23:15 10/09
Εξασφάλισαν νέα ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq - Εκτινάχθηκε η μετοχή της Oracle
Στο κόκκινο ο Dow Jones υπό το βάρος της Apple. Στο επίκεντρο τα στοιχεία για τον PPI.
Η υπο-απόδοση των ευρωπαϊκών τραπεζών το πρώτο τρίμηνο, λόγω των ανησυχιών επέκτασης της κρίσης των δανείων sub-prime στις ΗΠΑ, προσφέρει ευκαιρίες για κέρδη τους επόμενους τρεις μήνες, εκτιμά ο επενδυτικός οίκος KBW σε έκθεσή του στις 4 Απριλίου. Θεωρώντας υπερβολική την αντίδραση των επενδυτών όταν ξέσπασε το πρόβλημα με τα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ, η Κeefe Bruyette & Woods προτείνει τις τράπεζες BBVA, Credit Suisse, Τράπεζα Κύπρου, Εθνική Τράπεζα, Unicredito, Commerzbank, Hypo Real Estate και Northern Rock.
"Η διόρθωση που είδαμε από τον Φεβρουάριο προσφέρει ευκαιρίες τοποθέτησης σε ένα κλάδο όπου οι αποτιμήσεις έχουν βελτιωθεί, η δυναμική της κερδοφορίας παραμένει υγιής και υπάρχει περιθώριο αναβαθμίσεων και περαιτέρω συγκεντρωτισμού. Οι καλύτερες επιλογές είναι οι μετοχές τραπεζών που προσφέρουν δυνατούς ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας σε λογικά επίπεδα αποτιμήσεων," αναφέρει η έκθεση. Η ΚΒW προβαίνει στη συντηρητική, όπως λέει, εκτίμηση ότι τα κέρδη ανά μετοχή του κλάδου θα αυξηθούν κατά 10% φέτος και 12% το 2008 με το consensus της αγοράς στο 9% για το 2007 και το 2008.
Με ορίζοντα το 2008, οι ταχύτεροι ρυθμοί αύξησης της κερδοφορίας προβλέπονται στον τραπεζικό κλάδο της Γερμανίας, όπου η οικονομία ανακάμπτει, της Ελλάδας, λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης, και της Αυστρίας λόγω της έκθεσης των πιστωτικών της ιδρυμάτων στις αγορές της αναδυόμενης Ευρώπης.
Τι προβλέπει για Κύπρου, Εθνική
"Τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου της Τράπεζας Κύπρου και οι στόχοι του επιχειρηματικού της σχεδίου επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας, που είναι πάνω από το consensus της αγοράς, με την επέκταση στη Ρωσία και την ωρίμανση του δικτύου στην Ελλάδα να ενισχύει τα έσοδα του ομίλου, όπως και οι χαμηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες στη Κύπρο. Η υιοθέτηση του ευρώ από τη Κύπρο το 2008 θα απελευθερώσει ρευστότητα και αναμένεται να ενισχύσει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας, αντισταθμίζοντας τη συμπίεση των δανειακών spread που παρατηρείται στην Ελλάδα. Η μετοχή της τράπεζας Κύπρου έχει Ρ/Ε 11,2 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2008".
Για την Εθνική, η ΚΒW αναφέρει ότι αν το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Τουρκία παραμείνει ευνοϊκό, οι εκτιμήσεις για το επιτοκιακό περιθώριο και την αύξηση των δανείων μάλλον θα πρέπει να αναθεωρηθούν υψηλότερα. Ο όμιλος πετυχαίνει ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα πάνω από το μέσο όρο στην Ευρώπη, ενώ θετικές είναι οι προοπτικές των εργασιών του στις αγορές της Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας. Το Ρ/Ε της μετοχής με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 βρίσκεται στο 10,9.