23:11 12/09
Wall: Νέα ιστορικά υψηλά για τον Nasdaq με ώθηση από τη Microsoft
Στην εβδομάδα, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,6%, ο Dow ανέβηκε σχεδόν 1% και ο Nasdaq πρόσθεσε 2%.
Ξεκινά εκ νέου την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών η Eurobank Equities, η οποία προσδίδει τη σύσταση "buy” και στις τρεις τράπεζες, ενώ ως την καλύτερη επενδυτική επιλογή προτείνει της Εθνική τράπεζα.
Η Eurobank Equities διατηρεί μια πιο "εποικοδομητική" στάση, όπως ανακοίνωσε, αφού εκτιμά ότι πλέον είναι πιο ελκυστική η αναλογία ρίσκου-απόδοσης, οι δείκτες κάλυψης τόκων είναι υψηλότεροι και υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά στην ποιότητα του ενεργητικού.
Στα θετικά στοιχεία, η Eurobank Equities συμπληρώνει ότι το κράτος συμμετέχει λιγότερο στις τράπεζες, έχει βελτιωθεί το πλαίσιο των κόκκινων δανείων αλλά και οι ηγεσίες των τραπεζών.
Ειδικότερα η Eurobank Equities προσδίδει τη σύσταση "buy” και στις τρεις τράπεζες, ενώ η τιμή στόχος των μετοχών της κάθε μίας διαμορφώνεται ως εξής:
• Alpha Bank: 2,95 ευρώ
• Εθνική Τράπεζα: 0,44 ευρώ
• Τράπεζα Πειραιώς: 0,25 ευρώ
Καταλύτες και ανησυχίες
Το πιο σημαντικό από εδώ και πέρα είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για έναν εκ των σημαντικότερων καταλύτη, δηλαδή την έναρξη των συζητήσεων για τη διαδικασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εξηγεί η Eurobank Equities.
"Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν κι άλλοι καταλύτες, όπως η πολιτική σταθερότητα, η διανομή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι πιθανές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και η βελτίωση της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Στους κινδύνους, η Eurobank Equities συμπεριλαμβάνει το πολιτικό ρίσκο αλλά και τα μακροοικονομικά δεδομένα, ωστόσο η χώρα φαίνεται διατεθειμένη πλέον να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τους διεθνείς πιστωτές της.
Προοπτικές κερδών
Οι νέες χαμηλότερες εκτιμήσεις της Eurobank Equities αντανακλούν μια σειρά αρνητικών παραγόντων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το επιβεβαρυμμένο οικονομικό περιβάλλον, η "φθαρμένη" κεφαλαιακή ρευστότητα του συστήματος, οι αναθεωρημένες δεσμεύσεις των τραπεζών, όπως περιγράφονται στα σχέδια αναδιάρθρωσής τους και η πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως η πώληση της Finansbank.
Ωστόσο η Eurobank Equities αναμένει οι τράπεζες να είναι κερδοφόρες το 2016 λόγω της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης. Περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας η Eurobank Equities βλέπει στην περίοδο 2018-19, δηλαδή αργότερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως (2017), με τις αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων κοντά ή λίγο πάνω από το 10%.
"Ομαλοποιητικές" τάσεις
Η "ομαλοποίηση" είναι πιθανή μετά την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ιδιαίτερα αν υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης. Δεδομένου ότι η επίτευξη της επιτυχούς πρώτης αξιολόγησης φαίνεται να είναι αρκετά δύσκολο έργο, η αγορά μπορεί να παραμείνει νευρική για κάποιο χρονικό διάστημα.
Σύσταση buy σε όλες τις τράπεζες, "αγαπημένη" η Εθνική
Αρκετά ελκυστική φαίνεται η αναλογία ρίσκου-απόδοσης των ελληνικών τραπεζών με αποτέλεσμα η Eurobank Equities να δίνει τη σύσταση "buy” και για τις τρεις τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα είναι η προτιμώμενη εξαιτίας του σταθερού ισολογισμού της.