Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 27-Αυγ-2017 20:00

  Oι φόβοι για διόρθωση στις αγορές και η ξηρασία του Χ.Α.

  Oι φόβοι για διόρθωση στις αγορές και η ξηρασία του Χ.Α.
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Ελευθερίας Κούρταλη, Νίκου Χρυσικόπουλου

  Τα 24 εκατ. ευρώ που "τζίραρε" η αγορά την περασμένη Πέμπτη, εκτός από αρνητικό ρεκόρ σε επίπεδο συναλλαγών εδώ και πολλά χρόνια, αποτυπώνει με ακρίβεια το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών τις τελευταίες εβδομάδας: επενδυτική νημεμία, στα όρια της αδιαφορίας, τόσο από το εσωτερικό μέτωπο όσο και από τα ξένα desks. Ούτε καν η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch στάθηκε ικανή να αποτελέσει ένα ερέθισμα ανόδου, κάτι που σε άλλη περίσταση θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα μίνι ράλι τιμών. Είναι, όμως, αυτή η πραγματική εικόνα του Χρηματιστηρίου;

  Οι αριθμοί ξεγελούν στην περίπτωση του Χρηματιστηρίου. Ο Αύγουστος οδεύει προς το τέλος του με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει θετικό πρόσημο, ενώ η πλειονότητα των μετοχών διατηρεί τα σημαντικά κέρδη του προηγούμενου διαστήματος. Με τον βασικό δείκτη της αγοράς να βρίσκεται στο +30% από την αρχή του 2017, βασικούς τίτλους του FTSE 25 (όπως η Βιοχάλκο, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΓΕΚ Τέρνα, η Ελλάκτωρ, η Eurobank, η Motor Oil κ.ά.) να καταγράφουν αποδόσεις άνω του 50% στο ίδιο διάστημα, ένα συναλλακτικό διάλειμμα κρίθηκε απαραίτητο για τους "παίκτες" της αγοράς.

  "Φρέσκο" χρήμα

  Σε αντίθεση με άλλες εποχές στο Χρηματιστήριο, την τελευταία διετία ο Αύγουστος κινείται υποτονικά. Ακόμα και το 2015, όταν η αγορά άνοιξε έπειτα από έναν και πλέον μήνα στάσης των συναλλαγών λόγω της επιβολής των capital controls (κάτι που κυριολεκτικά σόκαρε τους ξένους επενδυτές, καθώς ήταν πρωτάκουστο για μια αγορά που ήθελε να συγκαταλέγεται στις ανεπτυγμένες), με εξαίρεση τις πρώτες συνεδριάσεις, εξάρσεις στο ταμπλό δεν υπήρχαν.

  Χρειάζεται, όμως, να δει κάποιος τη μεγάλη εικόνα. Το Χ.Α. βρίσκεται σχεδόν 50% υψηλότερα από τον περσινό Αύγουστο, ο τραπεζικός δείκτης στο +65% και υπάρχουν τουλάχιστον τρεις μετοχές του 25άρη με απόδοση άνω του 100%. Οι εισηγμένες έχουν ανακοινώσει κατά κόρον βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα και οι μετοχές τους παραμένουν (άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο) ελκυστικά αποτιμώμενες.

  Οι αναλυτές αναφέρουν πως διαρκές ζητούμενο είναι να μπει "φρέσκο" χρήμα, όμως αυτό φαίνεται ότι δύσκολα μπορεί να γίνει σε ευρεία έκταση από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια. Τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου δείχνουν ότι οι ενεργοί κωδικοί έχουν περιοριστεί κατά μέσο όρο σε επίπεδα κάτω των 10.000. Σε πολύ μεγάλο βαθμό η αγορά κινείται από τα ξένα χαρτοφυλάκια και, λόγω της ρηχότητάς της, αρκούν ορισμένοι θετικοί καταλύτες για να ανεβάσει εκ νέου ταχύτητα το Χ.Α.

  Καταλύτες

  Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί; Βραχυπρόθεσμα, το 12ο Annual Greek Roadshow του Χ.Α., που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, καθώς έρχεται να "προβάλει" την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και την εν γένει σταθεροποίηση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα.

  Για τον λόγο αυτό, η κυβερνητική εκπροσώπηση φέτος αποφασίστηκε να είναι ενισχυμένη και, για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, δύο πρώτης γραμμής υπουργοί, οι κ. Παπαδημητρίου και Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης και Υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος αντίστοιχα, έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στο roadshow. Ακόμα, όμως, σημαντικότερα είναι τα μηνύματα που στέλνει η ίδια η κυβέρνηση. Για τους αναλυτές, η πορεία της τρίτης αξιολόγησης είναι αυτή που μπορεί να αποτελέσει game changer.

  Προβληματισμός

  Από την άλλη πλευρά, η εικόνα των ελληνικών ομολόγων (κυριότερος σηματωρός για τη συνολική εικόνα των ελληνικών assets) δημιουργεί προβληματισμό για τη συνέχεια.

  Τα ελληνικά ομόλογα αντιμετώπισαν την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση της Fitch ως... "non-event", όπως είχαν αντιμετωπίσει και την έξοδο στις αγορές με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου. Από την ημέρα της εξόδου στις αγορές, που κάποιος θα περίμενε ένα δυναμικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα, και τώρα, μετά την αναβάθμιση της Fitch, που θα αναμενόταν αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τους ελληνικούς τίτλους, τα ελληνικά ομόλογα αρνούνται πεισματικά να σημειώσουν βελτίωση. Οι αποδόσεις στα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα (διετία) διαμορφώνονται στο 3,2% και παραμένουν στο ίδιο επίπεδο στο οποίο είχαν διαμορφωθεί μετά την έκδοση του 5ετούς. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα παραμένουν κολλημένες κοντά στο 5,6%.

  Αυτό δείχνει πως οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη πειστεί πως η Ελλάδα έχει αλλάξει οριστικά σελίδα και αυτό, σε συνδυασμό με τη μη ένταξη στο QE, κάνει τα πράγματα αποτρεπτικά για τους επενδυτές των ομολόγων. Όπως είχε σημειώσει πρόσφατα η Capital Economics, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έχουν αυξηθεί από την ημέρα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό "μπορεί να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές δεν είναι πλήρως πεπεισμένοι από τις προοπτικές της Ελλάδας". Στο ίδιο μήκος κύματος, ο στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, Daniel Lenz, σημειώνει πως "η Ελλάδα εξακολουθεί να ενέχει ρίσκο και να είναι ασταθής ως επένδυση, αλλά τουλάχιστον δεν είναι πλέον ένα μόλις βήμα μακριά από το default, αλλά δύο βήματα μακριά".

  Σημείο - "κλειδί"

  Οι αναλυτές θεωρούν πως η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ίσως να αποτελέσει τον πολυπόθητο καταλύτη και, την ίδια στιγμή, η καθυστέρησή της μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα εξόδου από τα ελληνικά assets.

  Πολλά, επίσης, θα κριθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και ας μην ξεχνάμε πως η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα λόγω... προσδοκιών. Όπως είπε, "το θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί χωρίς να προκληθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα προχωρήσει σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2018".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων