Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Απρ-2007 08:12

  "Τρελά" κέρδη από τις νεοεισερχόμενες μετοχές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Όσο και αν τα τελευταία χρόνια οι νέες εισαγωγές στο Χ.Α είχαν ατονήσει και χάσει σε μεγάλο βαθμό τη "λάμψη" του παρελθόντος, οι αποδόσεις που προσφέρουν παραμένουν ένας καλός λόγος για να προσελκύσουν την προσοχή των επενδυτών.

  Όπως φανερώνουν τα στατιστικά στοιχεία, από τις τελευταίες 25 νέες εισαγωγές εταιρειών (παλαιότερη αυτή της Μάρακ τον Οκτώβριο του 2003 και πιο πρόσφατη αυτή της Κορρές), μόνο τρεις συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες μέχρι σήμερα.

  Με αποδόσεις που αγγίζουν το 170% από την εισαγωγή τους, οι "νέες" του Χ.Α. ανταμείβουν τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Προσφέρουν όμως και σημαντικές υπεραξίες σε όσους αρκούνται στις συχνά μεγάλες αποδόσεις των πρώτων ημερών, κάτι που όπως φάνηκε χθες στην περίπτωση της Κορρές (+94,5% την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης).

  Αναλυτικά, η μετοχή της Δέλτα Project εμφανίζει τα μεγαλύτερα κέρδη (+166%) από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο τον Μάιο του 2004 έως σήμερα. Το ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 102%. Σημειωτέον ότι η μετοχή έφθασε να καταγράφει κέρδη άνω του 400% από την εισαγωγή της, όμως το τελευταίο δίμηνο δέχθηκε ισχυρές πιέσεις.

  Ακολουθεί με κέρδη 158% η Sprider, θυγατρική του ομίλου Χατζηιωάννου. Από τον Φεβρουάριο του 2004 και τα 3,20 ευρώ, η μετοχή σήμερα τιμάται στα 8,28 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης είναι από τις λίγες που έκλεισαν πτωτικά και τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης της (στο διάστημα αυτό δεν ισχύει το όριο διακύμανσης του +/-20%), "φρόντισε" όμως να καλύψει το χαμένο έδαφος στη συνέχεια.

  Τον επόμενο μήνα η ΕΒΙΚ κλείνει δύο χρόνια παρουσίας στη Σοφοκλέους. Εισήχθη στα 3,30 ευρώ και σήμερα βρίσκεται στα 8,20 ευρώ. Με απόδοση 148% συγκαταλέγεται τις περισσότερο αποδοτικές νέες εισαγωγές της τελευταίες τριετίας για την Σοφοκλέους. Στο διάστημα από την εισαγωγή της εταιρείας στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης είχε απόδοση 56%.

  Εξίσου μεγάλες αποδόσεις από την ημερομηνία εισόδου τους έως σήμερα προσφέρουν η Proton Bank (+140% από τον Δεκέμβριο του 2005), η Audiovisual (+110% από τον Ιούλιο του 2005) και η Κλουκίνας-Λάππας (+98% από τον Φεβρουάριο του 2004).

  Δεν λείπουν βέβαια και οι μετοχές που δεν τα πήγαν τόσο καλά. Η Μάρακ δεν έχει καταφέρει να "σηκώσει κεφάλι" και βρίσκεται στο –33% από τον Οκτώβριο του 2003 όταν εισήλθε στο Χ.Α.

  Μόλις 7,5% χαμηλότερα από την τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης (7,50 ευρώ) των μετοχών της βρίσκεται σήμερα η Mermeren Kombinat (θυγατρική της Μάρμαρα Κυριακίδης), ενώ θέμα χρόνου είναι να περάσει σε θετικό έδαφος η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Ρεβόϊλ (-0,3% από την εισαγωγή τον Ιανουάριο του 2004).


  Όσο για τις επιδόσεις των πρώτων ημερών, το χθεσινό +94,67% της Κορρές θύμισε ημέρες του 1999, όπως και εάν μεταφράζεται αυτό. Σχεδόν καμία μετοχή τη τελευταία τριετία δεν είχε τόσο κερδοφόρο ντεμπούτο στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

  Συγκεκριμένα, πλην της Κορρές η αμέσως μεγαλύτερη απόδοση την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης έχει η Μάρακ με ένα "ταπεινό" +22,5%. Ακολουθεί η Proton Bank με 19,6% και η ΕΒΙΚ με 17,6%.

  Από τις χειρότερες βάσει απόδοσης "πρεμιέρες" είχαν η Κλουκίνας-Λάππας (- 12,7% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης), η Audiovisual (-10,4%) και η ΣΙΔΜΑ (- 7,5%). Όπως όμως φάνηκε τουλάχιστον στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, η υπομονή ανταμείφθηκε...

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ