των μεγεθών για τις περισσότερες εισηγμένες.

  Αντιπροσωπευτική είναι η έκθεση της NBG Securities για τη Motor Oil, στην οποία κάνει λόγο για "αστρονομική λειτουργική απόδοση" ("stellar operating performance") αναφορικά με τα αποτελέσματα του β' τριμήνου του 2017. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι και τα επόμενα τρίμηνα ο όμιλος θα παρουσιάσει ισχυρά αποτελέσματα, δίνοντας τιμή-στόχο στα 22,20 ευρώ (από 19,77 ευρώ προηγουμένως), διατηρώντας τη σύσταση "Υπεραπόδοση".

  Αντίστοιχα, νέα υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Jumbo, στα 16,5 ευρώ (από 13,6 ευρώ), δίνει η Beta Securities σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση "Ουδέτερη". Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η αύξηση στην τιμή-στόχο οφείλεται στη μείωση του ρίσκου και σε μικρές αναβαθμίσεις των προβλέψεων για τα κέρδη ανά μετοχή. Η Beta προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας στην τρέχουσα χρήση αναμένεται να αυξηθούν κατά 8%, στα 131,3 εκατ. ευρώ.

  Από την πλευρά τους, οι traders επισημαίνουν ότι τυχόν διόρθωση της αγοράς θα αποτελέσει ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις σε έναν στενό κύκλο μετοχών, που δίνουν και την κατεύθυνση στο ταμπλό.

  Τι γίνεται με τις τραπεζικές μετοχές

  Οι παράγοντες ανησυχίας που δεν πρέπει να αγνοηθούν

  Aπό τις αρχές του έτους τα ελληνικά 10ετή ομόλογα συνεχίζουν να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη στην Ευρωζώνη, με πτώση κατά 254 μονάδες βάσης και, από το 7,1%, στο 5,4% περίπου σήμερα. Η εικόνα που παρουσίασαν τον Αύγουστο δεν θα πρέπει να παραπλανά, καθώς υπήρξαν κινήσεις profit taking, ωστόσο το ζήτημα της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη θα καθορίσει τη συνέχεια.

  Οι προσδοκίες για καθυστέρηση του tapering (ή για ένα soft tapering), η άνοδος του ευρώ και ο υψηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχουν αυξήσει τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αποσύρει γρήγορα τα νομισματικά μέτρα τόνωσης. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ήδη κινητικότητα στην αγορά ομολόγων, που αποτελεί πάντα προπομπό κινήσεων στα χρηματιστήρια μετοχών.

  Κρίσιμη αξιολόγηση

  Την ίδια στιγμή, υπάρχουν παράγοντες ανησυχίας που δεν θα πρέπει να αγνοηθούν και σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και τη μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Πρόκειται για δύο παράγοντες που σχεδόν μόνιμα επαναλαμβάνονται στα reports των ξένων οίκων και οι οποίοι αναμένεται να κυριαρχήσουν στο επικείμενο επενδυτικό roadshow που θα πραγματοποιήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου.

  Παράλληλα, αναλυτές και οίκοι συνεχίζουν να εστιάζουν στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Προ ημερών η Goldman Sachs σημείωσε πως στους βασικούς κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα και τις εγχώριες τράπεζες περιλαμβάνονται η ποιότητα του ενεργητικού και οι top line τάσεις, η πρόοδος στην αναδιάρθρωση των τραπεζικών ομίλων, η απομόχλευση, καθώς και οι συνθήκες χρηματοδότησης. Επιπλέον, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα συνδέεται και με τη μείωση της εξάρτησης των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον μηχανισμό του Ευρωσυστήματος για έκτακτη ρευστότητα.

  Πάνω από όλα, όμως, βρίσκεται η πορεία ολοκλήρωσης της προσεχούς γ' αξιολόγησης. Τυχόν σημαντικές καθυστερήσεις και εμπόδια θα αποτελέσουν παράγοντα αποσταθεροποίησης της προσπάθειας να αποκατασταθεί το επενδυτικό και οικονομικό κλίμα. Επιπλέον, αναφέρει η Alpha Bank, η προσέλκυση μεγάλων άμεσων ξένων επενδύσεων προϋποθέτει την ταχεία –εντός του φθινοπώρου– ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης.

             

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων