Συνεχης ενημερωση
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:06
Ισχυρότατες πιέσεις δέχεται αυτήν την ώρα η μετοχή της Folli Follie, υποχωρώντας κατά 11% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, εξαιτίας ζητημάτων που εμφανίζεται να αντιμετωπίζει ο κινεζικός όμιλος Fosun Group, στρατηγικός συνεργάτης της FF Group και εκ των βασικών μετόχων της ελληνικής εισηγμένης.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η διαπραγμάτευση της Fosun International στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχει ανασταλεί, εξαιτίας δημοσιεύματος του περιοδικού Caixin ότι ο πρόεδρος Guo Guangchang έχει εξαφανιστεί και ότι τα στελέχη της εταιρείας δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του από το μεσημέρι της Πέμπτης. Η είδηση αυτή προκάλεσε ανησυχία λόγω του ότι τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί "κύμα” εξαφανίσεων Κινέζων επιχειρηματιών, κάτι που σχετίζεται με την επιβολή αυστηρότερων κανόνων εποπτείας από τις κινεζικές αρχές.
Η Fosun αποτελεί έναν από τους πλέον προβεβλημένους κινεζικούς ομίλους στην Ελλάδα και σημαντικός επενδυτής σε σειρά εταιρειών και assets, με ενδιαφέρον για αρκετά περιουσιακά στοιχεία της χώρας Πέραν της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie Group (13,85%), ο κινεζικός όμιλος συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα που έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής για το mega-project της αξιοποίησης της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, μαζί με τις Lamda Development και αραβικά επενδυτικά κεφάλαια.
Παράλληλα, εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για να συμμετάσχει σε σχήμα επενδυτών που θα διεκδικήσουν την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, ενώ εξέταζε σειρά τοποθετήσεων στο τουρισμό και σε άλλους κλάδους. Τον περασμένο Ιούλιο, στελέχη της Fosun Group είχαν συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, εκφράζοντας ικανοποίηση για την επενδυτική παρουσία τους στη χώρα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει βασικός επενδυτικός προορισμός της Fosun. Παράλληλα, γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να διευρύνουν τις επενδυτικές δραστηριότητες της Fosun Group, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κλάδο του τουρισμού και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η Fosun είναι από τον Μάιο του 2011 ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ελληνικού ομίλου, με ποσοστό 13,8%, επένδυση που υπολογίζεται πως ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς το αρχικό ποσοστό 9,5% αποκτήθηκε μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους 84,5 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο μέσω αγοράς από το Χρηματιστήριο.
Ο όμιλος Fosun δημιουργήθηκε όταν τέσσερις συμφοιτητές του Fudan University, ενός από τα πιο σημαντικά πανεπιστήμια στην Κίνα, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν μια θέση στο "κινεζικό όνειρο", που τότε υποσχόταν η στροφή της χώρας προς ένα πιο φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο.
Σήμερα οι κύριες δραστηριότητες και επενδυτικές συμμετοχές της Fosun εντοπίζονται στον ασφαλιστικό κλάδο (Yong΄an Insurance), στη φαρμακοβιομηχανία (Fosun Pharma, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Shanghai), στο real estate (Forte και Resource Property), στη χαλυβουργία (Nanjing Iron & Steel, επίσης εισηγμένη στη Shanghai), στο λιανεμπόριο (Yuyuan, τρίτη εισηγμένη εταιρεία) και στον τουρισμό (Club Med). Επίσης, έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Carlyle και διαθέτει μεγάλη παρουσία στον κλάδο της λιανικής στην Κίνα, με περισσότερα από 6.000 σούπερ-μάρκετ και περισσότερα από 3.000 φαρμακεία. O ισχυρός άνδρας του κινεζικού ομίλου, Guo Guangchang, γνωρίζει καλά τη χώρα μας, την οποία επισκέπτεται ανελλιπώς, ιδιαίτερα μετά το deal με τη Folli.
-
00:05 Ταμείο Ανάκαμψης και Αναπτυξιακή Στρατηγική – Μία ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί
-
00:05 Οι ρυθμιστές των 1.000 μονάδων
-
00:05 Οι μικροί μονομάχοι
-
00:03 ΑΜΚ Πειραιώς και άλλες τραπεζικές περιπέτειες
-
00:03 Πώς ο Έλον Μασκ "ταπεινώνει" τον Πούτιν στο διάστημα
-
00:02 Ποιος να βάλει δικά του λεφτά και γιατί;
-
00:01 Οι συντάξεις, τα Ραφάλ και ο Πολ...
-
11/04 Μπλίνκεν: Πρέπει να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού
-
11/04 ΕΟΔΥ: Πού θα πραγματοποιηθούν δωρεάν rapid tests τη Δευτέρα
-
11/04 Ινδία: Απαγορεύονται οι εξαγωγές της ρεμδεσιβίρης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του κορονοϊού
-
Τουρκία: Ποιες οι πιθανότητες να ανατραπεί ο Ερντογάν
-
Γαλλία: Παρατείνει την περίοδο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης εμβολίων τύπου mRNA
-
Γιατί τα βλέμματα στρέφονται στη Σύμβαση του Μοντρέ
-
Τουρκία: Πρώτη δοκιμή του κινητήρα του τουρκικού διαστημόπλοιου
-
Γαλλία: Η Τουρκία έστησε παγίδα στη Φον ντερ Λάιεν
-
Ποιοι είναι οι Έλληνες που μπήκαν στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "30 κάτω των 30" 2021
-
Έτοιμη για εκκίνηση η Γραμμή 4 του Μετρό
-
ΕΚΠΑ: Έρευνες νέου φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού
-
Οικονομία: Η βόμβα του ιδιωτικού χρέους
-
ΠΟΜΙΔΑ: Τα αιτήματα των ιδιοκτητών ακινήτων για αποζημιώσεις, φορολογία εισοδήματος & ΕΝΦΙΑ
-
Εκλογές βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και εστιάζει στα "κορονοχρέη" (32)
-
Οι συντάξεις, τα Ραφάλ και ο Πολ... (28)
-
Κ. Μητσοτάκης: Κάντε το εμβόλιο, το οφείλετε στον εαυτό σας και στην κοινωνία (22)
-
Χαμηλή η διείσδυση των οχημάτων φυσικού αερίου (19)
-
Self test: Θετικοί 236 μαθητές και 172 εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό (18)
-
Δολοφονία Καραϊβάζ: Βίντεο και φωτογραφικό υλικό δείχνουν τους εκτελεστές (15)
-
Προ των πυλών η ειδική βίζα για ψηφιακούς νομάδες στην Ελλάδα (13)
-
Τουρκία: Ποιες οι πιθανότητες να ανατραπεί ο Ερντογάν (13)
-
Τουρκία: Πρώτη δοκιμή του κινητήρα του τουρκικού διαστημόπλοιου (10)
-
Ελλάδα 2.0: Η εμβληματική μεταρρύθμιση του Ταμείου Ανάκαμψης (8)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
