Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιουν-2016 23:36

  "Ανησύχησε" τη Wall Street η Yellen

  "Ανησύχησε" τη Wall Street η Yellen
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Διέγραψαν τα κέρδη τους οι αμερικανικοί δείκτες –τελικά- μετά τις αποφάσεις της Federal Reserve να διατηρήσει σταθερό το βασικό επιτόκιο αλλά και να δώσει "σήμα" για μια πιο σταδιακή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, λόγω των ανησυχιών για την οικονομία στις ΗΠΑ αλλά και με φόντο ένα ενδεχόμενο Brexit.

  Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed, βέβαια, οι αμερικανικοί δείκτες σημείωναν κέρδη.

  "Το Brexit ταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στη σημερινή απόφαση" ομολόγησε η J. Yellen, ενώ είπε ότι ένα Brexit "θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στο οικονομικό outlook των ΗΠΑ". Η ίδια πρόσθεσε πως η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει αβέβαιη. Ως εκ τούτου η Fed θα είναι προσεκτική στην χάραξη της νομισματικής της πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην οικονομία. 

  Υπενθυμίζεται ότι αμετάβλητο στο εύρος του 0,25% - 0,5% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Federal Reserve, κάνοντας λόγο για μικτά σήματα από την οικονομία τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Στα αρνητικά, συγκαταλέγει την επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά και τις "χλιαρές" επενδύσεις παγίων των επιχειρήσεων. Παράλληλα, κάνει λόγο για υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

  Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι της  Fed εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι σημειώνοντας πως η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να έχει επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα. Η καταναλωτική δαπάνη και ο στεγαστικός τομέας έχουν ενδυναμωθεί, ενώ υποχωρούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τις εξαγωγές. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Fed ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται κάτω από τον στόχο του 2%.

  Δείκτες – Στατιστικά

  Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 34,65 μονάδες (0,20%) και κλείνοντας στις 17.640,17 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 8,62 μονάδων (0,18%) φτάνοντας τις 4.834,93 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3,82 μονάδων (0,18%) κλείνοντας τις 2.071,50 μονάδες.

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 8 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Home Depot κλείνοντας στα 126,53 δολάρια με άνοδο 1,29 δολαρίων ή σε ποσοστό 1,03%. Ακολούθησαν η American Express με κλείσιμο στo +0,35%, όπως και η Caterpillar που έκλεισε με άνοδο 0,28%. 

  Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Goldman Sachs (-0,02%), η Coca Cola (-0,07%), η Du Pont (-0,14%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

  Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα η αμερικανική βιομηχανική παραγωγή λόγω κυρίως της επιβράδυνσης στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve.

  Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,4% τον Μάιο, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για πτώση 0,3%.Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μεγάλη υποχώρηση της παραγωγής στα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά η οποία κατέγραψε βουτιά 4,2%.

  Παράλληλα, υψηλότερα 0,4% διαμορφώθηκαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Μάιο εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους, σε μια ένδειξη ότι η επίδραση του φθηνού πετρελαίου στον συνολικό πληθωρισμό εξαφανίζεται.

  Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 0,4% τον Μάιο (εποχικά προσαρμοσμένη βάση), έναντι του προηγουμένου μήνα, αφού είχε αυξηθεί 0,2% τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, ανέμεναν αύξηση 0,3%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ