Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Ιουλ-2017 12:31

  Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με απόδοση 4,625% - στο 4,375% το κουπόνι

  Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ με απόδοση 4,625% - στο 4,375% το κουπόνι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:13

  Προσφορές που ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ υποβλήθηκαν για το ελληνικό πενταετές ομόλογο, ενώ με βάση τα τελικά στοιχεία το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,325% και η απόδοση στο 4,625%. 

  Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπήρχαν πάνω από 200 επίσημες προσφορές, η πλειοψηφία των οποίων αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds. 

  Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η νέα έκδοση ομολόγου δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλη ζήτηση, όσο το αντίστοιχο του 2014. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ορισμένοι επενδυτές δεν διατίθενται να αγοράσουν ελληνικό χρέος, διότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν χαμηλή αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους και δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

  Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι όταν η Ελλάδα πούλησε 3 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα με κουπόνι στο 4,75% το 2014, η ζήτηση έφτασε τα 20 δισ. ευρώ από 600 επενδυτές.

  Όπως σχολιάζει το Reuters, η Ελλάδα πώλησε χρέος σε ιδιώτες επενδυτές για πρώτη φορά μετά τρία χρόνια, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της οικονομικής ανεξαρτησίας και την έξοδο από το τρίτο διεθνές σχέδιο διάσωσης το επόμενο έτος. Η Αθήνα εκτιμά ότι το πενταετές ομόλογο αποτελεί μία δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βασιστεί στη χρηματοδότηση από την αγορά το επόμενο έτος.

  Παράλληλα, το Reuters επισημαίνει ότι η Αθήνα έχασε την πρόσβαση στην αγορά λίγο μετά την πώληση των ομολόγων το 2014, επειδή η πρόσφατα τότε εκλεγμένη αριστερή κυβέρνηση είχε διαμάχη με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους.

  Κάποιοι επενδυτές ίσως έχουν αποθαρρυνθεί από αυτή την εμπειρία, ανέφεραν αναλυτές, ιδίως όταν εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το χρέος της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται στο 180% της οικονομικής παραγωγής.

  "Το πρόβλημα με την πώληση ομολόγων είναι ότι ίσως υπάρχει σχετική απροθυμία των επενδυτών να δανείσουν σε μια σχεδόν αφερέγγυα χώρα", δήλωσε ο αναλυτής της ABN AMRO, Kim Liu. "Ανεξαρτήτως της επιτυχίας της έκδοσης, τα επίπεδα του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα" συμπλήρωσε.

  Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Ποσό προσφορών άνω των 4 δισ. ευρώ αφορά νέο χρήμα, ενώ οι ανταλλαγές με ομόλογα τις σειρές του  2014 έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. 

  Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τάση δείχνει ότι το επιτόκιο μπορεί να κινηθεί ακόμα και κάτω από το 4.75%. Οι επόμενες ώρες, πάντως, θεωρούνται πολύ κρίσιμες. 

  Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την μεγάλη ζήτηση για το ελληνικό χρέος, το Reuters μείωσε την εκτίμησή του για το επιτόκιο από 4,875% σε 4,75%, καθώς όπως εξηγεί η Ελλάδα φαίνεται πως θα πετύχει ένα καλύτερο deal σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

  Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει στις 16.00 ώρα Ελλάδος. 

  Όπως σχολιάζει στο Capital.gr o υπεύθυνος του τμήματος ομολόγων της BETA Securities, Κωνσταντίνος Μπούκας, με τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στο 4,75%, οι πιθανότητες για ακόμη καλύτερο επιτόκιο είναι σημαντικές. Όπως τονίζει, "το καλό είναι ότι βλέπουμε και ακούμε ότι υπάρχουν εντολές από ξένους επενδυτές με νέο χρήμα και αυτό σε συνδυασμό με την πρόσφατη επιτυχημένη έκδοση των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των ξένων για αυτούς τους τίτλους, δίνει την αίσθηση ότι ο κίνδυνος της Ελλάδας έχει καλή αποδοχή πλέον από το εξωτερικό".

  Όπως προσθέτει ο κ. Μπούκας, αυτό που θα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η κατανομή των Ελλήνων και των ξένων επενδυτών, όταν κλείσουν οι προσφορές καθώς και το πόσοι συμμετείχαν στην έκδοση με ανταλλαγή και πόσοι με νέα χρήματα". 

  "Έτσι", όπως καταλήγει ο κ. Μπούκας, "εν αναμονή και των λεπτομερειών της έκδοσης τις επόμενες ώρες, αυτή η κίνηση της Ελλάδας αποτελεί μία πολύ καλή, θετική, πρώτη κίνηση. Αυτή είναι η αίσθηση που έχουμε και από τους ξένους αναλυτές. Κλειδί είναι η συνέχιση του θετικού κλίματος όπως και η εικόνα που θα δείξουν οι επόμενες εκδόσεις στις οποίες θα προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο, με ομόλογα άλλων διαρκειών. Φυσικά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο η έξοδος στις αγορές σήμερα είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύ καλό ξεκίνημα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ